KUCHNIA
Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy
A ja jeszcze nie jadłem zadnych "mięs" z rodziny gumowatych
Moze nam mifau zaserwuje cos na zlocie
A co ja gotuje? Hmmmm... Umiem sobie ulepic pierogi (z kapustą i grzybami... Mniam) umiem tez wszelkiego rodzaju zapiekanki np. z ryzem, brokułami, sosem smietanowo czosnkowym, fasolą i kukurydzą. Pycha
Moze nam mifau zaserwuje cos na zlocie
A co ja gotuje? Hmmmm... Umiem sobie ulepic pierogi (z kapustą i grzybami... Mniam) umiem tez wszelkiego rodzaju zapiekanki np. z ryzem, brokułami, sosem smietanowo czosnkowym, fasolą i kukurydzą. Pycha
- Wojtass_nt
- Posty: 983
- Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
- Lokalizacja: Nowy Targ
O prosze...ja pierogow nie probowalem nigdy robic (z "ciast" to tylko nalesniki, racuchy, itp).ECO400 pisze:A co ja gotuje? Hmmmm... Umiem sobie ulepic pierogi (z kapustą i grzybami... Mniam) umiem tez wszelkiego rodzaju zapiekanki np. z ryzem, brokułami, sosem smietanowo czosnkowym, fasolą i kukurydzą. Pycha
Eco...to moze juz czas za miesko sie zabrac?
Poledwica wieprzowa....zawsze sie udaje - bezpieczna :)
Poledwica wolowa....juz trudniej, ale ten smak....uuuu :) (mozna tez zrazowa uzywac jak sie ma stoper w rece - lub jesli sie dusi).
A z tych "ciast" to polecam placki z twarozku homogenizowanego :)
sklad:
- twarozek homogenizowany - waniliowy (W tym zoltym, okraglym pudelaczku)
- zoltka jajek
- maka
- olej
przepis:
-twarozek (caly) wrzuc do miseczki
-dodaj 2 zoltka z jajek i dobrze wymieszaj
-dodaj maki (i mieszaj) tak duzo az zawartosc ledwo bedzie splywac z lyzki
-wrzucaj lyzka na patelnie (porecje zaleza od Ciebie - najwygodniejsze sa 2/3 lyzki) i smaz na glebokim oleju, az sie zarumienia
Mozna zrobic 2 warstwy i w srodku dac jablko.
Mowie Wam....dzieciaki to kochaja, a i kobieta zadowolona bedzie
[ Dodano: 2010-02-20, 22:59 ]
Zgadza sie.FPV Olo pisze:Ja zawsze do czystej zimnej wody wrzucam,tez sie otwieraja,zamkniete oczywiscie do kosza.
Zatrucie takim czyms to porazka.
Mozna tez po oplukaniu te otwarte popukac w blat stolu - dosc mocno. jak sie nie zamykaja (Czasem robia to baaardzooo powoli) to do smieci.
A potem po gotowaniu (a raczej duszeniu) te, ktore sa ciagle zamkniete to do smieci.
Miales juz kraby w muszlach? Tego nie wolno jesc! paskudztwo!
[ Dodano: 2010-02-20, 23:00 ]
No to juz widze oczami duszy jak robimy impreze na rozpoczecie sezonu wiosennegokefir pisze:robi niezła lasagne w tamtym tygodniu przyjechała paczka ze świeżutkimi plastrami makaronu :)
Ostatnio zmieniony sobota 20 lut 2010, 23:01 przez mifau, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtass_nt
- Posty: 983
- Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
- Lokalizacja: Nowy Targ
Współczuje tego bólu Mifau,
ostrygi otworzyć to sztuka ja tam wolę ja żona mi smaczne dania robi jak widać po wyglądzie co nie znaczy że nie umiem dobrej jajecznicy zrobić zawsze mi się udaje
ostrygi otworzyć to sztuka ja tam wolę ja żona mi smaczne dania robi jak widać po wyglądzie co nie znaczy że nie umiem dobrej jajecznicy zrobić zawsze mi się udaje
Pozdrawiam, Andrzej http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC
Zawsze odpowiednio zarumienic panierke (i zawsze tak samo) to sztuka!ECO400 pisze:Hehe to mamy kilku speców od gastronomii na forum
Z mies to umie usmazyc piers z kurczaka, zrobic kotlety mielone i schabowe
Moja tesciowa robi najlepsze kotlety
Eco....to dawaj z wolowina!!!
Ten przepis jest super...serdecznie polecam!
Wolowine zrazowa (z 0,5kg przynajmniej), zamroz ja(to wazne!) i nastepnego dnia rozmroz....
Papryka, cebula i pomidor.
Kroimy to wszystko w plasterki i smazymy na oliwie z oliwek. Bardzo krotko! (i najlepiej na masle)
Odkladamy do miseczki.
Wolowine po rozmrozeniu rozbij bardzo mocno i potnij ja w plesterki (koniecznie w poprzek wlokien!).
Dodaj przyprawy jakie chcesz, ale NIE WOLNO dawac soli (bo stwardnieje).... ale najlepiej niech to bedzie meksykanska przyprawa FAJITA.
Na patelni rozgrzej na maxa olej (duzo oleju) i wrzucaj po kolei kazdy paseczek wolowiny....
Smaz gora 30 sek na kazdej stronie.
Usmazone paski kladziesz obok na talerzu.
W tym samym czasie rozgrzewasz piekarnik (180-200 stopni)
Do zaroodpornego naczynia trzeba wrzucic przysmazona wczesniej papryke,celube i pomidora, wrzucic do tego usmazone mieso (musi byc jeszcze cieple) i wszystko posypac tartym serem.
Jak tylko ser sie roztopi to wyciagamy i podajemy :)
Tak wlasnie robi sie tzw Beef (m.in. w Gdyni w Maksykanskiej restauracji Pueblo - polecam!)
O tworzy nam się książka kucharska przyda się na zlocie
Pozdrawiam, Andrzej http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC