Autopilot by Zbig & Pitlab

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

KamilCK
Posty: 658
Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Lokalizacja: Kielce

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: KamilCK »

:idea: Witam mam problem z połączeniem Rmilca z AP Pitlab a mianowicie RSSI dizala jak należy wyłączę Aparature mam 0 włącze mam 99 a nie dizala komunikacjia kanałów moze ktos pomoże to ustawić
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zeman0
Posty: 678
Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: zeman0 »

Masz źle wpięty sygnał PPM. Albo zmień w konfiguratorze na Serial CPPM at input # 6 albo przepnij na pierwsze wejście czyli pierwsze skrajne i będzie gadać.
Taranis 9XD, eLeRes, GS, OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Talon.
KamilCK
Posty: 658
Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Lokalizacja: Kielce

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: KamilCK »

No wlansie jak zmienie CPPM 6 to dalej nie gada ale jak zmienie wersjie oprogramowania na 2.4 to gada na 2.71b nie działa a stało się tak po Aktualizacji z 2.13 na 2.71b
KamilCK
Posty: 658
Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Lokalizacja: Kielce

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: KamilCK »

Potrzebuję porady nie pamiętam jak ustawić w Aparaturze 9xr/9xr pro kanały pod AP i OSD zedy dzialało ap z przełącznika działa (stab i auto) ale mam problem z OSD czyli zmiana Ekranów i wywołanie OSD i zmiane parametrów proszeo Poradę
Awatar użytkownika
sajgon
Posty: 482
Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: sajgon »

Zasilanie odbiornika RX z osobnego UBEC 5v czy taki schemat jest poprawny ? Korzystam z dwóch osobnych pakietów napędowego i elektroniki.
Obrazek
Awatar użytkownika
PitLab
Posty: 967
Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: PitLab »

sajgon pisze:Zasilanie odbiornika RX z osobnego UBEC 5v czy taki schemat jest poprawny ? Korzystam z dwóch osobnych pakietów napędowego i elektroniki.
Obrazek
Moim zdaniem wystarczy korzystać z BECa od serw. Jeżeli koniecznie chcesz korzystać z innego pakietu i BECa to nie zapomnij połączyć mas.
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail
Awatar użytkownika
sajgon
Posty: 482
Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: sajgon »

Pakiet z którego chce zasilać nadajnik RC (a właściwie to nie chce ale mam problem bo parę miesięcy temu przeszedłem na sterowanie Qlrsem i mam problem z zasięgiem) zasila teraz kanapkę Ap-osd osobno mam pakiet napędowy z regulatorem i UBEC wpiętym w AP ostatnio wogóle lata mi RRSI jak szalone i gubię zasięg tuż przy nodze nawet 250metrów i zaraz odzyskuje, właśnie uświadomiłem sobie że takie problemy pojawiły się gdy wpiełem czujnik temperatury od PiTLaB w w OSD bo wcześniej go nie miałem choć zasięg był słaby w granicach 1200 metrów ale nie było takiego szaleństwa jak mam teraz, ale może to zły trop?
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3133
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: krall »

Ja w często stosuję rozwiązanie - jeden pakiet ale 2 BEC-ki: jeden (np ten z ESC) do zasilania serw a drugi do AP+RX. Dzięki temu ew problemy z serwami, np. zablokowanie/duże obciążenie serwa nie powoduje ew. resetu AP - co może być wyjątkowo nieprzyjemne.
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
Awatar użytkownika
sajgon
Posty: 482
Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: sajgon »

Właśnie zmierzyłem napięcie jakie wychodzi z kanapki Ap-osd na serwa i zasila Qlrsa i jest to w trybie minimum mocy dla odbiornika między 4,7—5,8V na odbiorniku który ma około 1W mocy to w trybie max jest już istne szaleństwo napięcie skacze z 3,5V do 4,8V to by w sumie tłumaczyło słaby zasięg i jego zaniki odbiornik musi pracować na stałym napięciu 5V ale jak interpretować takie skoki? SBEC w regulatorze nie wyrabia? Tak właśnie sprawdziłem z odpiętym Qlrsem i pokazało stałe 5,23V dobrze że jeszcze wczoraj w ciemno zamówiłem osobnego UBEC dającego równe 5V teraz tylko zostanie jeszcze to wszystko połączyć ehh
Czy jak zasilam z pakietu do elektroniki OSD i osobno pod ten sam pakiet podłącze UBEC do zasilania odbiornika RC to muszę jeszcze mase wychodzącą z UBEC łączyć z masą wychodzącą na serwa w AP?
Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3605
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: TorFPV »

Jeśli zasilasz wszystko z jednego pakietu to nie musisz łączyć masy za SBEC/UBEC.

Rozrysuj jak planujesz to podłączyć. Zobaczymy czy nie wkradł się jakiś babol ;-)
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
Awatar użytkownika
sajgon
Posty: 482
Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: sajgon »

Obrazek
Tak jak na tym schemacie a "pakiet lipo elektronika" zasila już OSD czyli kanapkę AP-OSD w sumie to zasila OSD ale chyba OSD ma wspólną masę z AP?
Awatar użytkownika
Ben
Posty: 540
Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Lokalizacja: Okolica Koszalina

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Ben »

Wszystkie masy muszą być połączone, inaczej będzie LIPA.
pozdrawiam
Ben
Awatar użytkownika
arek2081
Posty: 1033
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: arek2081 »

krall pisze:Ja w często stosuję rozwiązanie - jeden pakiet ale 2 BEC-ki: jeden (np ten z ESC) do zasilania serw a drugi do AP+RX. Dzięki temu ew problemy z serwami, np. zablokowanie/duże obciążenie serwa nie powoduje ew. resetu AP - co może być wyjątkowo nieprzyjemne.
Gdzie dokładnie się wpinasz drugim zasilanie żeby zasilić tylko AP i RX?
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3133
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: krall »

arek2081 pisze:
krall pisze:Ja w często stosuję rozwiązanie - jeden pakiet ale 2 BEC-ki: jeden (np ten z ESC) do zasilania serw a drugi do AP+RX. Dzięki temu ew problemy z serwami, np. zablokowanie/duże obciążenie serwa nie powoduje ew. resetu AP - co może być wyjątkowo nieprzyjemne.
Gdzie dokładnie się wpinasz drugim zasilanie żeby zasilić tylko AP i RX?
Wypinam z wtyczek serw czerwone przewody i je łączę z wyjściem BECa
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
KamilCK
Posty: 658
Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Lokalizacja: Kielce

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: KamilCK »

Mam problem z GPS dzis troche polatałem wyladowałem z 20 satelitami podpinam nowy pakiet i Brak GPS podpinam 2 GPS i tam łapie normalnie probowałem go przegrzać hotel i dalej to samo brak GPS lecz dioda się mryga warto odsyłaś do Piotrka czy lepiej nowy odrazu
Obrazek
ODPOWIEDZ