Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Elektronika w modelu i na ziemi

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

Witam serdecznie,

chciałbym podłączyć do mojego drona kamerę sportową. Zakupiłem gimbala dwu osiowego i mam pewien problem. Gimbal jest na 12V czyli 3S, mój dron lata na 4S. Czy są jakieś regulatory napięcia do zakupu przygotowane na taką sytuację?

Pozdrawiam
marcinogi7
Posty: 10
Rejestracja: wtorek 23 cze 2015, 10:48

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: marcinogi7 »

Przetwornica step down ?
Ortas
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Lokalizacja: Białogard

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Ortas »

A z jakiej płytki dystrybucji prądu korzystasz w swoim dronie?
Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

Cześć, aż musiałem sprawdzić co to znaczy płytka dystrybucji :)

Jest taka kwadratowa pcb z której są rozdzielone wszystkie napięcia na regulatory, sterownik to arducopter 2.6 a gimbal to taki chiński 2 osiowy, wczoraj udało mi się w nim zaktualizować oprogramowanie, pobrałem z tej strony:
https://www.basecamelectronics.com/downloads/8bit/

Tak sobie pomyślałem, że sam zbuduję taki stabilizator, to 10 minut roboty o ile będę wiedział jaki prąd w czasie pracy pobiera gimbal.
Nie widzę nic takiego w specyfikacji.

Wczoraj walczyłem z tą aktualizacją, okazało się że musi być stara java. Dziś spróbuję go skalibrować i odpalić na zasilaczu zewnętrznym 12V.
w.jpg
w.jpg (25.29 KiB) Przejrzano 896 razy
Płytka do rozdzielenia napięcia.
pobrane.jpg
pobrane.jpg (6.1 KiB) Przejrzano 567 razy
oskare2345
Posty: 54
Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Lokalizacja: Okup Mały

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: oskare2345 »

Maly94 pisze:Witam serdecznie,

Gimbal jest na 12V czyli 3S, mój dron lata na 4S. Czy są jakieś regulatory napięcia do zakupu przygotowane na taką sytuację?

Pozdrawiam
Wpisz w google "BEC 12V"
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

Super dzięki, znalazłem.

Używał ktoś z Was podobnego gimbala? chodzi mi o to ile on potrzebuje prądu.
Załączniki
ddd.jpg
ddd.jpg (31.56 KiB) Przejrzano 882 razy
Ortas
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Lokalizacja: Białogard

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Ortas »

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana płytki pdb na taką z bec 12 i 5 volt. https://ae01.alicdn.com/kf/Hf0085786f24 ... .jpg_.webp
Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

Dobrze, kupię i wymienię tylko najpierw poznam jaki potrzebuję prąd.

Pytanie czy sterownik arducopter radzi sobie z tym jak w dronie z sześcioma wirnikami jeden się uszkodzi?
Ortas
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Lokalizacja: Białogard

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Ortas »

Radzi sobie doskonale. Jeżeli jeden silnik ulegnie awarii dronem normalnie wylądujesz
Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

Właśnie w tygodniu miałem awarię i dron nie był stabilny. Jeden silnik przestał się kręcić. Właśnie tą awarię teraz muszę zdiagnozować, chyba padł regulator napięcia.

Uczę się latać więc nie wznoszę się na więcej niż 4 metry, po lądowaniu awaryjnym nic się nie uszkodziło.
oskare2345
Posty: 54
Rejestracja: sobota 17 sie 2019, 08:00
Lokalizacja: Okup Mały

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: oskare2345 »

Maly94 pisze:chodzi mi o to ile on potrzebuje prądu.
Masz multimetr? jak nie to zobacz ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=uDUYdPFdCQY lub ten wątek https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... er/page686 Jaka jest masa kemery?
X-UAV mini talon eLeReS i vtx 1.2GHz
TBS source one 7 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
TBS source one 5 inch ELRS 868 i vtx 5.8 GHz + GPS
Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

oskare2345 pisze:
Maly94 pisze:chodzi mi o to ile on potrzebuje prądu.
Masz multimetr? jak nie to zobacz ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=uDUYdPFdCQY lub ten wątek https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... er/page686 Jaka jest masa kemery?
Dzięki za materiały. Dobrałem odpowiedni stabilizator.

Teraz pytanie odnośnie mojego uszkodzonego silnika. Sprawa wygląda następująco, wydaje mi się, że silnik jest sprawny więc podejrzenie spada na regulator simonk 30A. Można go wymienić 1 do 1 czy też trzeba go w jakiś sposób programować?

[MOD - scalenie. nie pisz postu pod postem. Pkt.9 regulaminu forum się kłania]

Witam, błądzę i błądzę.

Podłączyłem gimbala zgodnie z instrukcją, na razie bez sterowania osią z aparatury i kalibruje akcelerometr. Ciągle wyskakuje komunikat że nie jest skalibrowany. Coś muszę źle robić. Po podłączeniu zasilania do gimbala kamera się trzęsie obraca się sama. Widzę, że reaguje na zmiany położenia całego drona ale oprócz tego ciągle się trzęsie. Dołączę konfigurację jaką zrobiłem i miejsce gdzie przykleiłem czujnik. Proszę o pomoc.

Dobranoc
1.jpg
1.jpg (148.49 KiB) Przejrzano 593 razy
2.jpg
2.jpg (126.9 KiB) Przejrzano 593 razy
3.jpg
3.jpg (156.99 KiB) Przejrzano 593 razy
4.jpg
4.jpg (162.09 KiB) Przejrzano 593 razy
Maly94
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 09 maja 2022, 17:22
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Maly94 »

Panie moderatorze nie zrobiłem tego specjalnie tylko tak jak napisałem w poprzednim poście nie mogę dołączyć więcej niż jedno zdjęcie. Tzn zdjęcia dodają się do postu ale po kliknięciu zapisz wyświetla się jedno zdjęcie. Spróbuję jeszcze raz, jak nie uda się zainstaluje inną przeglądarkę.

Wracając do tematu dziś kalibrację robiłem chyba z 10 razy, jest jakiś postęp bo udało się skalibrować ale gdy włączę zasilanie silniki ciągle drgają powodując lekkie trzęsienie się kamery. Czasami też oś pitch zgubi pozycję. Nie wiem czy tak ma być. Przesyłam ustawienia które teraz wymodziłem.
5.jpg
5.jpg (176.72 KiB) Przejrzano 537 razy
6.jpg
6.jpg (131.98 KiB) Przejrzano 538 razy
Awatar użytkownika
Verid
Posty: 12958
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Lokalizacja: Mikoszewo

Re: Dron DIY Arducopter, gimbal i inne problemy

Post autor: Verid »

Po załączeniu zdjęć, pod oknem edycji tekstu pojawi się lista rozwijana z nazwami plików i przyciskiem "Wstaw w tekst" obok.

Wybierz plik z listy, kliknij przycisk to nazwa pliku pojawi się w tekście postu w tagach attachment.
Dzięki temu możesz pozycjonować wybrane zdjęcie tam gdzie masz ochotę. Jeżeli tego nie zrobisz, w poście pojawi się tylko pierwsza fota. Pozostałe będą widoczne po kliknięciu tej pierwszej. Reinstalacja przeglądarki nie jest konieczna (z reguły)
Ten wredny...
ODPOWIEDZ