Ramps 1.4 + Hotwire XY

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: marcinoc »

Próbuję zmusić Ramps`a do sterowania wycinarką do styro (dwuosiową XY), sęk w tym, że chciałbym sterować bez udziału komputera, G-kod odczytywany z karty SD.
Jestem na etapie prób z softem Marlin wgranym do Arduino 2560 + Ramps 1.4 + wyświetlacz 20x4 z czytnikiem kart SD.
Ktoś ma doświadczenie z konfiguracją Marlina?
Jest jakiś firmware bardziej przyjazny ploterowi? W tej chwili wszystko co znalazłem jest stworzone pod drukarki 3D
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: pma_ »

Jak chcesz generowac g-code? Z tego co wiem to co generuje profili się nie nadaje do "normalnego" kontrolera.

odpowiedni g-code zadziała, potrzebujesz przecież tylko 4 osie.
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
Osa
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 06 wrz 2012, 17:36
Lokalizacja: Józefów

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: Osa »

Napisał dwuosiową. Sztywna brama tylko X,Y i załączenie drutu.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: pma_ »

Osa pisze:Napisał dwuosiową. Sztywna brama tylko X,Y i załączenie drutu.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
Wtedy nie wytniesz zbieżnych skrzydeł. Nie ma to sensu.
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
Osa
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 06 wrz 2012, 17:36
Lokalizacja: Józefów

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: Osa »

Widocznie nie potrzebuje, dla mnie to też bez sensu ale to nie moje założenia.
Myślę, że spokojnie Ramps z Mega obsłuży 4 osie i załączenie drutu.
Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: pma_ »

Pozostaje pytanie czym generować g-code, choć jakby obrócić osie w rampsie to może slicer byłby to w stanie wygenerować.

Pozatym wystarczą 3 osie :) 1 x X + 2 x Z
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: marcinoc »

Dzięki Panowie za odpowiedzi, wybór padł na GRBL Mega, co prawda soft jest pod frezarkę ale obsługuje wyświetlacz LCD 20x4, odczyt g-kodu z karty SD, oraz kilka innych przydatnych funkcji.
Co do generowania g-kodu to z tym raczej nie będzie problemu, jeżeli chodzi o funkcjonalność dwuosiowej maszyny to już wyjaśniam; mam ploter 4-osiowy i 90% elementów które wycinam wymaga pracy tylko w 2 osiach, stąd pomysł na budowę maszyny 2 osiowej
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: pma_ »

marcinoc pisze: Co do generowania g-kodu to z tym raczej nie będzie problemu
No to się pochwal czym będziesz generował
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: marcinoc »

myślałem o Fusion360
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4543
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: Kowal »

To do "rysowania", a co do generowania g-code ?
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Awatar użytkownika
Osa
Posty: 11
Rejestracja: czwartek 06 wrz 2012, 17:36
Lokalizacja: Józefów

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: Osa »

Fusion ma CAM-a

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: Ramps 1.4 + Hotwire XY

Post autor: marcinoc »

pozostaje trochę grzebania żeby wyłączyć oś Z i wszystko powinno zagrać, ale okaże się w praktyce ;-)
ODPOWIEDZ