Turnigy 9x + moduł r9m

Elektronika w modelu i na ziemi

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

zenon pisze:To już nie rozumiem, o co problem.
Z jednej strony bitrate, z drugiej podpuszczać, a tu się okazuje że wystarczyło napisać PXX2, zamiast kup pan nowe.
Nie nie wystarczy, jeszcze trzeba miec HW ktory to uciagnie.
Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

pawelsky pisze:
zenon pisze:To już nie rozumiem, o co problem.
Z jednej strony bitrate, z drugiej podpuszczać, a tu się okazuje że wystarczyło napisać PXX2, zamiast kup pan nowe.
Nie nie wystarczy, jeszcze trzeba miec HW ktory to uciagnie.
Rozumiem i dzięki za odpowiedź.
Na innym portalu Pan jest bardziej przyjazny, a pomysł już mam na rozwiązanie problemu. Buforujący STM32Fxxx z dużym ramem na pcb 2x2cm, który od strony apki będzie widziany jako ERsky (Taranis), a od strony modułu jako ACCST i nie jest kwestia kto kogo uciągnie, czy nie, a jak to zgrać, bo na 9XR wystarczy to co jest (no może skanowanie pasma by się przydało), tylko czas, czas, czas, którego jest zawsze mi brakuje (zachęcam o współpracy). Nawiasem mówiąc firma przyjęła ciekawą koncepcje marketingową. Pokażemy skrócenie czasu o kilka ms, jednocześnie podwyższając znacznie taktowanie seriala, aby można było powiedzieć, że starsze apki tego nie pociągną, jakby nie można było dopuścić wstecznie kompatybilnego ACCESS, a raczej PXX2 z opcją zmniejszenia bitrate i opublikowania dokumentacji ramki. Tylko w tej metodzie jest jeden minus, nie wszyscy na tę ściemę pójdą. :-)

Szukam dokumentacji do PXX2.
Czekam na ciekawe posty, jakby ktoś, coś miał inny pomysł w temacie, ale please piszcie że nie macie czasu, macie to w nosie, nie umiecie i nie dajecie rady, a nie "że się nie da" bo nie mam takiego słowa w swoim słowniku. :-D
rafzal
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 11 lis 2021, 08:01
Lokalizacja: Szczecin

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: rafzal »

Witam, trochę odkopię ten temat.
Posiadam Turnigy 9x(ATmega64), firmware ER9X FrSky z modułem DJT, aparatura ma mod telemetrii, w dronie D4R-II + pixhawk. Telemetria działała.

Dostałem właśnie zestaw: nadajnik R9M + odbiornik R9. Nadawanie 8 kanałów RC działa poprawnie(przełączniki ustawione na 8kanałów + telemetria, moc25mW). Czy aby korzystać z telemetrii muszę coś przerobić? Mam wyprowadzone RS232 do modułu DJT, czy wystraczy podpiąć to R9M? Czy muszę jednak wykorzystać złącze Smart Port w R9M? Czy muszę zmienić też firmware w aparaturze?
Pozdrawiam
rafzal
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 11 lis 2021, 08:01
Lokalizacja: Szczecin

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: rafzal »

Pogrzebałem trochę w temacie i udało mi się znaleźć, że wystarczy wgrać alternatywny firmware ER9x v2 (mbtx) z tej stronki:
https://openrcforums.com/forum/viewtopi ... 8b78b1c5ad
i wybrać w protokole po prostu XJT -> R9M ustawić moc 25mW i 8 kanałów, i telemeteria zaczęła działać po podłączeniu wyjścia smart port do wejścia RX(RS232) konwertera RS232 <-> TTL. W tej chwili mam wskaźnik RSSI.

Czy ktoś może wie jak to poustawiać w Ardupilocie (pixhawk 2.4.8) żebym miał np jeszcze napięcie baterii i tryb lotu?
tgy9x_er9xv2.png
tgy9x_er9xv2.png (232.68 KiB) Przejrzano 133 razy
ODPOWIEDZ