Turnigy 9x + moduł r9m

Elektronika w modelu i na ziemi

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

Hej, 9XR + R9M Long Range i R9SX. Nowy soft LBT wgrany do modułu i odbiornika (FW-R9M2019_ACCESS_V1.3.0/R9M2019_LBT.frk i FW-R9SX-v1.3.2/R9SX_LBT.frsk) programatorem jak na obrazku (tak przy okazji działa dopiero jak dodany jest 10k między wyjście s.port i masę - na tym oryginalnym schemacie tego nie ma). Do 9XR (nie pro, ale atmega128) wgrany er9xProv822j (er9x-128.hex). W apce ustawiam Model Setup / Protocol / Proto XJT, Type R9M, chans 8 i daje Bind. Pika ona jak naciskam f/s na R9SX i włączam do niego zasilanie. Na odbiorniku świeci się zielona i czerwona dioda, na module apki tylko czerwona, no i kicha. Próbuję wymusić bindowanie z palca przyciskiem f/s podczas włączania apki, ale jakby ten nie działał, bo tylko stałą czerwień widzę na module apki. Czy ja coś źle robię, czy może moduł jest uwalony? Antena oczywiście podłączona jak trzeba, tyle że FCC, bo się chińczykowi pomyliło, ale to nie powinno być problemem. Nadajnik sprawdzałem miernikiem F i puszcza 868MHz krótkimi pikami. Moda telemetrii na RS232 brak, bo mało czasu, a muszę sprawdzić do 22 ten moduł i oddać jak by nie działał. Może ktoś napisze zdanie, bo albo moduł do zwrotu, albo jakaś chimeryczna ta seria R9. Może R9SX trzeba dokonfigurować?
Z góry dzięki.
Z.
Załączniki
sport_inversion_circuit_v2.gif
sport_inversion_circuit_v2.gif (9.25 KiB) Przejrzano 2125 razy
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

ACCESS nie zadziala z T9X
df2
Posty: 620
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: df2 »

A próbowałeś może flex z er na 9x?
Wlasnie się zastanawiam czy sprawdzać. Jakby ktoś wcześniej sprawdzil to bym nie świrował.

Do i6/x musieliśmy z kolegą wgrywać eu do r9m (i oczywiście zgodny do odbiornika) . Z firmware flex nie chodzi link na ppm.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

Nie ma znaczenia czy flex, czy nie flex, wazne czy ACCESS, czy ACCST. ACCESS z T9X nie zadziala, ACCST zadziala.
Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

pawelsky pisze:Nie ma znaczenia czy flex, czy nie flex, wazne czy ACCESS, czy ACCST. ACCESS z T9X nie zadziala, ACCST zadziala.
Dzięki, czy dobrze rozumiem, do nowego ACCESS nie ma nowego softu na 9xr i dlatego się nie binduje?
Jak inaczej można to zbindować, bo moduł i odbiornik jest ACCESS, a przycisk f/s w module jakby nie działał. Nie da się samym przyciskiem na biurku zbindować bez apki? Drugi pomysł, to wgrać ACCST do modułu R9M i wtedy będzie się mógł zestawić z odbiornikiem na ACCST, bo odbiornik chyba jest wstecznie kompatybilny. Co sądzicie o takim pomyśle?

I jeszcze jedno pytanko, prośba. Gdzie szukać dokumentacji do ACCESS, bo może siądę i dorobię soft na 9xr, bo źródła są i proc znany?
Apkę mam fajną, prawie nową i nie bardzo chcę sie jej wyzbywać, więc może dopiszę.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

zenon pisze:Jak inaczej można to zbindować, bo moduł i odbiornik jest ACCESS, a przycisk f/s w module jakby nie działał.
Zmieniajac aparature na taka ktora obsluguje ACCESS (a konkretnie PXX2)
df2
Posty: 620
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: df2 »

zenon pisze:
I jeszcze jedno pytanko, prośba. Gdzie szukać dokumentacji do ACCESS, bo może siądę i dorobię soft na 9xr, bo źródła są i proc znany?
Apkę mam fajną, prawie nową i nie bardzo chcę sie jej wyzbywać, więc może dopiszę.
Niestety z Access problemem jest też sprzęt. Ja nie widzę możliwości Access na 9x bez wymiany całej płyty na Access owego taranisa.
Nawet Qx7 Access to jest zupełnie inna płyta niż Qx7 accst.
Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

Raczej zmienię soft na 9XR niż apkę, bo się do niej przyzwyczaiłem i w zupełności mi na razie wystarcza. Napiszę do producenta, mooooooże coś udostępni. Własnie wgrałem ACCST i faktycznie zielona dioda miga na module podczas bindowania. Działa także F/S, którego wyłączyli w ACCESS.
Tylko niemile zostałem zaskoczony odbiornikiem (patrz obrazek).
Załączniki
R9SX.jpg
R9SX.jpg (42.06 KiB) Przejrzano 2119 razy
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

zenon pisze:Raczej zmienię soft na 9XR niż apkę
Zmiana softu Ci nie pomoze - T9X nie obsluzy ACCESS. Zmien aparature lub odbiornik.
Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

df2 pisze:
zenon pisze:
I jeszcze jedno pytanko, prośba. Gdzie szukać dokumentacji do ACCESS, bo może siądę i dorobię soft na 9xr, bo źródła są i proc znany?
Apkę mam fajną, prawie nową i nie bardzo chcę sie jej wyzbywać, więc może dopiszę.
Niestety z Access problemem jest też sprzęt. Ja nie widzę możliwości Access na 9x bez wymiany całej płyty na Access owego taranisa.
Nawet Qx7 Access to jest zupełnie inna płyta niż Qx7 accst.
OK, ale chodzi o dodatkowy pin do modułu, aby obsługiwał s.port, bo różnica raczej jest tylko w sofcie, no i może ten pin jeszcze (patrz schemat).
Pytanie drugie, jaka płyta pasuje do 9xr, aby był ACCESS, albo jaka płyta (np. używana, najtańsza) taranisa obsługuje ACCESS, to analizator prawdę powie :-) i będzie o czym rozmawiać.
9xr_06_1_Schematics.jpg
9xr_06_1_Schematics.jpg (212.57 KiB) Przejrzano 2109 razy

Edytuj posty!

pawelsky pisze:
zenon pisze:Raczej zmienię soft na 9XR niż apkę
Zmiana softu Ci nie pomoze - T9X nie obsluzy ACCESS. Zmien aparature lub odbiornik.
OK, ale dlaczego? Co takiego ma ACCESS, że ta płyta tego nie obsłuży?

Do R9MM-OTA znalazłem soft ACCST https://www.frsky-rc.com/r9-mm-ota/
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

zenon pisze:Co takiego ma ACCESS, że ta płyta tego nie obsłuży?
Baudrate
Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

pawelsky pisze:
zenon pisze:Co takiego ma ACCESS, że ta płyta tego nie obsłuży?
Baudrate
Znaczy szybki uart? Ale chodzi o ilość danych do przesłania, czy chińczyki ustawiły na sztywno np. 115200bps, a programowo się tego niekoniecznie da dobrze zrobić? Czy ktoś już ładował temat na analizator? Jaka najtańsza płyta obsłuży ACCESS, aby podejrzeć co tam biega?
df2
Posty: 620
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: df2 »

Jestem za tym, żeby dalej podpuszczać kolegę zenon, może akurat złamie semisprzętowego Accessa programowo, do tego na 8bit atmega.

Zaraz poszukamy najtańszej płyty.

https://pl-m.banggood.com/FrSky-Taranis ... 50441.html

Chyba ta apka będzie najtaniej.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: pawelsky »

df2 pisze:Jestem za tym, żeby dalej podpuszczać kolegę zenon, może akurat złamie semisprzętowego Accessa programowo, do tego na 8bit atmega.
Nie ma potrzeby lamac Accessa, bo radio z nadajnikiem nie gada Accessem tylko PXX2 a ten jest znany i w wielu projektach zaimplementowany.
Awatar użytkownika
zenon
Posty: 57
Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 09:49
Lokalizacja: Polska :-)

Re: Turnigy 9x + moduł r9m

Post autor: zenon »

To już nie rozumiem, o co problem.
Z jednej strony bitrate, z drugiej podpuszczać, a tu się okazuje że wystarczyło napisać PXX2, zamiast kup pan nowe.
Co do 8-bitowca, to sie atmega specjalnie nie napracuje ppm generując z kilku potencjometrów i obsługując lcd, a ACCESS-a łamać nie ma po co, bo i nikt za to nie zapłaci. Różne rzeczy kiedyś robiłem, do proca cpld albo fpga się dodawało jak był wolny, więc wszystko się da.
Pytałem, aby ktoś mnie nakierował, a nie wyśmiewał, bo to Panowie chyba tak nie do końca wypada się popisywać, no jak dzieci, 5 lat skończy w tym roku robiąc babki w piaskownicy. :-)

A poważniej, to gdyby nie ludzie robiący dla sportu różne rzeczy, to by nie było er9x i innych ciekawych projektów, a ja apki nowej nie zamierzam kupować, bo ta co jest jest spoko i mi pasuje. Poza tym wcale nie jest przesądzone, że na http://www.er9x.com nie pokaże się nowy soft, skoro protokół którym "gada" ACCESS z apką jest ogólnie znany. Tam nikt nie pisze kup pan nowy, zamiast soft przerabiać. Z tego co widzę cel wprowadzenia ACCESS-a jest zwyczajnie marketingowy. Te skubańce usuwają nawet symbole półprzewodników, jak za dawnych czasów po komunie, kiedy robiłem sterowniki i nie chciałem uczyć konkurencji. Tak że człowiek zamknął, to i człowiek otworzy, chociażby dla sportu.
Jak coś będziecie mieli ciekawego to podrzućcie, ale nie że mam radio nowe kupować, bo to wiem że mogę, wiem (please, szkoda oczu na takie czytanie). :-)

PS. Tu https://pl.aliexpress.com/item/4000900490474.html chyba tańszy i co z tego. :-)
https://hellodronerc.pl/frsky-access-pr ... -protocol/
"Jednak z tego co udało mi się znaleźć w zakątkach Internetu – trwają prace nad oprogramowaniem OpenTX z obsługą ACCESS dla Taranisów X9D/+ i QX7/S. Pierwsze testy wskazały, że jest to możliwe, jednak kilka funkcji nie będzie mogło działać właściwie, np. Spectrum Meter. Powodem jest inny moduł nadawczy aparatur QX7 i X9, który nie zawiera bloku (modułu) ISRM."
ODPOWIEDZ