QCZEK LRS

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
krzysztof21
Posty: 1029
Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Lokalizacja: Zamość i okolice

Re: QCZEK LRS

Post autor: krzysztof21 »

"doktoryzuje się" w tym poście już od dłuższego czasu :) ale podpowiedzcie proszę bo nie wszystko jest dla mnie jasne:
EDIT pytania są już nie aktualne - po trzecim przeczytaniu 59 stron wątku wykopałem część odpowiedzi ...

KA
Ostatnio zmieniony niedziela 25 kwie 2021, 20:19 przez krzysztof21, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysiek
Awatar użytkownika
arek2081
Posty: 1038
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: QCZEK LRS

Post autor: arek2081 »

Przyszły do mnie wczoraj moduły na 868 przeprogramowaly się bez problemu. Płytkę 1W podłączyłem pod bec teoretyczne miało być 5V faktycznie było 5,28V (sprawdzone po fakcie). Nadajnik popracowała chwilę, pobawiłem się regulacja mocy i nagle zwarcie na zasilaniu modułu nadajnika, płytka delikatnie ciepła od strony pinów. Czy te 0,08V uwaliło by moduł, zasilanie niby max 5,2V?
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk
Awatar użytkownika
Zbig
Posty: 2255
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: QCZEK LRS

Post autor: Zbig »

Nie powinno się usmażyć. Sprawdź antenę (poprawność lutów, zwarcie itp).
p.s. Też mam uszkodzony moduł 868 - stopień mocy ma zwarcie na zasilaniu.
p.s. Płytka grzeje się w okolicy pinu masy (gnd).
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 203
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: QCZEK LRS

Post autor: marcinoc »

czy odbiornik qlrs może działać n.p. w szybowcu bez kontrolera korzystając z dekodera PPM np. takiego?
Załączniki
Nowy-8CH-odbiornik-PWM-PPM-SBUS-32bit-enkoder-modu-konwersji-sygna-u-konwerter-napi-cie-wej.jpg_q50.jpg
Nowy-8CH-odbiornik-PWM-PPM-SBUS-32bit-enkoder-modu-konwersji-sygna-u-konwerter-napi-cie-wej.jpg_q50.jpg (57.65 KiB) Przejrzano 2450 razy
Awatar użytkownika
saticzek
Posty: 61
Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: QCZEK LRS

Post autor: saticzek »

marcinoc pisze:czy odbiornik qlrs może działać n.p. w szybowcu bez kontrolera korzystając z dekodera PPM np. takiego?
Tak będzie działał.
Wykorzystaj sbus.
Modelarz...."Wymierający gatunek"
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 203
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: QCZEK LRS

Post autor: marcinoc »

Qlrs-a trzeba ustawić na 8 kan czy może zostać na 16-tu?
Awatar użytkownika
volender
Posty: 896
Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Lokalizacja: Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: volender »

Tylko upewnij się dwa razy, że failsafe działa w takiej konfiguracji ;)
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 203
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: QCZEK LRS

Post autor: marcinoc »

z tego co rozumiem wartości kanałów dla failsafe programuje się w programie więc raczej wsio powinno zadziałać.
Dam znać jak wszystko przetestuję, ale zastanawiam się tylko nad zasilaniem: od strony dekodowanego sygnału PPM, czy od strony serw/ESC, czy też wszystko jedno?
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9662
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: QCZEK LRS

Post autor: pawelsky »

marcinoc pisze:ale zastanawiam się tylko nad zasilaniem: od strony dekodowanego sygnału PPM, czy od strony serw/ESC, czy też wszystko jedno?
Lepiej od strony serw, bo tam plyna wieksze prady, nie ma sensu przeciagac tego przez cala plytke i (w przypadku tego konkretnego konwertera) przez malutkie przelotki.
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

Hej,
Po długich testach wypościłem nową wersję, z lepszą resynchronizacją, nie powinno być utrat sygnału na 1-2s jak się wcześniej zdarzało.
https://qczek.beyondrc.com/enjoy-new-2- ... y-morning/
Krzysiek
TomekMZ
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18

Re: QCZEK LRS

Post autor: TomekMZ »

qczek pisze:Po długich testach wypościłem nową wersję, z lepszą resynchronizacją, nie powinno być utrat sygnału na 1-2s jak się wcześniej zdarzało.
Krzysiek
Super wiadomość :) wielkie dzięki.
Od razu też zapytam, czy była by możliwość wprowadzenia modyfikacji
opisanych w tym wątku: https://github.com/krzysztofkuczek/QCZEK_LRS/issues/33
Dodanie tego uczyniłoby cały QCZEK LRS praktycznie idealnym.
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

TomekMZ pisze:
qczek pisze:Po długich testach wypościłem nową wersję, z lepszą resynchronizacją, nie powinno być utrat sygnału na 1-2s jak się wcześniej zdarzało.
Krzysiek
Super wiadomość :) wielkie dzięki.
Od razu też zapytam, czy była by możliwość wprowadzenia modyfikacji
opisanych w tym wątku: https://github.com/krzysztofkuczek/QCZEK_LRS/issues/33
Dodanie tego uczyniłoby cały QCZEK LRS praktycznie idealnym.
Dało by się, ale podeślij jakieś linki do tego mapowania, bo zamieszczone w wątku nie działają...
Krzysiek
Awatar użytkownika
arek2081
Posty: 1038
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: QCZEK LRS

Post autor: arek2081 »

Lata z was ktoś na 868? Zmieniłem ostatnio link z eleresa na Qlrs 100mW i na 18km cały czas zasięg 100%.
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

arek2081 pisze:Lata z was ktoś na 868? Zmieniłem ostatnio link z eleresa na Qlrs 100mW i na 18km cały czas zasięg 100%.
Ja latam wyłącznie na 868 ale już nie tak daleko...
Awatar użytkownika
arek2081
Posty: 1038
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: QCZEK LRS

Post autor: arek2081 »

Dostałeś może już info czy nowy soft faktycznie pomógł i nie ma już przerw w połączeniu linku, jeszcze nie wgrałem nowej wersji.
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk
ODPOWIEDZ