QCZEK LRS

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

TomekMZ
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18

Re: QCZEK LRS

Post autor: TomekMZ »

qczek pisze: Dało by się, ale podeślij jakieś linki do tego mapowania, bo zamieszczone w wątku nie działają...
Krzysiek
ok, sprawdzę i podeśle.

Przy okazji zapytam, jak "Race Mode" ma się do "High data rate"?
Czy te tryby mogą ze sobą współdziałać ?
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

TomekMZ pisze:
qczek pisze: Dało by się, ale podeślij jakieś linki do tego mapowania, bo zamieszczone w wątku nie działają...
Krzysiek
ok, sprawdzę i podeśle.

Przy okazji zapytam, jak "Race Mode" ma się do "High data rate"?
Czy te tryby mogą ze sobą współdziałać ?
Tak mogą. Race Mode to użycie szerszego pasma i wtedy jest troszkę mniejszą czułość odbiornika ale za to szybciej dane idą w powietrzu. Natomiast high data rate wymusza częstsze przesyłanie ramek z telemetria kosztem ramek z danymi kanałów rc. To taki tryb eksperymentalny... Myślę że bez zmian w arduplane i ground station nie da się tego praktycznie wykorzystac do ładowania misji itp itd. W przypadku zgubienia pojedynczej ramki cały mesage mavlinka musi być przesyłana.... Może jak by ktoś napisał na arduino taka warstwę łącza danych co by potrafiła ogarnąć i przesłać ponownie tylko uszkodzone ramki...
TomekMZ
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18

Re: QCZEK LRS

Post autor: TomekMZ »

qczek pisze:
TomekMZ pisze: Super wiadomość :) wielkie dzięki.
Od razu też zapytam, czy była by możliwość wprowadzenia modyfikacji
opisanych w tym wątku: https://github.com/krzysztofkuczek/QCZEK_LRS/issues/33
Dodanie tego uczyniłoby cały QCZEK LRS praktycznie idealnym.
Dało by się, ale podeślij jakieś linki do tego mapowania, bo zamieszczone w wątku nie działają...
Krzysiek
Umieściłem poprawne linki tam w wątku, tutaj też dam:

https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... lemetry.md
("Available SmartPort (S.Port) sensors")

https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... /mavlink.c
(inavToArduCopterMap, inavToArduPlaneMap, APM_PLANE_MODE, APM_COPTER_MODE, ...)

Z tego co rozumiem, to musiałyby być osobne mapowania (inav i APM * typ modelu) na to co S.Port/Lua obsługuje.
Jednocześnie Tx przy odkodowywaniu enc. mavlinka, używał mapowania tylko na potrzeby statusów dla S.Port
ale na UART (np. do BT) przerzucałby je już tak jak dostał oryginalnie je od danego FC aby w oryginalnej formie trafiały do docelowej aplikacji.
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

TomekMZ pisze:
qczek pisze:
TomekMZ pisze: Super wiadomość :) wielkie dzięki.
Od razu też zapytam, czy była by możliwość wprowadzenia modyfikacji
opisanych w tym wątku: https://github.com/krzysztofkuczek/QCZEK_LRS/issues/33
Dodanie tego uczyniłoby cały QCZEK LRS praktycznie idealnym.
Dało by się, ale podeślij jakieś linki do tego mapowania, bo zamieszczone w wątku nie działają...
Krzysiek
Umieściłem poprawne linki tam w wątku, tutaj też dam:

https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... lemetry.md
("Available SmartPort (S.Port) sensors")

https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... /mavlink.c
(inavToArduCopterMap, inavToArduPlaneMap, APM_PLANE_MODE, APM_COPTER_MODE, ...)

Z tego co rozumiem, to musiałyby być osobne mapowania (inav i APM * typ modelu) do tego co S.Port obsługuje a więc i Lua.
Jednocześnie Tx przy odkodowywaniu enc. mavlinka, używał mapowania tylko na potrzeby statusów dla S.Port
ale na UART (np. do BT) przerzucałby je już tak jak dostał oryginalnie je od danego FC.
ok dzięki, zrobi się..
TomekMZ
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2019, 12:18

Re: QCZEK LRS

Post autor: TomekMZ »

qczek pisze:ok dzięki, zrobi się..
super, dzięki, to się wielu użytkowników ucieszy.

Przy okazji zapytam jeszcze: w transparentnym trybie telemetrii
nie jest generowany sygnał na SPort - w sumie większość ludzi
i tak wtedy puszcza tam mavlinka więc dlaczego by z niego nie generować
danych na SPort/Lua ?
Awatar użytkownika
okruszek
Posty: 57
Rejestracja: czwartek 01 maja 2014, 14:11
Lokalizacja: Szczecin

Re: QCZEK LRS

Post autor: okruszek »

Witam.
Widzę że wątek dość dawno nie uaktualniany.
Piszę do was z pomocą.
Zakupiłem u kolegi z forum QLRS 433MHz.
Niby połączenie RX i TX jest bo diody migają szybko, ale za chiny ludowe FC nie widzi odbiornika.
Przewertowałem strony, obejrzałem filmiki na YouTube i dalej nic.
Może coś przeoczam, pomożecie ?
Wrzucam zdjęcia jak to podłączone.
Ustawienia Betaflight 2
Ustawienia Betaflight 2
20210825_114013.jpg (455.13 KiB) Przejrzano 1861 razy
Ustawienia Betaflight
Ustawienia Betaflight
20210825_113957.jpg (431.02 KiB) Przejrzano 1861 razy
Podłączenie RX
Podłączenie RX
20210825_113923.jpg (179 KiB) Przejrzano 1861 razy
Podłaczenie FC Omnibus F4
Podłaczenie FC Omnibus F4
20210825_113859.jpg (454.8 KiB) Przejrzano 1861 razy
Ustawienia aparatura TaranisQX7
Ustawienia aparatura TaranisQX7
20210825_113846.jpg (285.22 KiB) Przejrzano 1861 razy
Ustawienia TX
Ustawienia TX
QLRS TX SETUP.jpg (239.28 KiB) Przejrzano 1878 razy
Ustawienia RX
Ustawienia RX
QLRS RX SETUP.jpg (234.75 KiB) Przejrzano 1878 razy
Facet nie dorośleje, tylko mu zabawki drożeją.
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2337
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: QCZEK LRS

Post autor: maxiiii »

Ustaw w radyjku PPM.
Awatar użytkownika
okruszek
Posty: 57
Rejestracja: czwartek 01 maja 2014, 14:11
Lokalizacja: Szczecin

Re: QCZEK LRS

Post autor: okruszek »

maxiiii pisze:Ustaw w radyjku PPM.
Ustawiam w radyjku PPM i dalej lipa.
Facet nie dorośleje, tylko mu zabawki drożeją.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9663
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: QCZEK LRS

Post autor: pawelsky »

okruszek pisze:Ustawiam w radyjku PPM i dalej lipa.
Nie zaznaczyles SerialRX na uarcie w zakladce Ports
Awatar użytkownika
okruszek
Posty: 57
Rejestracja: czwartek 01 maja 2014, 14:11
Lokalizacja: Szczecin

Re: QCZEK LRS

Post autor: okruszek »

pawelsky pisze:
okruszek pisze:Ustawiam w radyjku PPM i dalej lipa.
Nie zaznaczyles SerialRX na uarcie w zakladce Ports
Zaznaczam Serial RX na UART1 i dalej nic.
Dioda mruga w RX a Betaflight dalej nie odbiera sygnału.
Może ma źle podłączony odbiornik.

FC RX

+ ------> VCC
- ------> GND
Sbus ------> AUX
Facet nie dorośleje, tylko mu zabawki drożeją.
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2337
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: QCZEK LRS

Post autor: maxiiii »

Czy to jest "mruganie" szybkie ciągłe czy wolne przerywane? Czy możesz ustawić cppm na wyjściu odbiornika?
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9663
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: QCZEK LRS

Post autor: pawelsky »

okruszek pisze:Zaznaczam Serial RX na UART1 i dalej nic.
Powinienes zaznaczyc na UART6
Awatar użytkownika
okruszek
Posty: 57
Rejestracja: czwartek 01 maja 2014, 14:11
Lokalizacja: Szczecin

Re: QCZEK LRS

Post autor: okruszek »

maxiiii pisze:Czy to jest "mruganie" szybkie ciągłe czy wolne przerywane? Czy możesz ustawić cppm na wyjściu odbiornika?
RX - dioda szybko miga/mruga.
TX - trzy szybkie mrugnięcia, i tak w kółko
Facet nie dorośleje, tylko mu zabawki drożeją.
Awatar użytkownika
okruszek
Posty: 57
Rejestracja: czwartek 01 maja 2014, 14:11
Lokalizacja: Szczecin

Re: QCZEK LRS

Post autor: okruszek »

pawelsky pisze:
okruszek pisze:Zaznaczam Serial RX na UART1 i dalej nic.
Powinienes zaznaczyc na UART6
Ale nic nie podłączyłem pod UART6 więc po co aktywować.
Facet nie dorośleje, tylko mu zabawki drożeją.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9663
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: QCZEK LRS

Post autor: pawelsky »

okruszek pisze:Ale nic nie podłączyłem pod UART6 więc po co aktywować.
Bo SBUS jest podlaczony do UART6
ODPOWIEDZ