QCZEK LRS

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

QCZEK LRS

Post autor: qczek »

Hej,
Jakiś czas temu popełniłem LRS'a opartego o 1W modułu LORA za kilkanaście dolczasów.
Całość nie wymaga lutowania, niczego oprócz diody led, chociaż w sumie można się bez niej obejść :)

Obrazek

Obrazek

Podstawowe informacje:
[*]Działa dla pasm 433MHz oraz 868MHz
[*]Wsparcie dla CPPM, PXX, SBUS - 8 do 16 kanałow
[*]Wsparcie dla telemetrii, częściowa encapsulacja MAVLINKA - dostajemy informacje o położeniu modelu, RSSI, etc..
[*]Moc od 200 - 1000mW wybierana poprzez wartość jednego z kanału RC
[*]Teoretyczna czułość odbiornika -121dBm, a co ważniejsze dzięki modulacji LORA teoretyczna możliwość odbioru sygnału poniżej poziomu szumu (-7.5dB). Modulacja FSK wymaga sygnału kilka dB powyżej poziomu szumu.
[*]RSSI dostępne jako sygnał PWM, albo wstawiana jako wartość wybranego kanału RC, a także wsparcie dla lBeep
[*]Możliwość dowolnego wyboru częstotliwości (8 kanałów po których system sobie skacze)
[*]Parowanie urządzeń za pomocą 16 bitowego kodu

Więcej informacji po angielskiemu na stronie projektu
http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... yfication/

oraz w wątku na RC groups
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... -telemetry

Obudowa do wydrukowania dostępna tutaj
https://www.thingiverse.com/thing:2123310

A jak ktoś nie ma dostępu do drukarki to mogę mu druknąć za free :)

Jak coś to służę pomocą w budowie i uruchomieniu :)

Krzysiek
Awatar użytkownika
volender
Posty: 896
Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Lokalizacja: Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: volender »

Fajny pomysł, kiedyś też interesowałem się LORA i jej unikalną modulacją, ale odpuściłem sobie, więc tym bardziej gratuluję Ci zapału :-).

Korzystasz w lora połączenia p2p, czy jakoś bardziej raw'owo obsługujesz połączenie?

Jak się przekłada teoria na praktykę - czyli zasięg w locie, stabilność linku?

parę literówek:
"spec_I_fication"

z http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... ild-guide/
Please remember that voltage hire then 5.5V will kill your LRS!.
- higher albo above ;-)

z http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... -firmware/
Device is locket, so you can’t read it and archive.
locked
Of course if it’s not in settings mode, and PPM signal is not receded.
received

z http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... iguration/
so you need to use serail terminal
serial
indicating by slow blinking led
slowly
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

volender pisze: Korzystasz w lora połączenia p2p, czy jakoś bardziej raw'owo obsługujesz połączenie?

Jak się przekłada teoria na praktykę - czyli zasięg w locie, stabilność linku?
Całkiem RAWowo jest to obsługiwane, nie korzystam z żadnych lora wan, itp itd...
Z moich obserwacji na najmniejszej mocy na odległości >10 km pojedyncze ( mniej niż 10 w trakcie całego lotu) nieodebrane pakiety, jednak nie na tyle aby włączyć fs który uaktywniał się po 2s zaniku transmisji.

Dzięki za wskazanie literówek :)

Krzysiek
Awatar użytkownika
MorF
Posty: 570
Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Lokalizacja: Warszawa

Re: QCZEK LRS

Post autor: MorF »

Super! Gratuluje projektu.
Chętnie bym wyprobowal tylko nie mam linkera.
Jak zakupie moduły może sie uśmiechnę o flashowanie.
Masz jakiś poc w postaci filmiku czy śladu GPS z rssi? :)
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

MorF pisze:Super! Gratuluje projektu.
Chętnie bym wyprobowal tylko nie mam linkera.
Linkera nie musisz mieć, program jest dostepny gotowy do wgrania, musisz mieć tylko programator za 21 PLN :)
https://kamami.pl/stm32/559856-programa ... -stm8.html
MorF pisze: Jak zakupie moduły może sie uśmiechnę o flashowanie.
Nie ma problema
MorF pisze: Masz jakiś poc w postaci filmiku czy śladu GPS z rssi? :)
Tutaj jest jak blejzyk lata sobie z moim LRS'em
https://youtu.be/4xRfQdlUPYY

A tutaj masz RSSI na 5km
http://qczek.beyondrc.com/rssi-checked-at-5km-distance/

Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
mkrawcz1
Posty: 1772
Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów

Re: QCZEK LRS

Post autor: mkrawcz1 »

qczek pisze: Linkera nie musisz mieć, program jest dostepny gotowy do wgrania, musisz mieć tylko programator za 21 PLN :)
https://kamami.pl/stm32/559856-programa ... -stm8.html
Ten podejdzie?
https://pl.aliexpress.com/item/Free-Sho ... 38822.html

Moduły kupowałeś z eBay?
http://www.ebay.com/itm/SX1278-SX1276-4 ... 1992680344
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

mkrawcz1 pisze:
qczek pisze: Linkera nie musisz mieć, program jest dostepny gotowy do wgrania, musisz mieć tylko programator za 21 PLN :)
https://kamami.pl/stm32/559856-programa ... -stm8.html
Ten podejdzie?
https://pl.aliexpress.com/item/Free-Sho ... 38822.html

Moduły kupowałeś z eBay?
http://www.ebay.com/itm/SX1278-SX1276-4 ... 1992680344
Tak programator i moduły są ok ;)
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2337
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: QCZEK LRS

Post autor: maxiiii »

Gratuluję projektu.
Czyżby mała rewolucja w linkach rc?
Programator już zakupiłem ale mam problem z wybraniem modułu.
Na ali po 15$ są te z linku E32-TTL-1W.
Są także dostepne 31 i 45.
Są też takie
https://www.aliexpress.com/item/WLK01S7 ... 92002.html

Tak naprawdę modułów na tym scalaku jest kilka. Czy do wszystkich typów można wgrać twoje oprogramowanie?
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

maxiiii pisze:Gratuluję projektu.
Czyżby mała rewolucja w linkach rc?
Programator już zakupiłem ale mam problem z wybraniem modułu.
Na ali po 15$ są te z linku E32-TTL-1W.
Są także dostepne 31 i 45.
Są też takie
https://www.aliexpress.com/item/WLK01S7 ... 92002.html

Tak naprawdę modułów na tym scalaku jest kilka. Czy do wszystkich typów można wgrać twoje oprogramowanie?
Hej
Co do modułów to muszą być identyczne jak wymienione na stronie projekt odpowiednio dla 433 i 868MHz. To że moduł ma ten sam chip RF nie znaczy że jest taki sam. Dochodzi sterowanie PA LNA źródłami zasilania itp itd które są różne dla różnych modułów.
Co do pytania kolegi które dostałem na priva, to wersja 868MHz nie była testowana na większe odległości więc nie wypowiem się czy warto zamiast 433...
Co do kupna na ebay czy Ali to kupowałem zawsze od sprzedawcy "ebyte" czyli producenta i zawsze było ok. Ktoś chyba na RC Groups dostał jakieś spalone albo sam spalił moduły od innego sprzedawcy... Trzeba by poszukać w wątku...
Należy też uważać z programowaniem i ogólnie zpodłączaniem zasilania... Wersję 433 i 868 maja odwrotnie zlokalizowane piny do programowania... Chwila nieuwagi i sam spaliłem jeden moduł Obrazek
Awatar użytkownika
Głuś
Posty: 1486
Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Lokalizacja: Lubelskie
Kontakt:

Re: QCZEK LRS

Post autor: Głuś »

Chętnie bym zanabył gotowca na 868MHz zamiast rodzimego LRS, anteny połowę mniejsze, a zasięg i tak wystarczający ;)
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

Głuś pisze:Chętnie bym zanabył gotowca na 868MHz zamiast rodzimego LRS, anteny połowę mniejsze, a zasięg i tak wystarczający ;)
Gotowców nie diluje ale mogę Ci wgrać firmware i druknąć obudowę.
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2337
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: QCZEK LRS

Post autor: maxiiii »

I jestem mile zaskoczony.

Poprosiłem o wydrukowanie obudowy i już ją mam w domu.
Oprócz samej obudowy otrzymałem jeszcze mikrowłącznik i złącze. Kolejna miła niespodzianka.
A wszystko za free.....
THX.

Obrazek

Czy na tym etapie można mieć już "koncert życzeń" co do funkcjonalności oprogramowania?
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

maxiiii pisze:Czy na tym etapie można mieć już "koncert życzeń" co do funkcjonalności oprogramowania?
Życzenia można mieć zawsze :)
Problem jest taki, że MCU w tym module ma tylko 2kB ramu i 16kB flasha, i generalnie, po ostatniej optymalizacji mam zaledwie 200 bytów wolnego flasha ;). Więc może różnie być...
No i aktualnie siadłem wczoraj aby napisać jakaś aplikacje na PC do konfiguracji...

Krzysiek
Bihtus
Posty: 683
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: QCZEK LRS

Post autor: Bihtus »

Kibicuje projektowi szukam jakiegoś dobrego linku do nowego projektu ...
Skrzydła .... 600 mm .... 820 mm .... 2000 mm ... :-)
Awatar użytkownika
qczek
Posty: 954
Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Lokalizacja: Zielonki/Kraków

Re: QCZEK LRS

Post autor: qczek »

Bihtus pisze:Kibicuje projektowi szukam jakiegoś dobrego linku do nowego projektu ...
To nie szukaj już ;)
Właśnie kończę konfigurator jakiś z ładnym GUI na PC ;)
Krzysiek
ODPOWIEDZ