Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

na wodzie i pod wodą

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

pachulg
Posty: 7
Rejestracja: sobota 04 kwie 2020, 15:27
Lokalizacja: Sląsk

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: pachulg »

Dzień dobry Panowie.Rok temu zacząłem składać swoją łódkę według wytycznych z tego forum ale wciąż mam problem ponieważ moja łódka podczas powrotu do zaznaczonego punktu płynie lekkimi zakosami.Czy jest ktoś na forum ze Śląska kto może pomóc mi usunąć ten problem oczywiście nie za darmo ponieważ zdaję sobie sprawę że czas kosztuje. Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę o telefon lub gdy nie będę odbierał o sms-a to oddzwonię.Tel 602394948
petino
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 mar 2021, 16:52
Lokalizacja: Bolesławiec

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: petino »

Witam. Może ktoś z kolegów pomoże w temacie.
Moja łódka została wyposażona w APM 2.8
Po zmianie baterii żelowych na pakiety li- ion łódka pływa za szybko (teraz to ścigacz) a tak nie chce.
Łódka w trybie auto płynie na 100% mocy a chciał bym to zmienić żeby pływała wolniej.
W jakich parametrach można to zmienić ?
Zmiana parametrów Cruise Speed, Cruise Throttle i Throttle max w zakładce Basic Tuning nic nie zmienia.
Miksowanie w pilocie mam na 1 kanale i to wpięte pod gniazdo nr 1 w apm input
Pływanie przód, tył mam na 2 kanale i to wpięte pod gniazdo nr 3 a apm input
Regulacja w pilocie Futaba T6EX funkcją EPA działa i po zmianie łódka pływa za pomocą pilota wolniej,
ale już w każdym trybie Auto jak szalona.
Ktoś może spotkał się z takim problemem i pomoże.
Dziękuję i pozdrawiam.
Apm.PNG
Apm.PNG (88.69 KiB) Przejrzano 1265 razy
[MOD] - edytuj posty
pachulg pisze:Dzień dobry Panowie.Rok temu zacząłem składać swoją łódkę według wytycznych z tego forum ale wciąż mam problem ponieważ moja łódka podczas powrotu do zaznaczonego punktu płynie lekkimi zakosami.Czy jest ktoś na forum ze Śląska kto może pomóc mi usunąć ten problem oczywiście nie za darmo ponieważ zdaję sobie sprawę że czas kosztuje. Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę o telefon lub gdy nie będę odbierał o sms-a to oddzwonię.Tel 602394948
Witam. Spróbuj w zakładce CONFIG/Basic Tuning w okienku Steering Rate obniżać parametr P po 1 dziesiątej czyli z 1,6 obniż na 1,5. i tak w dół aż będzie ok.
Pozdrawiam Piot

[MOD] - edytuj posty

Witam.
Mam jeszcze jeden problem.
Mam w łódce założoną telemetrię 915 mhz z aliexpres.
Często zrywa mi połączenie. Odległości zrywania są różne raz jest to 60 m a innym razem 15 m. Czasami zrywa w domu gdzie jedno leży od drugiego 2 m. Raz jest 100 % a za chwilę nie ruszając urządzeń 40, 82 i tak skacze,
Maksimum nad wodą ale to było w ubiegłym roku to 160 m
W tym roku jak w/w
Nigdy nie podłączana bez anteny.
Uszkodzona ? Złe anteny czy złe ustawienia?
Pomoże ktoś?
Dziękuję i pozdrawiam Piotr
Radio.png
Radio.png (123.66 KiB) Przejrzano 1336 razy
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2335
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: maxiiii »

Co to za telemetria? jaką ma wartość tx power?
petino
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 mar 2021, 16:52
Lokalizacja: Bolesławiec

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: petino »

maxiiii pisze:Co to za telemetria? jaką ma wartość tx power?
Sik Radio.PNG
Sik Radio.PNG (36.17 KiB) Przejrzano 1281 razy
[MOD] - edytuj posty

Witam.
Dziś po testach na wodzie osiągnąłem 180 m i dopiero zerwało połączenie z telemetrią.
Wina leżała po stronie przejściówki OTG ale jednego nie mogę zrozumieć:
Przy połączeniu przez Mission Planer parametry połączenia stoją w miejscu jak wryte.
Z odległości około 20 m przez dwie ściany miałem cały czas 100 % a już łącząc się z tel przez Carp pilot pro z tego samego miejsca sygnał połączenia raz jest 100 % za chwile 48 i tak cały czas skacze?
Ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?
Telemetria chyba ok skoro dopiero przy 180 m zerwało połączenie.
Jutro zrobię test z Mission Planer na wodzie i zobaczę jaki wynik uzyskam.

[MOD] - edytuj posty
maxiiii pisze:Co to za telemetria? jaką ma wartość tx power?
To chińczyk na 915 mhz
Tele ok.png
Tele ok.png (482.44 KiB) Przejrzano 1273 razy
[MOD] - edytuj posty

Dorzucam jeszcze tracker
Antena tracker.PNG
Antena tracker.PNG (22.53 KiB) Przejrzano 1272 razy
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9624
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: pawelsky »

petino pisze:To chińczyk na 915 mhz
915MHz zasadniczo nie powinienes w Polsce uzywac, bo wchodzisz na pasmo zarezerwowane dla telefonii komorkowej.
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2335
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: maxiiii »

Tak jak napisał pawelski te pasmo jest zarezerwowane dla telefonii. Masz trochę niefortunnie ustawioną pasmo na modemach. "Czyste częstotliwości" na tym paśmie to 901 do 914. Sprawdzałem na analizatorze. Nic tam nie ma i nie zakłuca. I raczej to nie ty zakłucasz telefonię a to telefonia może zakłucić ciebie. :) Po zmianie pasma zostaje ci wymiana tych dwóch czarnych bacików dumnie nazwanych przez chińczyków antenami. Jeżeli te wszystkie zmiany nie będą dla ciebie satysfakcjonujące pozostanie ci tylko zmiana prędkości air, serial i sr0 do poziomu 19200.
petino
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 mar 2021, 16:52
Lokalizacja: Bolesławiec

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: petino »

Witam.
Tak jak napisałem post wyżej jestem właśnie po testach nad wodą i opisuje co zauważyłem:
Podłączając w/w telemetrię w laptopie przez Mission Planer wypłynąłem łódką na 230 m i procent połączenia ze 100% spadł do 97%
spadało to tak jak według mnie powinno być czyli stabilnie po 1%
Podłączając teraz w/w telemetrię pod swój tel Redmi Note 11 z Android 13 na pokładzie stabilność połączenia to amplituda wskazań
raz 100 % za chwilę 40 % apotem 0 % i tak w kółko tak samo na tablecie Samsung z Androidem 7 na pokładzie.
Po wypłynięciu na odległość około plus minus 100 m zrywa połączenie (brak stabilności)
I tu moje pytanie do Was?
1. Telemetria oraz anteny moim zdaniem są ok bo w Mission Planerze osiągnąłem 230 m i miałem jeszce 97 % mocy zasięgu.
2. Czy możliwe jest, że przejściówka z USB do USB typ C robi takie psikusy?
3. Czy może wersja Androida?
4. Czy zmieniając ustawienia które proponuje kolega z postu w/w mogą zmienić tą sytuację?
Pływam na aplikacji Carp pilot pro
Ktoś ma jakieś pomysły? Proszę o pomoc
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2335
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: maxiiii »

A sprawdzałeś na starym dobrym TOWER?
petino
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 mar 2021, 16:52
Lokalizacja: Bolesławiec

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: petino »

maxiiii pisze:A sprawdzałeś na starym dobrym TOWER?
To samo

[MOD] - edytuj posty
pawelsky pisze:
petino pisze:To chińczyk na 915 mhz
915MHz zasadniczo nie powinienes w Polsce uzywac, bo wchodzisz na pasmo zarezerwowane dla telefonii komorkowej.
Witam.
Proszę zobaczyć to ( znalazłem w sieci)
To wolno czy nie?
Punkt b)
Screenshot_2022-04-18-14-14-06-540_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2022-04-18-14-14-06-540_com.android.chrome.jpg (124.87 KiB) Przejrzano 1196 razy
Screenshot_2022-04-18-13-33-42-635_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2022-04-18-13-33-42-635_com.android.chrome.jpg (127.87 KiB) Przejrzano 1196 razy
Moc nadawania do 20 dbm
Screenshot_2022-04-18-13-35-13-164_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2022-04-18-13-35-13-164_com.android.chrome.jpg (145.15 KiB) Przejrzano 1196 razy
Nie wymaga pozwolenia urzywanie urządzeń
Patrz 5a)
Screenshot_2022-04-18-14-16-52-140_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2022-04-18-14-16-52-140_com.android.chrome.jpg (129.76 KiB) Przejrzano 1135 razy
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9624
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: pawelsky »

petino pisze:To wolno czy nie?
Pomijajac fakt ze powolujesz sie na nieaktualne rozporzadzenia (aktualne znajdziesz tutaj) to pomijasz jeden bardzo istotny ich fragment (zakreslone na dole)
czestotliwosci.jpg
czestotliwosci.jpg (57.76 KiB) Przejrzano 1169 razy
W Polsce "bezpieczne" masz pasma ISM 433 albo 868

P.S. Nie pisz ciagle postu pod postem
petino
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 mar 2021, 16:52
Lokalizacja: Bolesławiec

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: petino »

Witam.
Kolego pawelsky daleki jestem od stawiania tezy, że wolno używać tych częstotliwości.
Nie chciałem niczego udowadniać. Po prostu zapytałem.
Czyli czeka mnie wymiana tych co mam na 433 mhz
Pozdrawiam Piotr
P.s Za post pod postem przepraszam
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9624
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: pawelsky »

petino pisze:Czyli czeka mnie wymiana tych co mam na 433 mhz
Mozesz tez pobawic sie w zmiane firmware i przestawienie tych co masz na 868Mhz.

Oryginal jest niedostepny ale zachowala sie czesciowa kopia w archiwum
https://web.archive.org/web/20210423142 ... +3DR+Radio
palibrzuch
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 30 maja 2021, 19:32
Lokalizacja: Wawa

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: palibrzuch »

Ja w swojej łódce mam 433 i też zasięg na tel mi skakał. Myślałem, że to może anteny. W sumie nie pamiętam jak było na laptopie. Po Św będę ustawiał swoją nad wodą i sprawdzę to wszystko. Na lapku dell 7390 z dotykiem wgrałem sobie androida testowo i Carp pilot działa. Ogólnie wszystko działa na nim, nawet dotyk. Sprawdzę czy na laptopie z androidem będę miał poprawę sygnału. Mam też jeszcze 915 telemetrię i w sumie też mogę przetestować ale to bardziej w weekend.

edit:

Kiedyś wiele lat temu jak składałem łódkę to przełączniki robiłem na tanich serwach bo swiche rc elektroniczne były dużo droższe. Dziś w życiu bym tego nie zastosował. Serwa po kilku czasami po roku psują się i nie potrafią złapać neutral co powoduje ciągłe ustawianie serwa, czasami zwarcia i wariowanie odbiornika. Z biegiem lat prawie wszystkie wywaliłem z łódki i zostało mi jedno. Z racji bardzo słabego dostępu do miejsc gdzie je przed zamknięciem umieściłem zamiana ich na elektryczne rc było ciężkie. Chciałem popływać ale jedna rzecz nie dawała mi spokoju. Silnik mi delikatnie przerywał tak jakby ktoś mu odłączał zasilanie. Czasami było to aż tak, że silnik zatrzymywał się. Na początek wywaliłem ostatnie micro serwo bo ono cały czas mi ustalało neutral. Zastąpiłem to włącznikami jednokanałowymi rc elektronicznymi. Niestety silnik dalej przerywał. Nie chciałem iść tak nad wodę bo trzeba byłoby na smyczy łódkę puszczać. Na odbiorniku mam założony kondensator ale to nic nie dało. Niestety łódka to mój projekt od A do Z (projekt + ploter frezujący części) i miejsca na tyle elektroniki co tam włożyłem po prostu brakuje. Dlatego wszystkie elementy są z tyłu łódki i są blisko siebie. Tylko nadajnik od fpv mam tak w połowie łódki no i chińska echo z przodu ale to nigdy mi dobrze nie działało (głębokość pokazywała niestety różnie) dlatego obecnie wyjęta jest bateria i czujnik nie działa. Telemetria jest bardzo blisko modułu od pomiaru poboru prądu.
Zacząłem po prostu odłączać wszystko co mam w łódce i zauważyłem, że jak oddalę telemetrię od power module to silnik mniej przerywa. Dodatkowo zastosowałem taką przedłużkę https://tiny.pl/98pkm bo kupowałem je do fpv. Po długich testach odkręciłem antenę od telemetrii i silnik zaczął pracować normalnie. Przykręcam antenę i silnik przerywa. Telemetria to 433 chińczyk. Odkręciłem przejściówkę i przykręciłem antenę i silnik normalnie pracuje. Przyłożyłem telemetrię do power module (tam mam najlepsze miejsce na to) i silnik normalnie pracuje.
Czy to tak przedłużka/przejściówka robiła problem? Wcześniej w tej samej łódce w tym samym miejscu miałem apm (obecnie pix) i nie pamiętam aby były problemy z silnikiem.
Czy te wszystkie podzespoły (pix, gps, power module, odbiornik tgy 10ch, telemetria) mogą być obok siebie w odstępie max kilku cm?
Obecnie silnik pracuje dobrze, bez różnicy czy steruję aparaturą czy telefonem.
Regulator mam dwukierunkowy, łódka ma 1 silnik szczotkowy wielkości 750 z kondensatorami na + i - widoczny zdjęciu.

Póki łódkę mam jeszcze na stole przed sezonem to mógłbym jeszcze coś spróbować w niej pozamieniać miejscami.



EDIT:
Byłem nad wodą. PIDy ustawiłem i jest prawie idealnie. Czas mnie trochę ograniczał. Łódka działa do 70m stabilnie. Nic się nie zacina, nic nie przerywa. Mam założony czujnik obrotów na wale i widzę jak łódka pływa i jakie ma obroty i nie ma już przerywania silnika.
Co do telemetrii to mam obecnie założoną 433 chiński zamiennik. Testy robiłem na jednym urządzeniu aby było wiarygodnie. Sprzęt to laptop dell 7390 z win10 i androidem.
W MP po wypłynięciu na około 60m sygnał mam 100% niezależnie czy łódka jest tyłem czy przodem do mnie. Robię restart kompa i uruchamiam na nim androida. Telemetria w tym samym gnieździe usb. Aplikacja carp pilot. Na 60m mam już skoki zasięgu telemetrii a sygnał mam jakieś 72% ale tylko gdy łódka jest tyłem. Obracam łódkę przodem do mnie i sygnał mam 42%. Podłączyłem też telemetrię do mi9 z androidem 12 i to samo co na laptopie. Teraz jak czas pozwoli to w ten sam sposób przetestuję telemetrię 915.
Z moich obserwacji wynika, że ewidentnie coś z androidem jest nie tak i raczej nie jest to wina samej telemetrii skoro na win działa ok.
Zobaczymy. Nie chce mi się nad wodę targać za każdym razem lapka. Ktoś ma może jakiś pomysł?



Kolejny edit.
Dziś kolejny raz byłem nad wodą. Kilka lat temu robiłem testy napędu i na 100% wał kręci się do 3.4k i wtedy napęd pobiera około 3.2A. Zmniejszając obroty do 3k napęd pobierał 1.8A a łódka pływała z bardzo podobną prędkością. Dziś ustawiłem tak prędkość, że łódka pod falę kręci do 3.1k a z falą to nawet spadało do 2.7k. GPS pokazywał około 3 km/h. Mi to w zupełności wystarcza. Oczywiście testy obciążenia A były robione gdy łódka płynęła. GPS jak pisałem wyżej jest blisko innych urządzeń i zauważyłem, że jego dokładność mimo 13 satelit trochę szwankuje a najbardziej ustalenie pozycji home. Będę przerabiał mocowanie poza obrys i wystawię go trochę do góry.
Zaobserwowałem też, że im mniejsza prędkość łódki tym większe pływanie wężykiem. PIDy jeszcze wymagają korekty delikatnej ale to już na zasiadce sobie ogarnę.
Załączniki
regu.jpg
regu.jpg (209.9 KiB) Przejrzano 989 razy
Slawek82
Posty: 8
Rejestracja: piątek 06 mar 2020, 19:09
Lokalizacja: Polska

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: Slawek82 »

Który parametr odpowiada za obroty silników w trybie auto?
rikardo11
Posty: 3
Rejestracja: środa 27 lis 2013, 18:28
Lokalizacja: Radom

Re: Autopilot do łódki zanętowej APM 2.8 - oprogramowanie.

Post autor: rikardo11 »

Witam Panowie.Nie działa mi w łódce guided mode,to znaczy łódka nie startuje gdy wyznaczę punkt na mapie do którego ma płynąć. Gdzie są ustawienia tego parametru.
ODPOWIEDZ