Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 maja 2022, 01:49

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 29 cze 2011, 22:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Kupiłem Coronę RP8D1 9 kanałową z syntezą i nie mogę jej zbindować z nadajnikiem.
Wchodzi mi w szukanie kanałów, diody migają jak w instrukcji, a potem 2 mignięcia i dioda gaśnie czyli TX nie znalazł.

Na RCG znalazłem coś że nie działa z hitecami.
Tutaj piszą że działa z opticiem, ale to są stare odbiorniki.

Czy ma ktoś Coronę RP8D1 która dziłała z Opticiem 6?
Próbowałem też na Laser 6 i kanałach 71 i 79 i nic :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
A w nadajniku ustawiłeś tryb PPM zamiast pcm (jakis cpcm tam bodajże jest)?

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12937
Lokalizacja: Mikoszewo
Miałem problem z Flash X i Coroną ale Optic? To zazwyczaj chodziło....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 cze 2011, 06:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Mam ustawiony PPM bo odbiornik na zwykłym kwarcu działa.


Verid pisze:
Miałem problem z Flash X i Coroną ale Optic? To zazwyczaj chodziło....

A w opticu masz moduł nadawczy kwarcowy czy z syntezą? bo ja moduł na kwarce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 cze 2011, 09:12 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 919
Lokalizacja: Danzig
Mam dwa takie odbiorniki ale 8 kanałowe - RP8D1 - to 8kanałowy. Po włączeniu nadajnika wciskasz przycisk na chwilę i to wszystko - za chwilę słychać dźwięk serw i to tyle. Chyba, że próbowałeś z samym tylko odbiornikiem... :mrgreen:
W nadajniku mam też moduł z kwarcem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 cze 2011, 11:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Keri pisze:
Mam dwa takie odbiorniki ale 8 kanałowe - RP8D1 - to 8kanałowy


teraz są w sprzedarzy RP8D1 9 kanałowe - nowa wersja
http://allegro.pl/odbiornik-z-synteza-r ... 28761.html - tu kupiłem :-)
Te odbiorniki nie mają zworki na scalaczku pomiędzy pinami 5 i 9 - info istotne przy wyciąganiu sygnału RSSI.


Znalazłem tu na innym forum, ze corony nie na wszystkich kanałach chcą działać i że czasem działa na innym wyższym kanale.

Chyba muszę kupić kwarc na wyższy kanałi spróbować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 cze 2011, 15:21 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 919
Lokalizacja: Danzig
karwas pisze:
teraz są w sprzedarzy RP8D1 9 kanałowe - nowa wersja
http://allegro.pl/odbiorn...1679528761.html - tu kupiłem


To co pokazujesz w linku jest 8 kanałowym. W nadajniku mam kanał 72 ale wydaje mi sie, że to nie tu leży problem. probowałes uruchomić z podłączonymi serwami i napięciem? Na innych forach pisano o trudnościach w zadziałaniu ale to były wyjątki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 cze 2011, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12937
Lokalizacja: Mikoszewo
Cytuj:
A w opticu masz moduł nadawczy kwarcowy czy z syntezą? bo ja moduł na kwarce.


Optica nie mam ale próbowałem u kumpla po tym jak mój (były) Flash wypiął się na Coronę. Jego Optic był właśnie z modułem na kwarce ale który kanał konkretnie - nie pamiętam....
Co do kanałów to jest prawda że Corona jest wybredna. Inny znajomy latacz ma radio Esky z jakimś niebotycznym kanałem i Corona raz się loguje a raz nie. Żeby było śmieszniej z moim Graupnerem łapała za każdym razem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 01 sie 2011, 20:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Odnalazłem przyczynę nie działania mojego odbironika.

Nie chciał się bindować i do tego nie gasła dioda od PLLa, któras musi zgasnąć jak odbiornik ustawi się na daną częstotliwość. Nie chodzi o złapanie sygnału z nadajnika, ale o ustawienie kanału w odbiorniku i dopiero wtedy sprawdza czy jest sygnał na danym kanale.

Czyli mój odbiornik wogóle nie ustawiał się na kanałach, które ustawiał mu procek Atmega88.

Zmieniłem firmware w procu Atmega88 ze strony http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1410100, ale układ nie zaczął cudownie działać dioda dalej świeciła.

Razem z kolegą zaczęliśmy mierzyć oscyloskopem sygnały i rozgryzać schemat połączenia VCO. Zmieniłem wsad do procka aby ustawiać ręcznie dany kanał w procku, ale dioda od PLLa dalej nie gasła.


Odlutowałem czapkę od VCO i zaczęliśmy mierzyć napięcia i sygnały.

Oto wyniki pracy - w załączniku.

W radiu alan 48+multi jest taki sam układ syntezy BU2630.
Z analizy schematu odbiornika Corony i schematu radia alan 48 multi z kolega doszlismy do wniosku, że na tych rezystorach to nie może działać.
Kilka wartości nie pasowało - były za małe.
Wlutowałem rezystorki tak ja na zdjęciu i DZIAŁA!!!
Dioda od PLLa od razu zgasła czyli VCO ustawiła sie na kanał.

Po uruchomieniu bindowania zbindował się z nadajnikiem Optic 6 Hiteca na kanale 71.

Ale te wartości wstawiliśmy na oko :-)

Czy ktos ma padnięty odbiornik RP8D1 i mógłby sprawdzić jakie powinny być tam wartości?
Układ działa, ale nie wiadomo czy w dobry sposób i prawidłowo polaryzuje baze tranzystora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.