Kalibracja ładowarki

Zbiór porad dla każdego

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

dydur
Posty: 39
Rejestracja: wtorek 25 mar 2014, 12:20
Lokalizacja: Sieradz

Kalibracja ładowarki

Post autor: dydur »

Zdarza się że ładowarki typu Imax B6, Accucell, Redox Alfa itp. błędnie wskazują napięcie podłączonego pakietu. Jest to wynikiem złego skalibrowania układu pomiarowego ładowarki, na szczęście możemy go skorygować samodzielnie. Potrzebujemy do tego dobrego miernika (te z marketu za 10zł mogą mieć jeszcze większe odchyły wskazań niż ładowarka).

Procedura kalibracji krok po kroku wygląda tak:

1. wciskamy i trzymamy 2 i 4 przycisk na ładowarce,

2. podpinamy zasilanie ładowarki, (trzymając przyciski)

3. gdy wyświetli się meny kalibracji puszczamy przyciski,

4. dajemy się rozgrzać ładowarce i w tym czasie dokonujemy pomiaru napięcia pakietu, wartość zapisujemy,

5. podpinamy pakiet do ładowarki (kablami zasilającymi),

6. porównujemy napięcie sprawdzone miernikiem i wyświetlane przez ładowarkę,

7. jeśli się różnią korygujemy przyciskami +/-

8. kalibrację zatwierdzamy przyciskiem Start/Enter

Tym sposobem możemy skorygować tylko niewielki odchył, większe są spowodowane uszkodzeniem elektroniki i tylko jej wymiana rozwiąże problem.
Awatar użytkownika
cobra
Posty: 2876
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cobra »

Poproszę o uściślenie opisu w pkt.1.
wciskamy i trzymamy 2 i 4 przycisk na ładowarce

Czy chodzi o przyciski "-" i "start"?
________________
Cobra
Awatar użytkownika
remick
Posty: 303
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 14:34
Lokalizacja: daleka północ

Post autor: remick »

dydur pisze:Zdarza się że ładowarki typu Imax B6, Accucell, Redox Alfa itp. błędnie wskazują napięcie podłączonego pakietu ... na szczęście możemy go skorygować samodzielnie.
Niestety nie zawsze jest to możliwe. Niektóre ładowarki mają firmware, który nie ma tej możliwości.

@cobra, tak, chodzi o "-" and "start".
Awatar użytkownika
cobra
Posty: 2876
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cobra »

Mam 3 podobne ładowarki.
Sprawdzę, które posiadają to menu kalibracji.
________________
Cobra
Awatar użytkownika
marcin.gala
Posty: 2837
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Lokalizacja: ...

Post autor: marcin.gala »

dobre idę posprawdzać czy u mnie siedzi takie menu.

+1
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.
Awatar użytkownika
misiekkk
Posty: 2084
Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: misiekkk »

Jeżeli ta opcja jest zablokowana po jednorazowym użyciu, można to obejść, choć jest to ciut skomplikowane:
http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html
Świat z góry wygląda lepiej ;-)
Awatar użytkownika
shaggee
Posty: 2718
Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Lokalizacja: Poznań/Kalisz

Post autor: shaggee »

W hobbyking eco 6-10 200W niestety nie działa.
slawek2011
Posty: 151
Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański

Post autor: slawek2011 »

Mam Imax B6-potwierdzam-działa :)
dydur
Posty: 39
Rejestracja: wtorek 25 mar 2014, 12:20
Lokalizacja: Sieradz

Post autor: dydur »

Tak chodzi o przyciski (minus) i (enter)
U mnie w Imax B8+ działa.
Awatar użytkownika
RW
Posty: 1420
Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK

Post autor: RW »

Mam B6 Duo Voltcraft. Muszę sprawdzić, czy u mnie to zadziała, bo mam przypuszczenia, że też czasem nie do końca dobrze pokazuje :-P

Co prawda są tu 2 kanały i wszystkie przyciski x2 - czy dla każdego kanału robi się to oddzielnie? Muszę sprawdzić :mrgreen:
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4653
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Post autor: pma_ »

Pamiętajcie tylko o jednym, to nie jest kalibracja napiecia na celach, a ta jest dla nas najważniejsza.
Nie zrobi to z Accuela iChargera, choć na pewno nie zaszkodzi.
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
Ładziak
Posty: 1236
Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ładziak »

pma_ pisze:Nie zrobi to z Accuela iChargera
Przede wszystkim każdy egzemplarz iChargera jest kalibrowany indywidualnie podczas produkcji. Gdyby jednak nastawy nam nie odpowiadały, to również można je w prosty sposób skorygować :-)
Awatar użytkownika
Fiszbin
Posty: 885
Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Fiszbin »

A ja się zastanawiałem czemu mi dwa pakiety spuchły. Zagadka rozwiązana. Dzięki.
Awatar użytkownika
cobra
Posty: 2876
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cobra »

Sprawdziłem na razie dwie ładowarki i obie mają tę funkcję.
Rozjazdy nie były duże: 0,01V i 0,03V.

Obrazek
________________
Cobra
Awatar użytkownika
RW
Posty: 1420
Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK

Post autor: RW »

Niestety moja B6 Duo Voltcraft nie ma takiej możliwości.
Ale poprzednia ładowarka, którą używam już rzadziej - ma :-)

Hitec multi charger X1 AC Plus

Obrazek
ODPOWIEDZ