Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 27 lut 2021, 10:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2010, 21:13
Posty: 562
Lokalizacja: Gdańsk
Czy latanie modelem 10-20 metrów od linii niskiego i średniego napięcia (takie, co koło domów nam stawiają) może spowodować zakłócenia w łączności z nadajnikiem i np. utratę w ogóle kontroli na samolotem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 17:30
Posty: 60
Lokalizacja: Łódź
ja utracilem skrzydla po bliskim spotkaniu z siecia ale zasiegu nie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Linie niskiego i średniego napięcia (te do 6kV) nie powinny mieć wpływu na RC.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2010, 21:13
Posty: 562
Lokalizacja: Gdańsk
Dzięki panowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
A napięcie w sieci kolejowej moze siac zakłucenia na 35mhz? Bo kiedys latałem nad takim torowiskiem i z niewyjasnionych przyczyn uciekł mi model...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 03:22
Posty: 142
Lokalizacja: Gdańsk
Wielokrotnie swego czasu latałem nad/pod i za(!!) kablami linii b. wysokiego napięcia (takie słupy wysokości 8-10 piętrowego wieżowca) na 35MHz helikiem na poczciwej apce Hitec Optic QPCM i NIC absolutnie nic się nie działo...
Teraz już tego nie robię :-P

_________________
Helik i parapet, ale bez kamery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
No to ja jeszcze zapytam: czy nadajniki telefonii komórkowych wpływają na zasięg 35mhz? (mam koło lotniska na maszcie 15 metrowym nadajnik ERA)


Ostatnio zmieniony wtorek 04 maja 2010, 06:23 przez ECO400, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
Ktoś kiedyś na pfmrc. chyba Przemek Jakubczak udowadniał latając wokół lini wysokiego napięcia na 35mhz, że nic się nie stanie. I miał rację :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 03 maja 2010, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 16:50
Posty: 311
Lokalizacja: Wwwawa
ECO400 pisze:
No to ja jeszcze zapytam: czy nadajniki telefonii komurkowych wpływają na zasięg 35mhz? (mam koło lotniska na maszcie 15 metrowym nadajnik ERA)


Komurkowych to nie wiem, ale komórkowych to nie powinno jeśli się lata dalej niż 20 m od lufy anteny. Może być tylko problem z polem elektromagnetycznym w bezpośredniej bliskości.
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 maja 2010, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12805
Lokalizacja: Mikoszewo
No Kefira linie napowietrzne zwaliły dopiero jak poszedł z nimi na full kontakt. Ja latałem kilkakrotnie u siebie w okolicy takich drutów i nic się nie działo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 maja 2010, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
Verid pisze:
No Kefira linie napowietrzne zwaliły dopiero jak poszedł z nimi na full kontakt. Ja latałem kilkakrotnie u siebie w okolicy takich drutów i nic się nie działo.

Zgadza się bawiłem się latając w około lini i wpadłem na pomysł żeby poślizgać sie na nich i co jak dotknąłem to silnik przestał pracować :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 maja 2010, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
Potwierdzam latanie przy liniach nie wprowadza zamieszania RC 35Mhz.
Latam dosłownie nad liniami i jest oki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.