Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 kwie 2021, 05:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 kwie 2010, 09:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Test troche wiecej niz naziemny, wyszperany na RCGroups. Odbiorniki zamontowane na maszcie o wysokosci 50 stop (15 metrow). Brak aparatur 35MHz, jedynie 2.4 i 72MHz, uwage zwraca niewielka roznica zasiegu miedzy tymi systemami - poza Futaba. No i wlasnie, dramatycznie slaby wynik chwalonej futaby FASST, cos czulem ze plotki o tym sprzecie zazwyczaj zestawianym z "kiepskim spektrum" to takie modelarskie urban legends ;-)

link do watku: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1177191

Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
Ani słowa o ASSANie :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Tia, chyba fani jr/spectruma sobie wlasne testy porobili :D

Sig chce zobaczyc jak polecisz spectrumem na 6km. Wg. testow powinienes spokojnie dac rade. W praktyce ludzie spadają po 1km, nawet na kierunkowych antenach :)

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
diem pisze:
Tia, chyba fani jr/spectruma sobie wlasne testy porobili :D

Ten sam wniosek mi sie nasunal:)
Futaba do dupy, JR super (chociaz wiemy, ze jest odwrotnie;> hehehe)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Diem, a Ty na futabie polecisz deklarowane w tescie 4 km ? Skoro test ustawiony to spokojnie powinna dac rade :mrgreen:

Wiesz, tak sie mozemy przerzucac, ale bardziej ciekawia mnie prawdziwe informacje. Ja jestem ciekaw rzeczywistego zasiegu bo jest mi to jak najbardziej potrzebne, wiedziec ILE. Z jednej strony kefir pisze ze spada po kilometrze, z drugiej Tompson robi 5 km testu naziemnego albo lata na 1100 metrow wzwyz i jest git. Na Rc-Groups to nie pierwszy test w ktorym podaja podobne wyniki, skoro u nas sa tak dramatycznie male to z czego to wynika ? Sprawdzanie tego wlasnym modelem za dobrych kilka zlotych to pomysl zdecydowanie nie dla mnie, stad tez info ile naprawde jest zasiegu ma dla mnie krytyczne znaczenie.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 13:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Pabianice
zamiast psioczyć na innych sami zróbcie testy - pogromcy mitów ;)

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
No wlasnie ... tylko tu odwaznych trudno znalezc - ja odpadam :mrgreen:

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
Ja nie mam Futaby 2.4, popytaj F_H.

Juz nie wiem co jest prawda i nie chce mi sie sprawdzac szczerze mowiac ale... Niby spectrum europejski to 10mW, Futaba europejska ze wzgledu na fhss to 100mW. Najbardziej ZA Futaba przemawia channel hopping - tutaj spectrum przegrywa. Odbiorniki tez nie są drogie bez powodu, ich cena ustosunkowana jest ich czuloscia - to ma rowniez wplyw na zasieg.

Hanson (moze znasz?) mial problemy na spectrumie z hurricane 550 przez pasek na ogonie. Co chwile go rozlaczalo, zmienil na Futabe - problem zniknal. Z tego wynika ze futaba jest duzo bardziej odporniejsza na wszelki elektrostatyczny szit.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Znam Hansona znam, latamy w zabrzu co jakis czas, ostatnio przydzwonil protosem flybarless, podejrzewa ze .. futaba sie wylogowala, ale pewnosci nie ma, system przestal dzialac i teraz szukanie przyczyny troche po omacku. Mogl byc skok napiecia, moglo byc cos w radiu, mogl sam flybarless zwariowac i setka innych mozliwosci, tym bardziej ze w protosie tez elektrostatyka ogona mocno daje sie we znaki.
O ile nadajniki wiekszosci producentow do latania tradycyjnego sa ok, to dla nas jednak zasieg ma krytyczne znaczenie. Czy to bedzie piankowiec warty ze wszystkim 400 czy helik za 4.000 strata modelu boli. Stad tez info o mozliwym zasiegu to info krytyczne - przynajmniej dla mnie. Tu piszecie ze jest marnie, tam pisza ze jest super i badz tu czlowieku mądry :roll:
Tym bardziej ze testy naziemne ktore mozna bezpiecznie wykonac tez uwazane sa za malo miarodajne.
Ze tez cholera musialem poczuc miete do RC a nie do np. akwarystyki :lol:

W sumie test kolesi z rcgroup podsuwa pewna mysl, a gdyby zamiast wozic maszt powiesic odbiornik na jakims sporym slupku i jezdzic z nadajnikiem ?

Edit: gdyby jeszcze dalo sie z tych naszych "cyfrakow" 2.4 wyciagnac analogowe RSSI jak w odbiornikach 35MHz i wrzucic na OSD to sprawdzony zasieg nie mialby az takiego znaczenia, a tak zostaje nam przyslowiowa kupa.

Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
sigreg pisze:
Znam Hansona znam, latamy w zabrzu co jakis czas, ostatnio przydzwonil protosem flybarless, podejrzewa ze .. futaba sie wylogowala, ale pewnosci nie ma, system przestal dzialac i teraz szukanie przyczyny troche po omacku. Mogl byc skok napiecia, moglo byc cos w radiu, mogl sam flybarless zwariowac i setka innych mozliwosci, tym bardziej ze w protosie tez elektrostatyka ogona mocno daje sie we znaki.


Aa, sorki. Protos to byl. Wlasnie spadl na spectrumie (na dodatek kupionym w usa). Dostal nerwicy i zmienil na futabe ff8, teraz nic mu sie nie wylogowuje.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9214
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
ostatnio przydzwonil protosem flybarless, podejrzewa ze .. futaba sie wylogowala

Więc jednak Futaba też wymiękła...
Cytuj:
gdyby jeszcze dalo sie z tych naszych "cyfrakow" 2.4 wyciagnac analogowe RSSI jak w odbiornikach 35MHz i wrzucic na OSD to sprawdzony zasieg nie mialby az takiego znaczenia, a tak zostaje nam przyslowiowa kupa.

Z taniego chińczyka HK-T6A na 2.4G da sie wyciągnąć analogowy RSSI, ba, nawet dwa, bo tam jest dodatkowo satelitka, i z każdej anteny osobno można wywlec RSSI.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 lut 2010, 02:41
Posty: 249
Lokalizacja: Płock
Cholo wyciagnal RSSI z tego odbiornika nie byl specjalnie zadowolony cos tam fiksowalo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
miś pisze:
Więc jednak Futaba też wymiękła...


Byles przy tym 3x jak Hanson (z Chorzowa) opowiadal o wylogowujacym sie SPECTRUMIE :D

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9214
Lokalizacja: Bytom
diem pisze:
Byles przy tym 3x jak Hanson (z Chorzowa) opowiadal o wylogowujacym sie SPECTRUMIE :D

Teraz bedzie opowiadał o wylogowywującej sie futabie :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5820
Lokalizacja: Radzionków
miś pisze:
Teraz bedzie opowiadał o wylogowywującej sie futabie :-P


Jakby co to jestesmy na bierzaco :D

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.