SpeedyBee F405 WING

Samoloty, szybowce, skrzydełka, delty...

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: marcinoc »

Arwinga ze SPEEDYBEE na pokładzie buduję z myślą o lataniu nisko i koło nogi - mam zajawkę na wymiatanie nad okolicznymi polami, przerabiałem to już dronem, ale daje zbyt krótki czas zabawy więc postawiłem na małe skrzydełko.
Kontroler spodobał mi się ze względu na kompaktową budowę - prądomiarka, OSD, BEC-e w jednym miejscu - bez zbędnego "makaronu" w modelu.
Do takiego celu faktycznie kompas raczej zbędny, mimo wszystko nie dawało mi to spokoju i udało się go uruchomić, wystarczyło odsunąć go nieco od gratów i zakłóceń od kabli i tego miedzianego ekranu, teraz wszystko śmiga aż miło.
Zrobiłem kilka próbnych lotów ze stabilizacją (bez żadnych wstępnych ustawień) i model jest trochę zbyt "mułowaty" i niespokojny w trakcie wykonywania zakrętów.
Teraz czekam na bezwietrzną pogodę i pora na wykonanie servo autotrim i autotune w inav.
W międzyczasie zamontowałem graty FPV.
p.s. Jestem mile zaskoczony GPS-em BZ-251 - błykawicznie łapie FIX-a i trzyma kilkanaście sat. do tego nie trzeba nic kombinować z kablami - jest dostarczany z pasującą wtyczką i kablem 15cm
Załączniki
20240316_211725.jpg
20240316_211725.jpg (83.35 KiB) Przejrzano 1055 razy
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 1061
Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: Marcin »

AR 900 jest super do latania, bedziesz zadowolony.
Masz tam INAVa? 7? Działa z tym GPS bez problemu? Bo on jakiś śmieszny dual protocol ma NMEAUblox a wiem, ze INAV 7 juz NMEA nie wspiera.
Kompas możesz olać faktycznie, chociaż od INAV 7 kompas jest w samolotach wspierany jako dodatkowe źródło informacji o kierunku lotu.
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: marcinoc »

ten GPS działa perfekcyjnie - jest z resztą dedykowany do tego kontrolera
------ EDIT ------
...ale mam inav 6.1
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: marcinoc »

sorki za post pod postem ale jestem po pierwszych lotach i mam pytanko:
-chciałbym odczytać dane z lotu, niepokoi mnie to że kilka razy włączył się failsafe - zastanawia mnie co było powodem, SpeedyBee zapisuje dane z lotu na karcie SD tylko jak i czym to można odczytać?
gregi2004
Posty: 115
Rejestracja: czwartek 07 mar 2013, 08:55
Lokalizacja: Tczew

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: gregi2004 »

marcinoc pisze: niedziela 17 mar 2024, 08:18 ten GPS działa perfekcyjnie - jest z resztą dedykowany do tego kontrolera
------ EDIT ------
...ale mam inav 6.1
Potwierdzam - GPS jest OK, łapie dużo i szybko, ale protokołu UBLOX i UBLOX7 nie chce obsługiwać. Tylko NMEA czyli pod iNav 7 nie działa.
pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: pma_ »

marcinoc pisze: poniedziałek 18 mar 2024, 19:15 sorki za post pod postem ale jestem po pierwszych lotach i mam pytanko:
-chciałbym odczytać dane z lotu, niepokoi mnie to że kilka razy włączył się failsafe - zastanawia mnie co było powodem, SpeedyBee zapisuje dane z lotu na karcie SD tylko jak i czym to można odczytać?
iNav black box explorer
A radio ci nie krzyczało o utracie zasięgu?
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9769
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: pawelsky »

gregi2004 pisze: wtorek 23 kwie 2024, 18:01Potwierdzam - GPS jest OK, łapie dużo i szybko, ale protokołu UBLOX i UBLOX7 nie chce obsługiwać. Tylko NMEA czyli pod iNav 7 nie działa.
Jestes pewien ze nie obsluguje? Z tego co wiem to w BZ-251 siedzi ublox MAX-M10, wiec UBXa powinien obslugiwac (kwesgia odpowiedniej kpnfiguracji)
gregi2004
Posty: 115
Rejestracja: czwartek 07 mar 2013, 08:55
Lokalizacja: Tczew

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: gregi2004 »

Próbowałem na różne sposoby i w UBX chodzić nie chciał
[edit]
pawelsky - jesteś wielki!
Po ustawieniu w u-center protocol in i protocol out na 0+1 GPS uznał UBLOX oraz UBLOX7 i działa pod iNav7!
pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 236
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: marcinoc »

pma_ pisze: wtorek 23 kwie 2024, 21:12 iNav black box explorer
A radio ci nie krzyczało o utracie zasięgu?
Uszkodzony odbiornik - rssi nagle znikało i znów wracało do normy, FS włączał się i po kilku sek wszystko wracało do normy.
Pomogła przesiadka na expresselrs
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: pma_ »

sprawdź anteny odbiornika
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
pepis85
Posty: 308
Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Lokalizacja: Studzionka

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: pepis85 »

Witam, mam pytanie czy Walksnail Avatar HD zadziała na tym FC?
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4661
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: pma_ »

Dlaczego miałby nie działać? Tam jest iNav.
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
shafter
Posty: 678
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 08:01
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: shafter »

Jest już wersja F405 WING MINI. Dostępny na banggoodzie, 2szt max/klient. Zamówiłem na testy, wygląda bardzo fajnie.
Awatar użytkownika
Plotek
Posty: 306
Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Lokalizacja: Białystok

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: Plotek »

shafter pisze: środa 26 cze 2024, 08:02 Jest już wersja F405 WING MINI. Dostępny na banggoodzie, 2szt max/klient. Zamówiłem na testy, wygląda bardzo fajnie.
Mam w baby ar wing, działa bdb :)
Grafas Maxi 3,52m, Pitlab AP+OSD, TBS Crossfire 868Mhz, Lawmate 1.2Ghz
shafter
Posty: 678
Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 08:01
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Re: SpeedyBee F405 WING

Post autor: shafter »

Plotek pisze: czwartek 27 cze 2024, 09:32
shafter pisze: środa 26 cze 2024, 08:02 Jest już wersja F405 WING MINI. Dostępny na banggoodzie, 2szt max/klient. Zamówiłem na testy, wygląda bardzo fajnie.
Mam w baby ar wing, działa bdb :)
Ja bedę go pakował do Delta Strike EDF 50mm. Najważniejsza dla mnie opcja to dedykowana konfiguracja przez BT/wifi. Nic mnie tak nie wkurza jak podpinanie się kablem albo te kapryśne zewnętrzne moduły BT. Bawię się teraz w dostrajanie do ideału Nano Talona Evo na tradycyjnym F405 i zabawa jest nieziemska 8-)
ODPOWIEDZ