Autopilot by Zbig & Pitlab

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
Zbig
Posty: 2269
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Zbig »

Niestety to sporo roboty, bo do Avatara nie idzie po prostu telemetria, tylko kopia tekstów i symboli które są prezentowane na ekranie OSD, grupowanie tego w pakiety i przesyłanie do Avatara. Do tego konwersja z trybu graficznego i kilku zestawów znaków na 256 dostępnych symboli/znaków w Avatarze.
Tak więc sam rozumiesz...
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3153
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: krall »

A może jakbyśmy zrobili jakąś zbiórkę na jakiś argument, który by Cię przekonał? ;-)
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
Awatar użytkownika
cobra
Posty: 2876
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: cobra »

:mrgreen:
________________
Cobra
Awatar użytkownika
pawlo
Posty: 506
Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Lokalizacja: Olszewnica St.

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: pawlo »

8-)
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , ostatnio Fimi x8
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy
Awatar użytkownika
Zbig
Posty: 2269
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Zbig »

Sprzedaj stary i kup nowy, wyjdzie taniej :-)
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3153
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: krall »

Zbig pisze: sobota 13 sty 2024, 20:49 Sprzedaj stary i kup nowy, wyjdzie taniej :-)
Raczej nie, mam kilka starych i na pewno nie będę ich wymieniał na nowe - zostaną analogowe.
Nie chce mi się przerabiać modeli, nie chce mi się ponownie wszystkiego konfigurować, nie chce mi się ponownie oblatywać i ustawić, nie chce mi się rozwiązywać kolejnych problemów/błędów, etc.
Może jeszcze gdybym często latał ale dla okazjonalnego - patrz wyżej. I wcale nie uważam się za jakoś wybitnie leniwego ;-)
Za to ceniłem zawsze Twoje produkty, że raz ustawione latały dobrze a w przypadku ew. upgrade'u nie wymagały rekonfiguracji jak np w inavie.
Ja wiem, że wspieranie starego produktu to działanie marketingowo nieuzasadnione - ale jeśli zrobiłbyś to tylko dla wybranej wąskiej grupy...? albo oficjalnie płatny upgrade?
Nie znam kodu Twoich urządzeń ale skoro raz rozkminiłeś jak wysyłać dane do OSD Walksnaila to nie sądzę, żeby "wstawienie" tego do starego kodu stanowiło jakiś wielki problem. Wiem - samo się nie zrobi ale nie wierzę żeby zabrało to jakoś dramatycznie dużo czasu. A jest zima, nie ma latania...
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
Szymon
Posty: 992
Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Lokalizacja: Pruszków
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Szymon »

krall pisze: poniedziałek 15 sty 2024, 17:40 albo oficjalnie płatny upgrade?
To brzmi bardzo dobrze!
Awatar użytkownika
darek_op
Posty: 782
Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: darek_op »

Dzisiaj podczas startu w trybie TAKE po wzniesieniu modelu chciałem przejąć nad nim kontrole i chyba cos pomyliłem z trybami lotu co widać na załączonym filmie. Chyba wiem co pomieszałem, ale jedno nie daje mi spokoju. Co to za liczby w stopniach pojawiają się na miejscu Base.
Widać je od 0:06 filmu
https://www.youtube.com/watch?v=3jF_h1lZCTM
Awatar użytkownika
Zbig
Posty: 2269
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Zbig »

Włączyłeś tryb AUTO przełącznikiem, a w tym trybie drążek gazu steruje co tryb auto ma robić:
drążek gazu do dołu RTH - samolot wraca do punktu startu i tam krąży na ustalonej wysokości;
drążek gazu na środku HOLD - samolot leci prosto przez 5 km na stałej wysokości , w tym trybie można zmienić kierunek i wysokość za pomocą drążków lotek i wysokości, wtedy właśnie pojawiają się metry albo stopnie w polu trybu pracy
drążek gazu w górze (*) - krążenie nad aktualnym punktem GPS z utrzymaniem wysokości.
Awatar użytkownika
darek_op
Posty: 782
Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: darek_op »

Dziękuję za odpowiedz :-)

Tego nie wiedziałem
w tym trybie można zmienić kierunek i wysokość za pomocą drążków lotek i wysokości, wtedy właśnie pojawiają się metry albo stopnie w polu trybu pracy
Awatar użytkownika
Plotek
Posty: 306
Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Lokalizacja: Białystok

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Plotek »

Panowie mam pytanie bo jakoś mi braknie wyobraźni albo pojęcia. Gdybym poszedł z analoga na cyfrę Walksnail, jak ogarnąć sterowanie trackerem? Najlepiej jakoś bezprzewodowo. Jak dostarczyć do GS telemetrię? Link rc to crossfire.
Grafas Maxi 3,52m, Pitlab AP+OSD, TBS Crossfire 868Mhz, Lawmate 1.2Ghz
ODPOWIEDZ