iNav w KFC32F3 i innych.

Inne Flight Controlery (sterowniki) niz wyżej wymienione

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
DzikuVx
Posty: 322
Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Lokalizacja: Szczecin / Berlin

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: DzikuVx »

krall pisze:iNav 4.0

Ktoś wie dlaczego w tej wersji nie ma profili PIDów?
Bo były bez sensu i lepiej jest po prostu użyć domyślnych i trochę podpidować lub na samolotach zrobić autotune
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3153
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: krall »

DzikuVx pisze:
krall pisze:iNav 4.0

Ktoś wie dlaczego w tej wersji nie ma profili PIDów?
Bo były bez sensu i lepiej jest po prostu użyć domyślnych i trochę podpidować lub na samolotach zrobić autotune
W Twojej opinii - tymczasem życie weryfikuje takie sytuacje.
Ja np buduje koptera, który ma latać wewnątrz i na zewnątrz i mam inne oczekiwania co do jego zachowania.

PS
z poziomu OSD mogę wybierać profile, a nawet zmieniać parametry - przynajmniej teoretycznie
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
Michu1256
Posty: 1
Rejestracja: niedziela 04 cze 2023, 22:20

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: Michu1256 »

Dostałem od kolegi który też lata na inav pasek programowalnych ledów, podpiąłem do kfc32f3 do pwm9, zrobiłem zworkę aby były zasilane z bec'a, właczyłem funkcję led strip w configu. Niestety w ustawieniach nie widać wcale ilości podpiętych diod i nie da się ich ustawić. Podpowie mi ktoś co robię nie tak? Dodam jeszcze, że zasilanie na diodach się pojawia jak powinno bo sprawdzałem multimetrem
Awatar użytkownika
krzysztof21
Posty: 1039
Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Lokalizacja: Wschodnia polska i okolice

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: krzysztof21 »

podpowiedzcie poproszę jak instalowaliście nowsze niż 1,7 wersje inav ? wybieraliście jakieś inne IMU spedybee czy coś ? bo nowsze konfiguratory nie akceptują tego pliku hex z wątku o kfc32 a samego kfc32ftb nie ma w liście obsługiwanych... poproszę o jakieś wskazówki :)

Może ktoś ma w zasobech rysunek / zdjęcie z rozpiską pinów na kfc32FTB bo z wiadomych przyczyn nie ma lub chociaż jakiś rysunek na kartce w kratkę czy paint z połączeniami i się podzieli - bo na temat odkopania instrukcji z direk straciłem nadzieją .
Krzysiek
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3153
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: krall »

Nie jestem pewien ale chyba na 1.7 sie kończy.
Wgrywanie innych FW niż dedykowane może się źle skończyć

KFC32FTBv1.png
KFC32FTBv1.png (427.91 KiB) Przejrzano 1418 razy
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
Awatar użytkownika
krzysztof21
Posty: 1039
Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Lokalizacja: Wschodnia polska i okolice

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: krzysztof21 »

Super . Dzięki Krzysztof za rozpiskę - jesteś wielki ;) Trochę szkoda ,że instrukcja "znikła" bo teraz krążą te kfc z drugiej ręki czasem i można by coś zrobić z nich pożytecznego ... moja dostanie drugie narodziny dzięki temu obrazkowi.
Domniemuję ,że jak podłączamy BEC pod złącze dla niego to wyjmujemy + zasilanie/czerwony z regulatora silnika ? Zasilanie 12V to tylko do złącz kamer i nadajnika AV ? czy jeszcze coś tam sie z tego zasila? No i główne zacięcie jak z konfiguratora inav tej starej wersji wywołać bindowanie z nadajnikiem eleres? próbowałem zbindować pod kfctool i jak już działało wgrać inav i lipa bo znika bindowanie co było w sumie do przewidzenia a w konfiguratorze tylko można wybrać ,że eleres i koniec ... wyjdzie ,że najprościej będzie drugi moduł eleresa podłączyć dodatkowo ale to trochę perwersja ;) do płytki z wlutowanym eleresem podłączać drugiego .
Krzysiek
Awatar użytkownika
krall
Posty: 3153
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: Kartuzy
Kontakt:

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: krall »

Z tymi BECami jest chyba jak mówisz. A nie ma tam jakiejś zworki lutowanej skąd ma być brane 5V do serw?
Co do bindowania - można to robić z CLI, znalazłem w swoich starych plikach takie coś:

feature rx_eleres

feature -rx_ppm
save
set eleres_freq=435.000
save

//wracamy znów do konsoli i bindujemy poleceniem

eleres_bind

feature osd
save
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl
Awatar użytkownika
krzysztof21
Posty: 1039
Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Lokalizacja: Wschodnia polska i okolice

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: krzysztof21 »

krall pisze: wtorek 19 mar 2024, 00:44 Z tymi BECami jest chyba jak mówisz. A nie ma tam jakiejś zworki lutowanej skąd ma być brane 5V do serw?
Co do bindowania - można to robić z CLI, znalazłem w swoich starych plikach takie coś:

feature rx_eleres

feature -rx_ppm
save
set eleres_freq=435.000
save

//wracamy znów do konsoli i bindujemy poleceniem

eleres_bind

feature osd
save
O dzięki - spróbuję
dopiero zapoznaje sie z inav - po zakupie speedybee się okazało ,że to całkiem proste i przyjazne oprogramowanie - tyle ,że tam na 7,0 inav wszystko działa od strzała a tu trochę zagadek ...
będę musiał trochę multimerem pomierzyć te pady i wyjścia to może znajdę gdzie to się łączy - ale dzięki pomocy z forum już część tematów ruszyła.
EDIT

potwierdzam da się dzięki tym poleceniom dobindować elerese wbudowanego w kfc32FTB do nadajnika czyli zgodnie z instrukcją puszczamy te polecenia i save i ostatnie wklejamy w CLI i uruchamiamy nadajnik w tryb bindowania ( Uruchamiamy z wciśniętym przyciskiem w TX i puszczamy przed upływem 3 sek, i teraz enter w cli żeby poszło eleres+bind -jak wróci że zbindowane i uruchom transcivier ponownie jeszcze raz save cyknąłem dla pewności i ponownie włączyłem nadajnik rc z modułem eleresa - i działa. Jeszcze raz dzięki ;-)
Taki lifehack - jak coś wam nie działa to nie znaczy że nie działa ale może całkiem nowe kabelki z wtyczkami chińczyk źle zacisnął... sprawdzenie przewodności chińskich kabelków pomiędzy otwarciem koperty a pierwszym podłączeniem może zaoszczędzić parę godzin życia. tak mi wygodnie było do podłączeń kfc32ftb korzystać z pojedynczych kabelków z wtyczką od płytek prototypowych na piny... no i nie wszystko co nowe to sprawne :-D
Ostatnio zmieniony niedziela 24 mar 2024, 22:25 przez krzysztof21, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysiek
wiesiek_kr
Posty: 505
Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Lokalizacja: Kraków

Re: iNav w KFC32F3 i innych.

Post autor: wiesiek_kr »

Jak tak czytam forum , to fajnie popatrzeć jak "stare ale jare" produkty wracają do łask :)
Sam mam w szufladzie jakieś Mateki ale wolałem wrócić do poczciwego KFC32F3 i odpalić z Avatarem. Wszystko działa git i to jest potwierdzenie że jest to dobry produkt :)
Brawo Wy !

Grafas na KFC32F3 i Walksnail Avatar w trakcie oblotu.
Zrypane rssi zidentyfikowane: oberwany przewód od anteny :)
https://www.youtube.com/watch?v=NXv3UBWLHuQ&t=5s
ODPOWIEDZ