OSD by Zbig & Pitlab

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
|Darek05
Posty: 17
Rejestracja: sobota 01 maja 2021, 09:55
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: |Darek05 »

Witam serdecznie
Mam pytanie związane ze wskaźnikiem siły sygnału na OSD, nie wiem jak się za to zabrać, jak to skonfigurować, sterowanie - link RC który mam zabudowany oparty jest o system ExpressLRS 2,4GHz, odbiornik Radiomastera RP1, podłączony z autopilotem przez konwerter sygnału Matek ELRS CRSF to SBUS, wiem jeszcze że ExpressLRS podaje dwa typy informacji o sygnale 1. RSSI i 2. LQI.
Co powinienem zrobić o ile jest to możliwe.
Pozdrawiam :-D
Awatar użytkownika
Andrzej_P
Posty: 206
Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Lokalizacja: Milanówek

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: Andrzej_P »

Cześć, pomóżcie proszę.
Mam problem z brakiem zaczernienia tła pod danymi. Zaznaczenie w menagerze czarnego tło nic nie daje. Próbowałem różnych softów i starszych i najnowszych ale bez rezultatu. Mogę zmieniać wielkość napisów, ułożenie na ekranie tylko to zaciemnianie tła. Tak jest na wszystkich layoutach.
Przy uruchamianiu wyświetla się hw2, soft 2.70, seria 10305, bootloader 1.
Ed:
Pomogło pokręcenie potencjometrem na płytce OSD,
Szymon, dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Zbig
Posty: 2269
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: Zbig »

|Darek05 pisze: sobota 09 wrz 2023, 22:05 Witam serdecznie
Mam pytanie związane ze wskaźnikiem siły sygnału na OSD, nie wiem jak się za to zabrać, jak to skonfigurować, sterowanie - link RC który mam zabudowany oparty jest o system ExpressLRS 2,4GHz, odbiornik Radiomastera RP1, podłączony z autopilotem przez konwerter sygnału Matek ELRS CRSF to SBUS, wiem jeszcze że ExpressLRS podaje dwa typy informacji o sygnale 1. RSSI i 2. LQI.
Co powinienem zrobić o ile jest to możliwe.
Nie wiem dlaczego czasami nie dostają z forum powiadomienia o nowych wpisach w tym wątku :( .
Jeśli wciąż nie jest to rozwiązane:
1. jeśli odbiornik ma wyjście RSSI (analogowe lub PWM), trzeba je dpodłaczyć do wejścia RSSI na płytce OSD, oraz skalibrowac w menu OSD->serwis->kalibracja RSSI, no i oczywiście włączyć /skonfigurować pole RSSI w layoucie (standardowe layouty mają pole RSSI skonfigurowane)
2. jeśli odbiornik koduje RSSI jako wartość jednego (nieuzywanego) kanału RC, wówczas trzeba w FPV_managerze w zakladce Autopilot->Radio właczyć
checkbox [x] RSSI i wskazać który kanał zawiera tę informację. Zapisać zmiany guzikiem [save] a nastepnie dokonać kalibracji poziomów RSSI jak dla punktu 1.
Awatar użytkownika
|Darek05
Posty: 17
Rejestracja: sobota 01 maja 2021, 09:55
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: |Darek05 »

:-) Dziękuję za odpowiedź, nie wiedziałem że jeszcze poziom RSSI trzeba kalibrować, w poprzednim odbiorniku - Radiomaster R168 sygnał RSSI wyprowadzony jest na odrębnym pinie i działało to od strzału, natomiast odbiornik RP1 systemu ExpressLRS wysyła dwa typy sygnałów, na kanale 15 wysyłany jest LQI - Link Quality i na kanale 16 - RSSI dBm, sprawdzę która z tych informacji będzie do okiełznania, z tego co zrozumiałem to polecany dla tego systemu jest pozim LQI czyli ilości odebranych pakietów. Sprawdzę i opiszę jak mi poszło.
Pozdrawiam :-D
Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3632
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: TorFPV »

Kiedy można spodziewać się aktualizacji firmware do AP & OSD by była możliwość wysyłania danych do GS poprzez LRS ?

Czy używa ktoś AP+OSD w połączeniu z DJI Vista albo O3 ?
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
Awatar użytkownika
pawlo
Posty: 505
Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Lokalizacja: Olszewnica St.

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: pawlo »

AP V4 Z O3 -próbowałem ale wychodzą krzaczki *
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , ostatnio Fimi x8
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy
Szymon
Posty: 992
Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Lokalizacja: Pruszków
Kontakt:

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: Szymon »

Czy OSD w wersji 4 we współpracy z linkiem cyfrowym Walksnail Avatar HD nadaje "komunikat" armed/standby? Z tego co wyczytałem, to taki komunikat który pozwala przestawić się linkowi cyfrowemu w tryb małej mocy, co niejako rozwiązuje problem z przegrzewaniem się nadanika.
Awatar użytkownika
|Darek05
Posty: 17
Rejestracja: sobota 01 maja 2021, 09:55
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: |Darek05 »

Zbig pisze: środa 06 gru 2023, 10:43
|Darek05 pisze: sobota 09 wrz 2023, 22:05 ---------------------
Nie wiem dlaczego czasami nie dostają z forum powiadomienia o nowych wpisach w tym wątku :( .
Jeśli wciąż nie jest to rozwiązane:
1. jeśli odbiornik ma wyjście RSSI (analogowe lub PWM), trzeba je dpodłaczyć do wejścia RSSI na płytce OSD, oraz skalibrowac w menu OSD->serwis->kalibracja RSSI, no i oczywiście włączyć /skonfigurować pole RSSI w layoucie (standardowe layouty mają pole RSSI skonfigurowane)
2. jeśli odbiornik koduje RSSI jako wartość jednego (nieuzywanego) kanału RC, wówczas trzeba w FPV_managerze w zakladce Autopilot->Radio właczyć
checkbox [x] RSSI i wskazać który kanał zawiera tę informację. Zapisać zmiany guzikiem [save] a nastepnie dokonać kalibracji poziomów RSSI jak dla punktu 1.
Cześć
Wstyd się przyznać ale czegoś nie ogarniam, wziąłem się ponownie za ustawienia RSSI i z tego co zrozumiałem to:

- w "FPV_manager" w zakładce Autopilot -> Radio - kanał 16 mam ustawiony checkbox - RSSI
2.jpg
2.jpg (115.8 KiB) Przejrzano 1440 razy

- w" FPV_manager" w zakładce OSD nie znalazłem menu Serwis jest natomiast Settings i u mnie jest to:
1.jpg
1.jpg (86.38 KiB) Przejrzano 1440 razy
sprawdziłem zakładkę - Autopilot -> Kalibracja - ?
3.jpg
3.jpg (81.55 KiB) Przejrzano 1440 razy

Sprawdziłem również ustawienia wchodząc do menu w Autopilocie z poziomu radia - Ustawienia Serwisowe - takich ustawień nie znalazłem, co robię źle, lub co pominąłem ?
Pozdrawiam :-D
Awatar użytkownika
arek2081
Posty: 1054
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: arek2081 »

|Darek05 pisze:
Zbig pisze: środa 06 gru 2023, 10:43
|Darek05 pisze: sobota 09 wrz 2023, 22:05 ---------------------
Nie wiem dlaczego czasami nie dostają z forum powiadomienia o nowych wpisach w tym wątku :( .
Jeśli wciąż nie jest to rozwiązane:
1. jeśli odbiornik ma wyjście RSSI (analogowe lub PWM), trzeba je dpodłaczyć do wejścia RSSI na płytce OSD, oraz skalibrowac w menu OSD->serwis->kalibracja RSSI, no i oczywiście włączyć /skonfigurować pole RSSI w layoucie (standardowe layouty mają pole RSSI skonfigurowane)
2. jeśli odbiornik koduje RSSI jako wartość jednego (nieuzywanego) kanału RC, wówczas trzeba w FPV_managerze w zakladce Autopilot->Radio właczyć
checkbox [x] RSSI i wskazać który kanał zawiera tę informację. Zapisać zmiany guzikiem [save] a nastepnie dokonać kalibracji poziomów RSSI jak dla punktu 1.
Cześć
Wstyd się przyznać ale czegoś nie ogarniam, wziąłem się ponownie za ustawienia RSSI i z tego co zrozumiałem to:

- w "FPV_manager" w zakładce Autopilot -> Radio - kanał 16 mam ustawiony checkbox - RSSI
2.jpg

- w" FPV_manager" w zakładce OSD nie znalazłem menu Serwis jest natomiast Settings i u mnie jest to:
1.jpg
sprawdziłem zakładkę - Autopilot -> Kalibracja - ?
3.jpg

Sprawdziłem również ustawienia wchodząc do menu w Autopilocie z poziomu radia - Ustawienia Serwisowe - takich ustawień nie znalazłem, co robię źle, lub co pominąłem ?
Robisz z poziomu osd przez klawiaturę


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk
Awatar użytkownika
|Darek05
Posty: 17
Rejestracja: sobota 01 maja 2021, 09:55
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: OSD by Zbig & Pitlab

Post autor: |Darek05 »

arek2081 pisze: niedziela 25 lut 2024, 21:34
Robisz z poziomu osd przez klawiaturę


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki za pomoc, byłem pewny że menu z radia i menu z klawiatury to jest to samo, niestety poległem przy kalibracji, mianowicie ExpressLRS daje cyfrowy sygnał RSSI tzn. tak jak pisałem wcześniej są dwie informacje o jego jakości, Pitlab czyta RSSi analogowe, więc pogrzebałem w sieci i znalazłem że jedną z tych informacji można przesłać osobnym kanałem tzn. wymaga to odpowiedniego skonfigurowania radyjka i przesyłania tego sygnału z powrotem do odbiornika, metoda karkołomna ale zadziałało, natomiast sama kalibracja to już koszmar, stwierdziłem że niezbędne informacje mam na wyświetlaczu radia i to musi wystarczyć, dodatkowo mam ustawione wszystkie alarmy poprzez komunikaty głosowe.
Pozdrawiam :-D
ODPOWIEDZ