serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Od niedawna na forum?: poczytaj zanim zapytasz!

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Meciek
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 24 lis 2020, 21:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: Meciek »

Mam problem z uruchomieniem serw w APM Arducopter . Podłanczająć je do APM serwa nie reagują .
Są widoczne przy kalibracji radia jednak nie działają .
Przypuszczam ze gdzieś w ustawieniach MP tylko nie wiem gdzie?
jak ktoś może pomóc to bardzo z góry dziękuję.
Wiem ze można serowa podpiąć bezpośrednio ale wolałbym mieć przez autopilota .
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4596
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: pma_ »

Serwa to nie to samo co przy kalibracji radia. To co widzisz to kanały, serwa musisz zamapować do odpowiednich funkcji.
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
Meciek
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 24 lis 2020, 21:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: Meciek »

Super ze podpowiedziałeś dzięki.
Tylko co znaczy zaplanować do funkcji ?
Jestem zielony MP to dla mnie czarna magia, jakbyś mógł mi ŁOPATOLOGICZNIE wytłumaczyć było by super.
Może jakiś link z filmikiem coś mi by naświetlił obraz.

Mam łódkę własnego projektu i program w którym klapy powinny otwierać się po przyciśnięciu ikony na telefonie.
Pisząc mail do admina programu odpowiedział mi ze arducopter nie obsługuje tej funkcji .
Inni wkładają arducopter do samolotu i poruszają skrzydłami lotkami za pomocą serw?
Więc nie wydaje mi się żeby to urządzenie nie obsługiwało serw tylko trzeba jakoś je uruchomić ?
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4596
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: pma_ »

Niestety nie wiem jak się konfiguruje ten zabytek, normalnie w mission planner jest zakład outputs (lub podobnie nie mam teraz pod ręką) i tam są po koleji wyjścia, do których wybierasz funkcje
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9666
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: pawelsky »

Meciek pisze: niedziela 15 sty 2023, 21:03Mam łódkę własnego projektu i program w którym klapy powinny otwierać się po przyciśnięciu ikony na telefonie.
Pisząc mail do admina programu odpowiedział mi ze arducopter nie obsługuje tej funkcji .
A dlaczego do lodki uzywasz ArduCopter a nie ArduRover?
Meciek
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 24 lis 2020, 21:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: Meciek »

Szczerze ?
Obejrzałem film na you tube .
Dla mnie był zrozumiały to co narrator na filmie pokazywał to samo kupiłem .
Było to dwa lata temu.
Nie powiem działa do tej pory.
Oprócz towerbeta nie było innego programu .
Trochę się zmieniło i dlatego szukam rozwiązania ale widzę ze na apm pixhawk (tu można serwa podpiąć i inne urządzenia jak swiatła itd) trzeba będzie się zamienić albo jak masz jakiś pomysł to oczywiście mile widziany.

Oczywiście poszukam outputs gdzieś w zakładkach ustawienia powinien być moze się uda.
Meciek
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 24 lis 2020, 21:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: Meciek »

P.S.
Urządzenie się nazywa Ardu Copter ale w MP sterowniki czy tzw. wsad mam Ardu Rover.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9666
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: pawelsky »

Meciek pisze: poniedziałek 16 sty 2023, 14:18 P.S.
Urządzenie się nazywa Ardu Copter ale w MP sterowniki czy tzw. wsad mam Ardu Rover.
Dla scislosci, zebys byl dobrze rozumiany - ArduCopter(Rover/Plane/etc.) to oprogramowanie. 'Urzadzenie', czyli kontroler nazywa sie APM (badz Pixhawk, badz czego tam jeszcze uzyjesz).

Co do aplikacji, to do lodek to jest tez Carp Pilot Pro.

Co do pomyslow jak sterowac serwami odpowiedz juz dostales. Sugeruje zaprzyjaznic sie takze z dokumentacja.
Meciek
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 24 lis 2020, 21:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: Meciek »

Dziękuje Ci bardzo .
Pomału do przodu już serwa włączyłem działają na aparaturze w programie Carp Pilot Pro tylko tykają przez 1 sek. Nie ma pełnego wychylenia serwa.
Meciek
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 24 lis 2020, 21:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: Meciek »

Dziękuje Ci jeszcze raz.
Na starym programie będzie działała moja łódka. Wydaje mi się ze Carp Pilot rzeczywiście nie współpracuje z APM i serwami tak jak ja bym chciał.
Jeśli ktoś miał łódkę z zwolnieniem klap na elektromagnes to klapy mu się otworzą w przypadku serw nie .
Teraz mam inne pytanko ?
Napisałeś ze stary system APM i tak się zastanawiam czy nie kupić Pixark ?
Jak znam życie to wszystko czyli cała konfiguracja jest taka sama. Tylko oprogramowanie jest bardziej współczesne dopasowane do potrzeby teraźniejszej.
I kolejne pytanie gdzie kupić AliExpress? a co najważniejsze który ? bo prawnie są nowsze i starsze.
Jakbyś mógł coś doradzić to dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9666
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: serwa w arducopter jak uruchomić w MP

Post autor: pawelsky »

Meciek pisze: wtorek 17 sty 2023, 00:46 Jakbyś mógł coś doradzić to dziękuję z góry.
Zostac przy tym co masz.
ODPOWIEDZ