TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 284
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: Thomassino »

Cześć.

Stoję w miejscu aby poprawnie poustawiać nowe radio do wszystkich posiadanych modeli.
Dziś sprawdzałem samoloty i szybowce na R9 slim+OTA i mam problem.
Mianowicie pracuje tylko 8 kanałów na radiu RX16S (nowe) z modułem R9.
Natomiast jak przełożę moduł R9 do Taraniska to wszystkie 16 kanałów mam obsługiwane.
Wtedy dopiero mam pełną kontrole nad funkcjami które poustawiałem wcześniej budując jednostki latjące.

W nadajniku jak i odbiornikach R9 jest wgrany FLEX. i lata mi się z tym dobrze.
Na nowym radiu TX16S siedzi EDGE TX w wersji najnowszej czyli 2.8
Jeżeli chodzi o Taranisa to siedzi firmwear 2.2.4 na OPEN TX

Szukam bez skutecznie rozwiązania czemu tylko 8CH na nowym radiu i bindowanie tylko w 8CH.
A czemu pełne 16CH na starym radiu
Miał ktoś podobny problem?

Dodam że w INAV zakładce "Recievers" widać dokładnie pracę 8CH na TX16S i 16CH na Taranisku.
skazi
Posty: 1410
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Lokalizacja: Cieszyn

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: skazi »

Z tego co widzę w radiu po wybraniu R9M i wersji EU nie da się ustawić więcej niż 8 kanałów, próbowałeś wybrać np. 868Mhz, wtedy można zwiększyć ilość kanałów do 16.

Generalnie i tak polecam jednak przejście na ExpressLRS.
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 284
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: Thomassino »

Ehhhh, wzdycham bo chyba baterie mi się wyczerpują, albo to jakiś kryzys 40 latka...

R9 ACCST chyba z 2019, niestety mam przy każdej dostępnej częstotliwości tylko 8CH
Czyli...
FCC - Ch1-8 Telemetry ON/OFF
EU - --------------//-----------------
868mhz - -----------//-----------------
915mhz - -----------------//-----------
Widocznie u mnie nie...

W Taranisie Q X7 również mam 8Ch zbindowane i działają wszystkie kanały bez pro0blemów.

Przechodzę na 2.4G czekam obecnie na RadioMaster Ranger... podobno już jedzie po niemalże miesięcznej podróży.
Odnośnie dalekich zasięgów to widzę że FrSky dało sobie siana z wyścigiem kto dalej na LR.

Kurczę ponowne próby ponownego BINDowania nic nie przyniosły.
Problem leży tylko po stronie R9SLim+OTA a nie 9RMM czy 9RMini.
Łącząc się nawet po XJT oraz DJT z modułem w Mobula 6 również mam problem ze zbindowaniem.
df2
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: df2 »

Ja zauważyłem, że edgetx ma ogólnie od początku problem z r9. I z tego powodu :

1. Radia z r9 zostają u mnie na opentx.
2. Przynajmniej jeden komplet r9 przeflashuje na najnowszy express lrs i sprawdzę czy da się latać samolotami. Jednakże brak czasu utrudnia realizację tego punktu.
skazi
Posty: 1410
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Lokalizacja: Cieszyn

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: skazi »

df2 pisze: poniedziałek 09 sty 2023, 22:34 Ja zauważyłem, że edgetx ma ogólnie od początku problem z r9. I z tego powodu :

1. Radia z r9 zostają u mnie na opentx.
2. Przynajmniej jeden komplet r9 przeflashuje na najnowszy express lrs i sprawdzę czy da się latać samolotami. Jednakże brak czasu utrudnia realizację tego punktu.
Mam EdgeTX i R9 2018 z expresslrsem. Fakt, że latam skrzydłem ale problemów jak dotąd nie miałem.
df2
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: df2 »

Problem ujawniał się przy potrzebie użycia więcej niż 4 kanałów proporcjonalnych w wysokiej rozdzielczości oraz braku pełnej telemetrii. Podobno zostało to ogarnięte.
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 284
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: Thomassino »

df2 pisze: wtorek 10 sty 2023, 07:00 Problem ujawniał się przy potrzebie użycia więcej niż 4 kanałów proporcjonalnych w wysokiej rozdzielczości oraz braku pełnej telemetrii. Podobno zostało to ogarnięte.
Masz jakiś namiar jak "to ogarnąć" ?
df2
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: df2 »

Podobno jest ogarnięte w najnowszej wersji express lrs.
Niestety czasu brak, żeby sprawdzić.
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 284
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: Thomassino »

Na ELRS będę latał na "Ranger" a nie R9...

Jutro siadam do tego i próbuję coś zadziałać, Może coś się uda wygrzebać.
df2
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: TX16S MKII + R9 moduł tylko 8CH

Post autor: df2 »

Problem nie był tylko z pwmami na r9 na express lrs tylko w samym express lrs. Ja potrzebuję zdecydowanie więcej kanałów proporcjonalnych w pełnej rozdzielczości niż 4 do moich płatowców - więc zostałem na r9 flex i opentx, bo ten duet działa u mnie świetnie. Jedyne co może u mnie wnieść express to łatwa obsługa odbiorników z brakiem odwróconego fport przez kontrolery FC na F4.
ODPOWIEDZ