Autopilot by Zbig & Pitlab

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4649
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: pma_ »

Wydaje mi się, że problem w tym, że sterowanie nie jest przez pwm, a przez 0/1
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
Plotek
Posty: 304
Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Lokalizacja: Białystok

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Plotek »

tak, zgadza się. trzeba podać na chwilę 3.3v na biały przewód - rozpoczyna się nagrywanie. Aby zakończyć nagrywanie ponownie trzeba podać 3.3v. Muszę coś wymyśleć, ogółem do ogarnięcia. jakiś switch z pwm na i/o ewentualnie jakiś konwerter z pwm aby puścił 3.3v, a w aparaturze ustawi się już resztę.
Grafas Maxi 3,52m, Pitlab AP+OSD, TBS Crossfire 868Mhz, Lawmate 1.2Ghz
Awatar użytkownika
Verid
Posty: 12999
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Lokalizacja: Mikoszewo

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Verid »

Na forumie krążył projekt RCswitch'a oparty na ATTINY25 a zaprojektowany przez Mifau'a. Co prawda używałem tego w czasach gdy pod blokiem pasły się dinozaury ale działało bez zarzutu. Szpernij, może migracja tego nie przesiała.
Ten wredny...
Awatar użytkownika
Plotek
Posty: 304
Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Lokalizacja: Białystok

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Plotek »

Verid pisze: poniedziałek 07 lis 2022, 22:28 Na forumie krążył projekt RCswitch'a oparty na ATTINY25 a zaprojektowany przez Mifau'a. Co prawda używałem tego w czasach gdy pod blokiem pasły się dinozaury ale działało bez zarzutu. Szpernij, może migracja tego nie przesiała.
Dziękuję za podsunięcie rozwiązania :) już napisałem program, muszę kupić tylko coś w stylu arduino pico i jazda :)
Grafas Maxi 3,52m, Pitlab AP+OSD, TBS Crossfire 868Mhz, Lawmate 1.2Ghz
Awatar użytkownika
FlyPro
Posty: 398
Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: FlyPro »

Czy wiadomo kiedy pojawi się w sprzedaży nowy AP/OSD PitLab wersja 4?
https://pitlab.pl/system-fpv-v4.html
eLRS Smart, OSD+AP 1.3 i GS by Zbig & Pitlab, JETI duplex DS14, Fatshark HDO2 + RapidFIRE, Mini Talon.
( dawniej RCkopter )
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 229
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: marcinoc »

Właśnie widzę że już się pojawił
https://www.pitlab.pl/pitlabsklep/syste ... etail.html
Awatar użytkownika
darek_op
Posty: 780
Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: darek_op »

Czy umieszczenie AP w odległości około 30 cm od CG nie spowoduje jego niewłaściwego działania?
Awatar użytkownika
arek2081
Posty: 1054
Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: arek2081 »

Nie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk
Szymon
Posty: 992
Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Lokalizacja: Pruszków
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Szymon »

Czy z kanapki AP+OSD da się wyciągnąć telemetrię w formacie mavlink? Chciałbym podłączyć ją do cyfrowego linku video RubyFPV, który akceptuje właśnie MAVLINK. W instrukcje widziałem, że OSD akceptuje mavlink z innych autopilotów, no ale nie o to mi chodzi.
Awatar użytkownika
Zbig
Posty: 2268
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Zbig »

Tak, można.
W wersji 2.7 na wyjściu UART można ustawić telemetrię MavLink. Konfiguracja w menu OSD->ustawienia serwisowe->UART
W wersji 4.0 jest więcej opcji, mavLink można skierować na jedno z dwóch wyjść i skonfigurować ilość komunikatów (w 2.7 zestaw komunikatów jest stały)
Awatar użytkownika
marcinoc
Posty: 229
Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: marcinoc »

Mam pytanie odnośnie zasilania Video, płytka jedna z pierwszych egzemplarzy ale nadal dzielnie służy, mam nadajnik Video który wymaga zasilania 5V i kamera też 5V czy można zasilić płytkę OSD z 5V czy wymaga zasilania 12V?
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 1056
Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Marcin »

Ktoś wczoraj na Pitlabie ponad 100km w jedną stronę zrobił. Tylko mu GPS głupiał i regularnie się włączał i wyłączał :D
Awatar użytkownika
darek_op
Posty: 780
Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: darek_op »

Marcin pisze: poniedziałek 04 wrz 2023, 05:56 Ktoś wczoraj na Pitlabie ponad 100km w jedną stronę zrobił. Tylko mu GPS głupiał i regularnie się włączał i wyłączał :D
Może ma podobny problem jak tu viewtopic.php?p=585676#p585676
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 1056
Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Marcin »

darek_op pisze: poniedziałek 04 wrz 2023, 19:40
Marcin pisze: poniedziałek 04 wrz 2023, 05:56 Ktoś wczoraj na Pitlabie ponad 100km w jedną stronę zrobił. Tylko mu GPS głupiał i regularnie się włączał i wyłączał :D
Może ma podobny problem jak tu viewtopic.php?p=585676#p585676
Przekazałem informację dalej. Dzięki.
Szymon
Posty: 992
Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Lokalizacja: Pruszków
Kontakt:

Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Post autor: Szymon »

Szymon pisze: wtorek 18 lip 2023, 18:15 Czy z kanapki AP+OSD da się wyciągnąć telemetrię w formacie mavlink? Chciałbym podłączyć ją do cyfrowego linku video RubyFPV, który akceptuje właśnie MAVLINK. W instrukcje widziałem, że OSD akceptuje mavlink z innych autopilotów, no ale nie o to mi chodzi.
Zbig pisze: wtorek 18 lip 2023, 21:28 Tak, można.
W wersji 2.7 na wyjściu UART można ustawić telemetrię MavLink. Konfiguracja w menu OSD->ustawienia serwisowe->UART
W wersji 4.0 jest więcej opcji, mavLink można skierować na jedno z dwóch wyjść i skonfigurować ilość komunikatów (w 2.7 zestaw komunikatów jest stały)
Zbyszek, a czy działa integracja OSD v2.2 w najnowszej wersji softu z AvatarHD? Tam jest potrzebny MSP.DSP a w opcjach UART jest jedynie MSP/DJI.
Wiem że OSD&AP v4 ma pełną integrację. Ale może dałoby się sprząc wersję 2.2 z Avatarem tak by chociaż podstawowy zakres parametrów się wyświetlał w cyfrowym OSD?
ODPOWIEDZ