QCZEK LRS

Autorskie projekty naszych użytkowników

Moderatorzy: marbalon, moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3613
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: QCZEK LRS

Post autor: TorFPV »

Projekt umarł ?
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2337
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: QCZEK LRS

Post autor: maxiiii »

Ja bym napisał, że projekt chwilowo z przyczyn niezależnych zatrzymał się. ;)
Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3613
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: QCZEK LRS

Post autor: TorFPV »

Czy przyczyną niezależną są te moduły z końcówką 1B ?
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3613
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: QCZEK LRS

Post autor: TorFPV »

Doszły mi takie moduły, nadadzą się ?
20221111_112722 (Kopiowanie).jpg
20221111_112722 (Kopiowanie).jpg (103.82 KiB) Przejrzano 267 razy
20221111_112714 (Kopiowanie).jpg
20221111_112714 (Kopiowanie).jpg (306.33 KiB) Przejrzano 267 razy
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3613
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: QCZEK LRS

Post autor: TorFPV »

Czym się różni "T_MAVLINK" od "T_UBLOX" ?
Załączniki
qczek_LRS1.JPG
qczek_LRS1.JPG (139.77 KiB) Przejrzano 159 razy
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
Awatar użytkownika
maxiiii
Posty: 2337
Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04

Re: QCZEK LRS

Post autor: maxiiii »

Ublox to protokół GPS.
Awatar użytkownika
TorFPV
Posty: 3613
Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Lokalizacja: Strefa G

Re: QCZEK LRS

Post autor: TorFPV »

Dzięki,

Czyli rozumiem, że jak nie planuję używać telemetri to nieistotne dla mnie jest którą wersję wgram ?

Edit:

Na stronie QCZEK w instrukcji napisane jest by sprawdzić checksum ale w paczce softu nie jest napisany jaka wartość ma być. Podany jest jakiś hash. Załadowałem plik i pokazało checksum ale czy ona jest prawidłowa to nie wiem:
qczek_LRS2.JPG
qczek_LRS2.JPG (44.78 KiB) Przejrzano 120 razy
Wgrałem więc program i po wgraniu dostałem zgodny z instrukcją komunikat.

Teraz podłączyłem moduł przez konwerter USB to TTl do kompa wybrałem odpowiedni port i po wciśnięciu connect dostaję taki error:
qczek_LRS3.JPG
qczek_LRS3.JPG (69.68 KiB) Przejrzano 120 razy
Podłączenie mam tak:

Konwerter Moduł
RX -> TX
TX -> RX

Próbowałem też zamieniać bez zmian.

Taki konwerter posiadam, logika ustawiona na 3,3V:



Pin M1 podłączony do masy.
Co mogę robić źle ?

Kolejny edit:

Jestem idiotą bo wgrałem soft RX z myślą, że wgrywam TX i dziwię się czemu po zwarciu M1 do masy, moduł nie wchodzi w tryb konfiguracji :oops: Zwarłem odpowiednie piny i już działa. Teraz próbuję to sparować z Taranis QX7 ale wszystkie niedziałające obrazki nie ułatwiają zadania.
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube
ODPOWIEDZ