Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

czyli wszystko to co nie podpada pod powyższe działy ale ma związek z technikami stosowanymi w modelarstwie

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 266
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: Thomassino »

Siemka.

Niedawno zbudowałem nową jednostkę latającą i już mam z nią problem.
Mianowicie...
ESC - 4x80A iFlight BLITZ (100A peak)
FC - HAKRC F722
Silmiki - iFlight Xing2 3106/1500KV/77,5A
VTX - HGLRC Zeus Nano 350mW max
Rama - AlfaRC Raptor TX 7cali

Wszystko zasilane 2xrównolegle 1100-1500mAh/6S.

Co do problemu...
Kopter ładnie lata, jest stabilny i bardzo szybki lecz jak dam throttle na około 80% przekręca się o około 180stopni i nie mam nad nim kontroli przez około 1-2 sekundy.
Gdy latam nie świrując wszystko jest ok...
Jeżeli lecę dość wysoko to idzie to opanować.
Jednostka budowana z myślą o niskich lotach więc już kilka razy zaliczyłem glebę, na szczęście w krzaki lub trawę.
Bojąc się o kolejne gleby być może już bardziej pochłaniające czas/pracę oraz finanse postanowiłem się Was dopytać co może być problemem.

Dodam że konfiguracja standardowo w BF
Załączniki
mon.JPG
mon.JPG (100.07 KiB) Przejrzano 534 razy
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4577
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: pma_ »

A nie siada ci napięcie zasilania przy pełnym gazie? Bo tak na oko to ze 200A może wtedy iść, a pakiety masz raczej małe do takiego potwora.
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 266
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: Thomassino »

Jeżeli chodzi o pakiety to są to podwójne CNHL 1100-1500/100C wiec wydaje mi się że gdyby model miał za mało prądu/napięcia po prostu by słabł.

Kopter zachowuje się dość dziwnie, a ja sam nie wiem gdzie konkretnie szukać przyczyny.
Na początku obwiniałem FC ale gdyby to był problem to występował by niezależnie od wartości przepustnicy.
Później przeniosłem odbiornik (R9mm) dalej od VTX bo zielony led na odbiorniku potrafił migać co mogło mieć wpływ na słaby sygnał.
Może postaram sie coś nagrać na DVR wcześniej dodając wszystkie najważniejsze wskaźniki na OSD.
Nie wiem czy blackbox coś pokaże, może też warto przepatrzyć zapis.
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4577
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: pma_ »

podeślij BB, zobaczymy
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
Ortas
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 06 paź 2019, 20:21
Lokalizacja: Białogard

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: Ortas »

Piszesz że się przekręca o 180 stopni ale w jakiej osi? Sprawdź w betaflight czy każdy silnik osobno przy 80% mocy pobiera mniej więcej ten sam prąd
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 266
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: Thomassino »

pma_ pisze: sobota 10 wrz 2022, 23:32 podeślij BB, zobaczymy
Niestety nic się nie zapisało, nie wiem dlaczego. 16mb wolne z 16mb (screen).
Zrobiłem też zrzut z BLHeliSuite32 może tutaj czegoś się dopatrzycie...
Jest tam ochrona temperatury mosfetów na ESC ustawiona na 140sC może tutaj jest problem, lecz patrząc na to z drugiej strony ESC ma bardzo potężny radiator.
Ortas pisze: niedziela 11 wrz 2022, 19:31 Piszesz że się przekręca o 180 stopni ale w jakiej osi? Sprawdź w betaflight czy każdy silnik osobno przy 80% mocy pobiera mniej więcej ten sam prąd
z tego co udało mi sie zaobserwować to chyba nie ma większego znaczenia czy jest to fikołek w lewo czy w prawo, górę czy dół... wiem że obraz mam do góry nogami jak spada kopter.
Przy teście silników na każdym była bardzo zbliżona wartość ilości Amperów. (oczywiście test bez śmigieł)
Załączniki
BBPrzechwytywanie.JPG
BBPrzechwytywanie.JPG (192.43 KiB) Przejrzano 427 razy
blheli.JPG
blheli.JPG (145.39 KiB) Przejrzano 427 razy
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4577
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: pma_ »

ooo jest 32.9 :)
nic ciekawego nie widać prawdę mówiąc, nie masz nawet nagrania z osd?
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
misiekkk
Posty: 2079
Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: misiekkk »

Może 32.9 to jest trop.
Ktoś też zgłaszał fikołki przy tej wersji: https://github.com/bitdump/BLHeli/issues/634
Wprawdzie w innych okolicznościach, ale zawsze.

Może spróbuj starszy soft?
Świat z góry wygląda lepiej ;-)
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 266
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: Thomassino »

pma_ pisze: poniedziałek 12 wrz 2022, 09:29 ooo jest 32.9 :)
nic ciekawego nie widać prawdę mówiąc, nie masz nawet nagrania z osd?
No właśnie nawet tego nie mam... :(
misiekkk pisze: poniedziałek 12 wrz 2022, 19:41 Może 32.9 to jest trop.
Wgrałem 32.8 zobaczę czy będzie różnica, jutro polatam i dopilnuję żeby DVR cos nagrało.

Macie jakiś pomysł czemu zapis z BB nie idzie?
Fakt to tylko 16mb i nie ma możliwości zastosowania odrębnej karty sd ale zawsze to coś.

PS: mam gdzieś nowy FC mamba F7 lub H7 już nie pamiętam, jak dalej będzie to samo z tymi fikołkami to podmienię FC.


EDIT.....

Dobra, polatane i jest zapis z DVR.

Pierwsze moje spostrzeżenia, jak latałem na jednym pakiecie zamontowanym w kopterku, to problem był dużo mniejszy, ale...
Gdy lecę na "ANGLE MODE" widzę pooszarpywania, bardzo krótkie, nasilają się względem większej mocy, jednym słowem występują częściej.`
Gdy jednak zamontuję 2x pakiet równolegle i wtedy lecę to mam uczucie jak by jeszcze bardziej się to nasilało.
Stojąc w miejscu co chwilę widać problem ze stabilnością, nie to że ucieka tylko trzęsie sie i po chwili przestaje i jest ok.
Lecz jak lecę w trybie ACRO to problem wygląda zupełnie inaczej, latając na jednym pakiecie na kopterze czuć szarpnięcia.
Natomiast gdy zamontowałem 2x pakiet na kwada i zacząłem lot w trybie ANGLE a podczas lotu zmieniłem na ACRO, to...
Na osi ROLL pojawiała się gwałtowna zmiana wartości z 10 na -170 w ułamku sekundy, co widać na załączonym filmie, czas 1.09 w prawym dolnym rogu
Obstawiam na walnięty żyroskop lub jakiś akcelerometr, ogólnie siądę chwilą i wymienię FC bo raczej tu osobiście widzę problem.
https://youtu.be/ZEQ2Hpn7Qr8

Jeżeli możecie coś jeszcze podpowiedzieć będę wdzięczny
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4577
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: pma_ »

No tak napiecie nie siada, ale wygląda na to, że masz za dużo mocy, leci na 22% gazu. Może nie mieć w czym w dół korygować.
Dodaj jakiś duży pakiet.
BlackBox by się przydał, pokaż jeszcze PIDy
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 266
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: Thomassino »

pma_ pisze: środa 14 wrz 2022, 19:17 No tak napiecie nie siada, ale wygląda na to, że masz za dużo mocy, leci na 22% gazu. Może nie mieć w czym w dół korygować.
Dodaj jakiś duży pakiet.
BlackBox by się przydał, pokaż jeszcze PIDy
Dobra wymieniłem FC na Mambe F722 12C, i...
Lata rewelacyjnie, i bez żadnych bugów i jakichkolwiek błędów.

Dziś latałem zarówno na jednym pakiecie i na dwóch wpiętych równolegle.
Przyznam że dużo lepiej lata się z jednym pakietem a czas też można wykręcić około 4-5min
Natomiast na 2xlipo jednostka jest toporniejsza (większa waga) ale przy max throttle pokazuje full pazur.

"stare" FC idzie do pojemnika z elementami do których brak zaufania.
Dodam że to moje pierwsze FC firmy HakRC i raczej ostatnie.

Na chwilę obecną cieszę się z nowej zabawki...

Bardzo Wam dziękuję za poświęcony czas i wszystkie rady.
Awatar użytkownika
pma_
Posty: 4577
Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Lokalizacja: Gliwice/Katowice

Re: Nowy model na ESC 80A - brak kontroli

Post autor: pma_ »

Ciekawe video o diagnozowaniu takich problemów
https://www.youtube.com/watch?v=MCUoQxIWvxY
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)
ODPOWIEDZ