MFD Crossbow mini + TeleFlyTiny problem

czyli wszystko to co nie podpada pod powyższe działy ale ma związek z technikami stosowanymi w modelarstwie

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 252
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

MFD Crossbow mini + TeleFlyTiny problem

Post autor: Thomassino »

Cześć Panowie,

Borykam sie z problemem jakim jest przesyłanie do trackera informacji na jakiej wysokości jest/leci model.
Traker działa perfekcyjnie w osi lewo/prawo natomiast na wyświetlaczu trakera przy wartościach ALT (altitude) mam cały czas "0" i nie pracuje w osi góra dół.

Do wyboru mam skąd będą przesyłane dane do trakera czy z barometru czy z gps... Na obu traker był testowany i nie działał w osi góra dół.

Podpowiedzcie mi proszę czy może to być wina słabego modułu GPS (noe6m) czy może muszę przesłać dane z kontrolera lotu do TeleFlyTiny aby wiedział co wysłać do trackera...

Trochę błądzę w tym temacie co servis z chin średnio mi z tym pomaga...

Dziękuje za wszelkie rady
Ostatnio zmieniony piątek 12 sie 2022, 19:04 przez Thomassino, łącznie zmieniany 1 raz.
df2
Posty: 610
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Lokalizacja: Biała Podlasla

Re: MFD Crossbow mini + TeleFlyTiny problem

Post autor: df2 »

A te dane do trakera to skąd lecą i czym?
Na aparaturze masz odczyt wysokości z telemetrii?
Awatar użytkownika
Thomassino
Posty: 252
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Lokalizacja: Siedlce

Re: MFD Crossbow mini + TeleFlyTiny problem

Post autor: Thomassino »

df2 pisze: środa 10 sie 2022, 17:06 A te dane do trakera to skąd lecą i czym?
Na aparaturze masz odczyt wysokości z telemetrii?
Z modułu TeleFlyTiny który ma w sobie barometr i współdzieli GPS z modelem (jeden GPS do Flight Controller i do TeleFlyTiny)
Jeżeli chodzi o telemetrię to jak najbardziej mam wszystkie dane na OSD, lecz podkreślam że są to dane z kontrolera lotu (MatekSys F405) a nie z modułu TeleFlyTiny.

Model przesyła do trackera współrzędne GPS (szerokośc,wysokość) i tracker śledzi model względem tych danych.
Problem jedynie występuje z przesyłem wysokości do trackera z barometru w module TFT.

EDIT...

Problem rozwiązany, moduł TeleFlyTiny uszkodzony nie działa na nim barometr (Baro jest na tym układzie TFT)
Podmieniłem na inny moduł TFT i wszystko działa...
ODPOWIEDZ