Konfiguracja frsky x9d

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

Witam. Mam taki problem. Posiadam łódkę typu katamaran 2 silniki.
Silniki podpięte do odbiornika pod 1 i 2.
Chciałbym tak ustawić na aparaturze coś na zasadzie czołgu jak skręca, że jak skręcam w lewo to jeden silnik w jedną stronę a drugi w przeciwną.
Żeby prawie w miejscu zawracała.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9604
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pawelsky »

Jedno z mozliwych rozwiazan

pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

A można to zrobić na aparaturze czy trzeba przez komputer???
I takie pytanko mam na kanale 3 mam halogen i włącznikiem go włączam czy jest możliwość zrobienia na potencjometrze żeby go ściemniać i rozjaśniać???
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9604
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pawelsky »

pablojarocin pisze:A można to zrobić na aparaturze czy trzeba przez komputer???
Mozna, mozesz nawet uzyc wizarda dla skrzydla.
pablojarocin pisze:I takie pytanko mam na kanale 3 mam halogen i włącznikiem go włączam czy jest możliwość zrobienia na potencjometrze żeby go ściemniać i rozjaśniać???
Bez dodatkowego sciemniacza sterowanego PWM - nie.
pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

Ściemniacz mam pwm
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9604
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pawelsky »

pablojarocin pisze:Ściemniacz mam pwm
Sciemniacz z WEJSCIEM pwm?
pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

Teraz nie pamiętam, ale jak wcześniej miałem apke turnigy to włączałem Ledy a potencjometrem mogłem regulować jasność świecenia. A tej apki frsky to mi ciężko tyle opcji.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9604
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pawelsky »

pablojarocin pisze:Teraz nie pamiętam, ale jak wcześniej miałem apke turnigy to włączałem Ledy a potencjometrem mogłem regulować jasność świecenia. A tej apki frsky to mi ciężko tyle opcji.
No to jak mogles regulowac na Turnigy, to jest bardzo duza szansa ze bedziesz mogl regulowac i na x9d. Najprosciej by bylo gdybys pokazal zdjecie tego sciemniacza lub podal model/producenta.
pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

Mam takie pytanko, może i banalne.
Mam włącznik switch podpięty do odbiornika i po załączeniu diody się zapalają, a jak opuszczam przycisk na dół to dalej świecą.
Co może być przyczyną??? Jak odłączę kabel minus od switcha to też diody świecą.
Jak wyłączę model i włączę to nadal świecą???
Switch walnięty??? i tak mam na 2 sztukach.
Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9604
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pawelsky »

pablojarocin pisze:Mam włącznik switch podpięty do odbiornika
Co to za switch (producent, model, zdjecie)?
pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

Awatar użytkownika
pawelsky
Posty: 9604
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pawelsky »

W opisie tego switcha na Aliexpress jest notka: "This switch is not suitable for controlling led lights", bardzo mozliwe ze jego konstrukcja powoduje efekt jak tutaj



Dwie rzeczy do sprawdzenia:
1) pokaz jak masz skonfigurowany kanal ktorym nim sterujesz w aparaturze
2) podlacz obciazenie w postaci zwyklej zarowki i sprawdz czy dziala.
pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

Kanał chyba jest dobrze skonfigurowany bo jak podłącze serwo to się wychyla jak włączę i jak wyłączę to wraca. Skoro nie można zastosować do diody to mam gdzieś starsze switche na przekaźniku.
Albo kupię przekaźniku i podłącze na wyjściu.
Test z żarówką zrobię jutro.
pablojarocin
Posty: 150
Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Lokalizacja: Jarocin

Re: Konfiguracja frsky x9d

Post autor: pablojarocin »

test z żarówką działa tzn. włącza się i wyłącza.
Czy jak podłącze do tego przekaźnik i do przekaźnika oświetlenie to będzie to funkcjonowało poprawnie?
ODPOWIEDZ