Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 maja 2022, 17:28

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 01 gru 2021, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 896
Lokalizacja: Kraków
Właśnie się zabierałem za zmigrowanie ze starego dysku do nowego (oba ssd nvme).
Od dawna używałem EaseUs'a, ale teraz widzę, że już nic tam nie jest darmowego oprócz jakiegoś backupa.

Polecali w necie Aomei, że darmowy i dobry, ale on z kolei krzyczy o pieniądze za klonowanie dysków GPT, jedynie MBR jest free.

Inflacja dopadła też freeware'owy soft? ;)


ps. Wieki temu używałem hiren's boot cd z dosowym partition magic, ale to już nie te czasy niestety ;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 gru 2021, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9556
Lokalizacja: Polska
volender pisze:
Od dawna używałem EaseUs'a, ale teraz widzę, że już nic tam nie jest darmowego oprócz jakiegoś backupa.

No i dlaczego go nie uzyjesz? Jaki jest z nim problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 gru 2021, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2069
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Faktycznie w opisie EasuUsa Free jest teraz info, że Disk/Partition Clone tylko w wersji płatnej :-(

Może coś pod Linuxem?
https://www.tecmint.com/linux-disk-cloning-tools/

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 gru 2021, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9556
Lokalizacja: Polska
misiekkk pisze:
Faktycznie w opisie EasuUsa Free jest teraz info, że Disk/Partition Clone tylko w wersji płatnej :-(

To sie pozmienialo :(
Ja wprawdzie uzywam wersji platnej, ale moze warto poszukac starszej instalki free (nazywala sie tb_free.exe o ile mnie pamiec nie myli). Nie jestem jednak pewien czy da sie ja jeszcze aktywowac z darmowa licencja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 gru 2021, 15:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 753
Lokalizacja: Warszawa
W wersji EaseUS Todo Backup 9.2 wszystkie funkcje działają. Ściągnełem ją jakiś pół roku temu i do dzisiaj wszystko działa, można ja chyba znaleźć na ich stronie

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 gru 2021, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 896
Lokalizacja: Kraków
hmm, właśnie szukałem jakiś starszych instalek, ale na ich stronce tylko linki do najnowszej znalazłem (może pliki jeszcze tam leżą, ale nie są listowane),
A z jakiś chomików to trochę strach ściągać, nigdy nie wiesz co dostaniesz gratis - a przecież trzeba tej apce dać admina.

Jak ktoś ma starszego easeusa, to widać warto zignorować update'y - ja niestety sobie zaktualizowałem wczoraj (bo poprosił tak ładnie ;) ), i zonk.

Ale ostatecznie znalazłem, że Macrium Reflect w trialu 30 dni działa ok i robi co trzeba.
Do jednorazowej migracji jak znalazł, chociaż gdyby ktoś miał instalkę starszej wersji, to chętnie bym skorzystał ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 gru 2021, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 3111
Lokalizacja: Kartuzy
Sprawdź Macrium Reflect Free

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 gru 2021, 20:59 
Offline

Rejestracja: środa 24 paź 2012, 19:50
Posty: 171
Lokalizacja: Rusiec/Bełchatów
Jakiś rok temu klonowalem
system z HD na SSD korzystałem z tego http://redorescue.com/ naprawdę spoko narzędzie

_________________
Turnigy 9x +eleres mod
SW 1900, Legwan
AP i OSD Zbig&Pitlab, KFC32 + OSD
Sony600tvl + Fox1500


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 gru 2021, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9556
Lokalizacja: Polska
volender pisze:
hmm, właśnie szukałem jakiś starszych instalek, ale na ich stronce tylko linki do najnowszej znalazłem (może pliki jeszcze tam leżą, ale nie są listowane),
A z jakiś chomików to trochę strach ściągać, nigdy nie wiesz co dostaniesz gratis - a przecież trzeba tej apce dać admina.

W takich sytuacjach pomocny jest WaybackMachine
https://web.archive.org/

Wersja 13.5 ze strony producenta
http://download.easeus.com/free/tb_free.exe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 gru 2021, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4532
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Kiedyś używałem toola od szajsunga do przenosin na SSD, nie wiem czy działa z innymi dyskami.
https://www.samsung.com/semiconductor/m ... oad/tools/

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 gru 2021, 22:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 601
Lokalizacja: Biała Podlasla
pawelsky pisze:
volender pisze:
hmm, właśnie szukałem jakiś starszych instalek, ale na ich stronce tylko linki do najnowszej znalazłem (może pliki jeszcze tam leżą, ale nie są listowane),
A z jakiś chomików to trochę strach ściągać, nigdy nie wiesz co dostaniesz gratis - a przecież trzeba tej apce dać admina.

W takich sytuacjach pomocny jest WaybackMachine
https://web.archive.org/

Wersja 13.5 ze strony producenta
http://download.easeus.com/free/tb_free.exe
Easeus 12 TODO backup działa ok i jakiś czas temu udało się skądeś ściągnąć.
Robi klon partycji, w tym tej z której jest odpalony system. MBR gpt bez znaczenia.
1 raz źle mi sklonował dysk, kilka razy poddał się po drodze, ale i tak wynik jest dobry.

Veam backup jest zdecydowanie skuteczniejszy ale wymaga, chyba, zrobienia backupa dysku/partycji. Nigdy mnie nie zawiódł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 gru 2021, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1485
Lokalizacja: Lubelskie
Acronis True Image, niestety nie darmowy, ale od lat korzystam bezproblemowo.

_________________
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 sty 2022, 14:25 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1148
Lokalizacja: Toruń
Clonezilla z darmowych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 sty 2022, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4532
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
albo https://www.youtube.com/watch?v=Dkw7evMLdYU

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.