Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 04 sie 2021, 16:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 lut 2021, 10:46 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2018, 21:57
Posty: 33
Lokalizacja: Chorzów
Dzień dobry.
Wczoraj wykonałem krótki lot moim Phantomem.
Przed tym obie baterie w pełni naładowałem.
Gdy wystartuje dronem to na wysokości ok 5m jest ok, gdy tylko się oddałam dron zaczyna mrugać na czerwono (normalnym tempem).
Schodzę na ok 5m, wszystko wraca do normy.
Wyląduje, odpalam go na nowo i przez ok 3min działa bez problemu.
Dzieje się tak na dwóch bateriach.
Mruganie na czerwono wskazuje na problem z baterią,ale jedna fakt jest już dość stara,a drugą kupiłem w zeszłym roku. Jest po jakiś 10 ładowaniach.
Dodam jeszcze,że podczas lotu dron nie zawsze reaguje na sterowanie, poprostu opada i ciężko nim wrócić do miejsca startu.

Jakieś rady gdzie szukać przyczyny ?
Obie baterie padnięte czy to raczej coś innego ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2021, 13:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 244
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Ja bym zaczął od podłączenia drona do PC i zobaczenia co Assistant pokaże.
Jak masz laptopa którego możesz podłączyć w terenie gdy problem wystąpi, to jeszcze lepiej.

Jeśli nie zasygnalizuje od razu problemu, należy spojrzeć na baterię - czy są te same napięcia na cellach.
No i czy ktoś nie ustawił "low battery warning" na 90% albo coś.

Jak to się robi:
https://www.youtube.com/watch?v=695FLzWT_ko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2021, 20:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2018, 21:57
Posty: 33
Lokalizacja: Chorzów
Nie wiem co robię źle.
Ściągam program DJI assistant for Phantom, uruchamiam go, na ekranie wyskakuje komunikat o podłączeniu kabla USB.
Podłączam kabel do kompa,do drona,włączam drona i nic. Słychać dźwięk Windowsa o podłączeniu nowego urządzenia,ale zero reakcji.

Druga sprawa.
Wcześniej włączałem Phantoma, włączałem GoPro, a na końcu Black Pearl'a i miałem podgląd na ekranie, teraz nie ma nic.

Kolejna rzecz to brak połączenia GoPro 4 z telefonem.
Włączam wifi,daje parowania, wyskakują cyfry parujące,ale aplialcja się nie uruchamia.
Wifi od razu się rozłącza.


Poniżej foty do wglądu.
Nie wiem co się podziało z tym sprzętem. Wcześniej działał.
Po ostatnim locie włożyłem wszystko do skrzyni, teraz się wszystko zepsuło na raz.ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2021, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12873
Lokalizacja: Mikoszewo
Co do asystenta to się nie wypowiem ale co do podglądu to nie jest tak że nie ma nic. Na fotce wyraźnie widać OSD czyli link działa tylko GoPro nie podaje obrazu. Sprawdź ją czy coś się w ustawieniach nie nakaszaniło i jej okablowanie czy coś się nie wyłamało/pękło/rozlutowało itp.

Edit - tak mi teraz się przypomniało...a pakiet sterowników ze strony DJI postawiłeś? Bo sam asystent nie zabangla - przynajmniej mnie nie chciał jak jeszcze Mydelnicę miałem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 02:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9369
Lokalizacja: Polska
Yoo! pisze:
Ściągam program DJI assistant for Phantom

To co pokazales na zdjeciu to nie jest Asystent dla Phantoma 2, to Asystent dla nowszych modeli, sciagasz zly program.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 08:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2018, 21:57
Posty: 33
Lokalizacja: Chorzów
Verid nie ściągałem żadnych sterowników.
Pavelsky byłem pewien,że to ten.
Mógłbyś mi podpowiedzieć który to ten właściwy i czy muszę wgrywać jakieś sterowniki o których wspomnial Verid.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 08:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4467
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
https://www.dji.com/pl/phantom-2

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 21:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2018, 21:57
Posty: 33
Lokalizacja: Chorzów
Dzięki, działa.
Przeprowadziłem aktualizacje drona, poniżej wrzucam parę screenów z programu,może znajdziecie jakieś nieprawidłowości.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek


Ostatnio zmieniony czwartek 11 lut 2021, 11:10 przez Yoo!, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9369
Lokalizacja: Polska
Uzyj forumowego hostingu obrazkow zeby nie trzeba sie bylo przeklikiwac przez stosy reklam...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lut 2021, 11:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2018, 21:57
Posty: 33
Lokalizacja: Chorzów
Poprawione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lut 2021, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9369
Lokalizacja: Polska
Ciezko stwierdzic jak rozumiec "dron zaczyna mrugać na czerwono (normalnym tempem)", ale najbardziej prawdopodobna przyczyna jest slaba bateria. Trzeba sprawdzic jak zachowuje sie pod obciazeniem na biurku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lut 2021, 19:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 244
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Trochę dziwne że bateria jest tylko po dwóch cyklach. Samo doładowywanie jej od czasu produkcji powinno więcej nabić. No chyba że bateria nie jest od DJI, tylko firmy trzeciej która produkowała baterie dłużej.

Ale poza tym nic nie wzbudza podejrzeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lut 2021, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9369
Lokalizacja: Polska
gorszysort pisze:
Trochę dziwne że bateria jest tylko po dwóch cyklach. Samo doładowywanie jej od czasu produkcji powinno więcej nabić. No chyba że bateria nie jest od DJI, tylko firmy trzeciej która produkowała baterie dłużej.

Ale poza tym nic nie wzbudza podejrzeń.


Ilosc cykli nie swiadczy o stanie baterii. Wazny jest jej wiek i warunki w jakich byla przechowywana. P3 nie sa produkowane juz od jakiegos czasu wiec istnieje spora szansa ze bateria jest stara i nieoryginalna. Date produkcji mozna bylo podejrzec w aplikacji (ew. w logach).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lut 2021, 22:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2018, 21:57
Posty: 33
Lokalizacja: Chorzów
Drugą baterię kupiłem w zeszłym roku, nie pamiętam już od kogo,ale była nowa.
Ładowałem ją ok 5 razy.
Teraz kupiłem trzecią od Green Cell, zobaczymy jak na niej będzie latał.Obrazek


Podpowiedzcie jeszcze proszę w jaki sposób przeprowadzić aktualizację kontrolera oraz jego kalibrację.
W tym powyższym programie nie łapie mi kontrolera podobnie jak w RC System, no chyba że znowu ściągałem nie ta wersję....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lut 2021, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9369
Lokalizacja: Polska
Yoo! pisze:
Drugą baterię kupiłem w zeszłym roku, nie pamiętam już od kogo,ale była nowa.
Ładowałem ją ok 5 razy.
Teraz kupiłem trzecią od Green Cell, zobaczymy jak na niej będzie latał.

Jedyna bateria ktora ewentualnie moze byc oryginalna to ta w srodku, choc z tak pobieznego zdjecia nie mozna ocenic na 100%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.