tak szczerze to nie jest to glupi pomysl :) (wydawanie dronow dopiero po okazaniu papierow) - tylko doczytajcie do konca nim podniesie sie lincz i tak wiem, bije to w wolny rynek, jest bardzo wiele wad takiego rozwiazania :(
wg. mnie hobby radzilo sobie niezle przez lata, ale dzieki uprzejmosci kilku @#$@#$ w postaci "spektakularnych" lotow narazajacych innych ("polatam sobie kolo samolotu, polatam sobie kolo akcji ratunkowej, ponaruszam prywatnosc") tak naprawde ulatwili sprawe wszystkim przeciwnikom latania :/ a dostajemy ograniczenia glownie MY - poprawni i chyba swiadomi uzytkownicy :D bo skoro sebek czy janusz moze nadal kupic drona bez problemu w sklepie nie dla idiotow :/ a przy sprzedazy nie ma zadnego info o wymaganiach, przepisach... to my mamy coraz wieksza sciane przpisow do spelnienia, a "spektakularne" loty w ich wykonaniu nadal beda sie odbywac bez zmian Swiadomosc, ze ten dron jest przypisany do danej osoby, wg. mnie zniosla by sporo kozakowania, takze wiedza gdzie wolno, a gdzie nie latac. Ale zgodze sie, ze ULC powinno jednak troche popracowac nad samymi przepisami i forma ich podania
gdzies w tle jest kwestia przestrzeni powietrznej tylko dla biznesow kosztem hobby - widac to dosc mocno po zmianach w USA - u nas to jeszcze raczkuje, ale zapedy juz sa. to inna bajka na inny temat ;)
I nie wierze, by wymaganie numeru operatora utworzylo jakas barierre technologiczna, bo praktycznie kazdy z dronow obecnie musi sie spiac ze smartfonem i wymaga minimum wiedzy w tym zakresie, wiec jesli ktos ogarnia smartfona, to rejestracje na stronie internetowej tez powinien Bo jezeli nie na etapie "kupna" drona mozna sprawdzic przepisy/uprawnienia, to jedyna inna droga jest kontrola kazdej operacji jaka sie da czy ktos lata poprawnie. I wysokie kary - wtedy dopiero strach moze ograniczy samowolki. Ale wg. mnie to zla droga, zamiast edukowac to lecimy z kijem i jeszcze wieksza biurokracja i dalszymi zakazami.
@Sajgon zabawek przepisy nie dotycza, wiec dzieci i ich usmiechy nie ucierpia. A dla reszty uzytkownikow chyba mniej zabawe by zabijalo "okazanie nr. przy odbiorze drona" niz kontrola za kazdym razem i tracenie czasu Twojego i Policji, SM, czy innych sluzb - na tlumaczenie, ze ty akurat latasz poprawnie. za 5-10 razem to moze przestac byc zabawne
_________________ #czasami bez ogonkow flota 75mm-250mm +Mini2 +MavicAir +XK X380 +a moze hexa? RX: QX7, X-Lite, +frsky +eleres +multiprotocol Gogle: FS HD3, DJI FPV+caddx, Skyzone 04X 4x4: A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, trx tmaxx elekt.
|