Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 06 mar 2021, 05:31

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 27 mar 2020, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Czy ktoś próbował wyciągnąć z aparatury pistoletowej sygnał PPM. Posiadam taki zestaw i zastanawiam się czy w ogóle jestem w stanie to ogarnąć w warunkach domowych bez oscyloskopu i innych specjalistycznych narzędzi.

https://www.absima.shop/pp/absima-cr2s- ... 28&p=19128

A może ktoś posiada aparaturę która fabrycznie oferuje sygnał PPM ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 mar 2020, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12810
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie z pistoletowej tylko ze zwykłej (ale bez firmowego wyjścia PPM), jakiejś noname. Tylko tam była prosta sprawa bo moduł był osobną płytką i wyśledzenie którą ścieżką leci PPM nie stanowiło problemu. A oscyloskop to możesz sobie z karty dźwiękowej zrobić i PPM'a na nim bardzo ładnie widać.

Otwierałeś to ustrojstwo?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 mar 2020, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Rozebrałem tą aparaturę i siedzi tam moduł FS-HF030B v3.2 ale w sieci nie znalazłem nic na temat ppmu w tym module. Tak to wygląda:

20200331_190226 (Kopiowanie).jpg
20200331_190226 (Kopiowanie).jpg [ 264.1 KiB | Przeglądany 1313 razy ]

20200331_190153 (Kopiowanie).jpg
20200331_190153 (Kopiowanie).jpg [ 153.21 KiB | Przeglądany 1313 razy ]


Pomierzyłem napięcia na pinach:

20200331_190216 (Kopiowanie).jpg
20200331_190216 (Kopiowanie).jpg [ 228.01 KiB | Przeglądany 1313 razy ]



Nie brałem się jeszcze za przerabianie karty dźwiękowej na oscyloskop.

Ktoś może miał ten moduł i wie czy na któreś piny podaje się PPM ? Wtedy odlutowałbym ten moduł a wsadził eLeReSa.

Aparatura ma złącze DSC do połączenia z symulatorem na kompie. Czy w złączu DSC nie idzie przypadkiem masa i sygnał PPM ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 mar 2020, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9056
Lokalizacja: Polska
Zdjecia z tego artykulu powinny dac Ci podpowiedz - droga eliminacji pozostaja tylko 2 piny do wyboru.
https://diydrones.com/profiles/blogs/hk ... -dissected

Otwarte pozostaje pytanie jaki jest poziom sygnalu 5V? 3.3V? 2.5V? 1.8V? Tu juz bez oscyloskopu moze byc ciezko.

EDIT: WRRRROOOOC! Cofam co napisalem. Z tego schematu wynika ze nie ma tam PPMa tylko komunikacja szeregowa
https://fccid.io/WIZKT231P/Schematics/S ... cs-3354806


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 mar 2020, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Jest pin SDIO, dane wejściowe/wyjściowe ? Musiałbym odebrać te dane, obrobić pod siebie i wysłać jako PPM do eleresa ?
Jest jakiś standard jak takie dane wysyłane do moduły powinny wyglądać ?
SCK to pewnie zegar, a SCS co to jest ?

Chyba zacznę od rozkminy nad oscyloskopem używając do tego laptopa.

Albo kupię inną aparaturę która ma ppma :lol:

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 mar 2020, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9056
Lokalizacja: Polska
toretto1995 pisze:
Jest jakiś standard jak takie dane wysyłane do moduły powinny wyglądać ?

Opis komunikacji znajdziesz w dokumentacji od chipa RF ktory siedzi w FS-HF030B (z tego co mi wiadomo A7105).

toretto1995 pisze:
Musiałbym odebrać te dane, obrobić pod siebie i wysłać jako PPM do eleresa ?

Owszem ale to nie takie proste - sama komunikacja to jedno (w tym przypadku z tego co mi wiadomo 3-wire SPI), ale format danych jakie niesie to drugie (tu moglbys ew. posilkowac sie projektem multi-rf 4-in-1, ktory byc moze ma ten konkretny protokol rozpracowany).

toretto1995 pisze:
SCS co to jest ?

Chip Select

toretto1995 pisze:
Chyba zacznę od rozkminy nad oscyloskopem używając do tego laptopa.

Syzyfowa praca (z powodow opisanych powyzej). I jesli juz chcesz sie bawic to z pewnoscia nie oscyloskopem tylko analizatorem logicznym typu Saleae (badz jednym z jego tanich klonow).

Jesli chcesz wyprowadzic sygnal na eLeReSa to sprawdz czy nie masz tam gdzies wyjscia trenera.

Ew. podepnij sie wprost pod potencjometry i skorzystaj z jakiegos gotowego projektu na Arduino generujacego PPM na ich podstawie (np. biblioteki PPMEncoder).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 mar 2020, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Jest złącze DSC, spróbuję jutro zobaczyć czy tam właśnie nie ma PPMa. Nie wiem czy to w ogóle możliwe skoro na moduł RF dane wysyłane są po SPI.
Jak nie dam rady to Miś ma fajny generator PPM, wystarczy potencjometry podłączyć i co się tam jeszcze chce ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 kwie 2020, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9056
Lokalizacja: Polska
toretto1995 pisze:
Nie wiem czy to w ogóle możliwe skoro na moduł RF dane wysyłane są po SPI.

Jest mozliwe bo jak widzisz na przykladzie aparatury ze schematu ktory podalem wczesniej PPM moze byc generowany przez glowny mikroprocesor.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 kwie 2020, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Podłączyłem dzisiaj eLeReS'a pod złącze DSC ale zero reakcji ze strony eLeReSa. Potem dodałem rezystor 47k pomiędzy masę a ten sygnał co jest na tym złączu DSC ale też zero efektu. Jutro spróbuje jeszcze 10k i 33k bo wyczytałem że różne aparatury wymagają różnego rezystora.

Jak nie zadziała to dam sobie z tym spokój a tak czy tak muszę kupić Misiowy PPM Expander i włożyć go do tej aparatury.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 kwie 2020, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Z racji tego, że nie udało mi się wyciagnąć PPM z tej aparatury to włożyłem Misiowy PPM Expander jako generator tego sygnału oraz eLeReS jako nadajnik. Potencjometry gazu i skrętu podpiąłem do expandera. Dodatkowo dorobiłem 2 switche on/off do sterowania ledami i czekam jeszcze na dwa potencjometry by sterować pantiltem.

Zaprojektowałem pod siebie główną płytę gdzie jest włącznik zasilania, dwa wcześniej wspomniane switche, przyciski do trymowania i woltomierz.
20200412_122231 (Kopiowanie).jpg
20200412_122231 (Kopiowanie).jpg [ 218.13 KiB | Przeglądany 1073 razy ]


Musiałem przerobić wtyczki potencjometrów.
20200412_122259 (Kopiowanie).jpg
20200412_122259 (Kopiowanie).jpg [ 199.24 KiB | Przeglądany 1073 razy ]


Tak wygląda wydrukowana na drukarce zabudowa i zamontowany expender oraz eLeReS.
20200412_144828 (Kopiowanie).jpg
20200412_144828 (Kopiowanie).jpg [ 354.62 KiB | Przeglądany 1073 razy ]

20200412_144834 (Kopiowanie).jpg
20200412_144834 (Kopiowanie).jpg [ 303.61 KiB | Przeglądany 1073 razy ]


Tak to wygląda zamontowane w aparaturze.
20200412_151429 (Kopiowanie).jpg
20200412_151429 (Kopiowanie).jpg [ 407.81 KiB | Przeglądany 1073 razy ]


Złącze antenowe umieściłem we wcześniejszym gnieździe ładowania.
20200412_014503 (Kopiowanie).jpg
20200412_014503 (Kopiowanie).jpg [ 213.87 KiB | Przeglądany 1073 razy ]


I zmontowana z powrotem w całość.
20200412_151912 (Kopiowanie).jpg
20200412_151912 (Kopiowanie).jpg [ 351.88 KiB | Przeglądany 1073 razy ]


Wszystko działa, nadajnik i odbiornik sparowane.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.