Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 20:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 46
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Mam następujący problem, zrobiłem sobie retransmisję linku rc (nadajnik Spektrum DX9, odbiornik 8 kanałowy Spektrum (chiński) z wyjściem PPM, nadajnik eLeReS MAX), w odbiorniku eLeReS Mini w modelu ustawiona funkcja failsafe no PWM/PPM, autopilot z firmy Pitlab skonfigurowany tak aby w przypadku zadziałania funkcji failsafe przechodził w tryb Auto z powrotem do bazy.
Autopilot reaguje właściwie jeśli wyłączę zasilanie odbiornika 8 kanałowego Spektrum bądź nadajnika eLeReS MAX bądź odbiornika eLeReS Mini - wyłączenie jednak samego nadajnika Spektrum DX9 nie powoduje żadnej reakcji autopilota.
Miałbym w związku z tą sytuacją pytanie czy ktoś zetknął się z takim problemem i jak go ewentualnie rozwiązać tak aby również awaria nadajnika Spektrum DX9 spowodowała powrót modelu do bazy.

_________________
Twin Star 2, Spektrum DX9, Taranis X9D plus - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 17:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9053
Lokalizacja: Polska
cesarz150 pisze:
odbiornik 8 kanałowy Spektrum (chiński) z wyjściem PPM

A ten odbiornik Spektrum to jak ma skonfigurowane failsafe? Co to za konkretnie odbiornik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 17:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 46
Lokalizacja: Mielec, Dębica
To jakaś chińska podróbka, nie sądzę żeby miał funkcję failsafe.


odbiornik.jpg
odbiornik.jpg [ 245.01 KiB | Przeglądany 1040 razy ]

_________________
Twin Star 2, Spektrum DX9, Taranis X9D plus - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 18:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9053
Lokalizacja: Polska
cesarz150 pisze:
To jakaś chińska podróbka, nie sądzę żeby miał funkcję failsafe.

To bardzo mozliwe ze po utracie sygnalu przechodzi w stan hold (czyli trzyma ostatnio zadane parametry) lub jakis predefiniowany preset i dlatego eLeReS nie wykrywa utraty sugnalu.

Podlacz do niego serwa i zobacz jak sie zachowaja po wylaczeniu nadajnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 46
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Serwa mam podłączone, autopilot właściwie reaguje (przechodzi w tryb auto - nie sprawdzałem jeszcze w terenie czy to tryb hold czy powrót do bazy chociaż na pewno konfigurowałem go na powrót do bazy - po zbindowaniu odbiornika eLeReS mini ustawiłem w nim funkcję failsafe przy takich ustawieniach drążków w nadajniku Spektrum jaki odpowiada powrotowi do bazy w trybie auto AP).
Jedynym problemem jest brak jakiejkolwiek reakcji autopilota na wyłączenie samego nadajnika Spektrum DX9 (a więc również na jego awarię).

_________________
Twin Star 2, Spektrum DX9, Taranis X9D plus - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9053
Lokalizacja: Polska
cesarz150 pisze:
Serwa mam podłączone

Chodzi mi o podlaczenie serw bezposrednio do odbiornika Spektrum. Podejrzewam ze po wylaczeniu nadajnika DX9 serwa beda nadaj trzymac jakas pozycje, czytaj sygnal PPM nie zaniknie, a wiec i sila rzeczy nie wywola failsafe eLeReSa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 46
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Na pewno tak bo rzadko który odbiornik Spektrum (mam na myśli nawet te oryginalne) posiada funkcję failsafe, że nie wspomnę o wyjściu PPM - akurat wyjście PPM dość często posiadają chińczyki.
Mam taki jeden odbiornik oryginalny Spektrum z funkcją failsafe i wyjściem PPM więc pewnie na nim spróbuję bo na tym chińczyku to pewnie rzeczywiście to nie zadziała. Dzięki za cenne uwagi.

_________________
Twin Star 2, Spektrum DX9, Taranis X9D plus - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2020, 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9053
Lokalizacja: Polska
cesarz150 pisze:
Na pewno tak

Nie zakladaj, sprawdz. Byc moze problem jest gdzie indziej.

cesarz150 pisze:
Mam taki jeden odbiornik oryginalny Spektrum z funkcją failsafe i wyjściem PPM więc pewnie na nim spróbuję bo na tym chińczyku to pewnie rzeczywiście to nie zadziała. Dzięki za cenne uwagi.

Tyle ze chodzi wlasnie o to aby nie mial failsafe, lub tez mial takie ktore da sie ustawic na "no signal" failsafe. Odbiorniki Spektrum jakie widzialem maja niestety "preset failsafe", czyli to co podejrzewam obserwujesz na swoim V710...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.