Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 06 maja 2021, 17:03

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 kwie 2011, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
rozbebrałem moduł 2,4 , ten fabryczny turnigy w aparaturze, po to by zrobić go wymiennym....aby to zrobić musiałem odlutować kabelek antenowy od płytki modułu...i teraz mam dylemat bo po ponownym przylutowaniu, odlutowaniu i tak w kółko ciągle mam zwarty ekran z gorącym...co za licho sto razy sprawdzałem aż doszedłem że to nie na kabelku zwarcie tylko na module czy to możliwe aby FABRYCZNIE masa w module była połączona z gorącym? wyczyściłem to tysiąc razy i wygląda że druk jest tak zrobiony, że mimo pól lutowniczych masa jest zwarta z gorącym...CZY TO MOŻLIWE?
Na fotce, na zbliżeniu widać że jednak druk nie dochodzi i masa nie jest połączona z gorącym....ale zwarcie nadal mam....a czy może być tak że to jest jednak fabrycznie zwarte i de facto w antenę idzie masa a ten wężyk / żmijka ze złota na płytce jest anteną? Czy może ktoś z Was poświęcić się i odkręcić dwie śrubki w module, zajrzeć do środka i miernikiem zmierzyć punkty lutownicze w lewym górnym rogu, to jest miejsce gdzie był przylutowany kabel do antenki (wbrew pozorom to nie jest pojedyńczy kabelek lecz taki cieniutki koncentryk z gorącą żyłą w ekranie. U mnie z tych trzech punktów zlutowane były tak:
-środkowy gorący
-prawy ekran
i to trzeba by było zmierzyć bo już wychodzę z siebie o co chodzi :evil:
To co znajdzie się jakiś szaleniec aby ten trudny pomiar wykonać ? ;-)


moduł tgy lutowanko.jpg
moduł tgy lutowanko.jpg [ 373.27 KiB | Przeglądany 868 razy ]

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 02 kwie 2011, 05:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 09:28
Posty: 429
Lokalizacja: Białystok
Jak sprawdzasz omomierzem to może wykazywać zwarcie.Jednak dla w.cz.2,4 GHz to na pewno stanowić będzie dużą impedancje. Zwarcie wykazywane przez miernik jeszcze nie świadczy o uszkodzeniu modulu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 02 kwie 2011, 06:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Pabianice
pisczek piszczy ale modul smiga

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 02 kwie 2011, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Dzięki za odpowiedzi Panowie.
Rzecz jasna że moduł nie może być za bardzo uszkodzony bo przed rozlutowaniem śmigał jak ta lala.
Janusz - tak - mniej więcej o to chodzi, dodam jeszcze że nasz kolejny spec po obejrzeniu zdjęcia stwierdził że tam na wyjściu jest "PI filter" i nie dziwota że miernik pokazuje zwarcie skoro są cewki (dzięki Miś).
Tak więc sprawa w miarę wyjaśniona :-) oprócz tego że w.cz. i mikrofale dalej są dla mnie voodoo....


Edicao: szybki kurs dokształcający ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.