Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 19:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 30 sie 2013, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Piotrowy,

Masz możliwość sprawdzenia z innym dekoderem?

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 sie 2013, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Jakub_RC pisze:
Piotrowy,

Masz możliwość sprawdzenia z innym dekoderem?

Tylko na 8 kanałowym dekoderze Zimiego, jak go dorwę po urlopie ;-)

Robię jeszcze chińską kombinację retransmisji sygnału PPM 12 kanałów w Futaby do modułu nadawczego DL nadajnikiem Yeti i odbiornikiem Satelite (tylko wyjście PPM) po 2,4 G i jest podobnie :-/ .

EDIT: Sprawdzę jak chodzi właśnie na tym samym Yeti 2,4 G. Wywalę DL i zobaczymy :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 10 lis 2013, 10:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 683
Lokalizacja: Warszawa
No i udało sie mój stary Graupner dostał drugie życie .....

_________________
Skrzydła .... 600 mm .... 820 mm .... 2000 mm ... :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 lis 2013, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Dorzuciłem 12 kanał do swojej platformy na sterowanie klap.

Niestety, po regulacji end piontów i subtrimów nie mogę zapisać ustawień. Pojawia się komunikat "Błąd zapisu konfiguracji" :-(
Mam jakiś stary soft 0.00 jednego z pierwszych prototypów PPM Expandera.

Wujku Dobra Rada poratujcie :->


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 lis 2013, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Taki błąd często pojawia się przy współpracy z interfejsami PL2003 i CP2102. Na FTDI zdarza się rzadko.
Ale jeśli w expanderze masz soft poniżej 1.00 to on nie będzie współpracował z PPM_Station 1.02.
W pierwszym poście dodałem najnowsze firmware do expandera. Zrób aktualizację przy pomocy PPM_Station. Wcześniej zrób sobie screenshoty z konfiguracji.
Po aktualizacji załaduj ustawienia defaultowe, potem kliknij na "Bank2", dalej klik na "Write to eeprom", potem jeszcze na "Bank 1" i znów na "write to eeprom" Po tych czarach już wszystko powinno hulać bez problemu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 lis 2013, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 10:57
Posty: 550
Lokalizacja: Świętochlowice
Romku, trzymaj się ciepło, noś czapkę, bo jak Ty kiedyś głowę przeziębisz , to koniec z naszymi zabawkami :mrgreen: ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 lis 2013, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Romku, trzymaj się ciepło, noś czapkę, bo jak Ty kiedyś głowę przeziębisz , to koniec z naszymi zabawkami :mrgreen:

Zadziało od strzała :-) . Przyłączam się do prośby kolegi Henryka :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 kwie 2014, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
W pierwszym poście jest do ściągnięcia nowy program konfiguracyjny PPM-Station 1.03. Posiada możliwość zapisu/odczytu ustawień Expandera do pliku. Teraz można bezstresowo eksperymentować z ustawieniami, a w razie czego w prosty sposób przywrócić poprzednie ustawienia. Można też stworzyć se swoją bazę wielu różnych ustawień i w razie czego załadować z pliku do banku 1 lub 2.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 kwie 2014, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1028
Lokalizacja: wawa
Pysznie mi działa jako samodzielny generator PPM

Filmik

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 maja 2014, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Przy próbie zapisu konf kanałów jak i ppm do expandera mam błąd zapisu konfiguracji. To dlatego że nie podaję ppm na wejście?

edit: Nie działa na max232 wpiętym w com(może trzeba rezystory wywalić), natomiast działa na ftdi w usb :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 15 cze 2014, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
W pierwszym poście uaktualnione firmware do Expandera wraz z kompatybilnym konfiguratorem PPM-Station.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 15 cze 2014, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Miś, podobno ma być retransmisja PPM przez eleresa w połączeniu z Expanderem :->


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 15 cze 2014, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Temat na długie zimowe wieczory...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 15 cze 2014, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1206
Lokalizacja: łęczyca
miś pisze:
Temat na długie zimowe wieczory...
a nie zapadniesz w zimowy niedźwiedzi sen :idea:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 09 wrz 2014, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
W międzyczasie:
Jeśli ktoś chciałby zrobić z Expandera samodzielny modulator PPM (aparaturę), to dorobiłem możliwość trymowania pierwszych 4 kanałów expandera przy pomocy dorobionych mikrostyków.
Mikroprzełączniki musimy sobie zamontować, połączyć według poniższego schematu i przylutować 6 przewodami do odpowiednich nóżek procesora na Expanderze.

Obrazek

Teraz do Expandera ładujemy odpowiedni soft:
http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/PP ... _v1_10.zip
i gotowe (w paczce z softem jest też schemat).

Trymery mają funkcje autopowtarzania o dynamicznie zmiennej szybkości, więc można przytrzymać naciśnięty przycisk dłużej dla szybszej zmiany, nie trzeba "klikać" po jednym oczku. Po podłączeniu expandera do PC na głównej stronie PPM Station widać na słupkach kanałów wewnętrznych i wyjściowych efekty działania trymerów.
Oczywiście trymery są zapisywane w pamięci Expandera w aktualnie wybranym banku, czyli mogą być dwa różne ustawienia - modele.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.