Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 maja 2022, 13:11

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 13 kwie 2022, 14:27 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
Witam. Mam taki problem. Posiadam łódkę typu katamaran 2 silniki.
Silniki podpięte do odbiornika pod 1 i 2.
Chciałbym tak ustawić na aparaturze coś na zasadzie czołgu jak skręca, że jak skręcam w lewo to jeden silnik w jedną stronę a drugi w przeciwną.
Żeby prawie w miejscu zawracała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2022, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9552
Lokalizacja: Polska
Jedno z mozliwych rozwiazan



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2022, 16:29 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
A można to zrobić na aparaturze czy trzeba przez komputer???
I takie pytanko mam na kanale 3 mam halogen i włącznikiem go włączam czy jest możliwość zrobienia na potencjometrze żeby go ściemniać i rozjaśniać???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2022, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9552
Lokalizacja: Polska
pablojarocin pisze:
A można to zrobić na aparaturze czy trzeba przez komputer???

Mozna, mozesz nawet uzyc wizarda dla skrzydla.

pablojarocin pisze:
I takie pytanko mam na kanale 3 mam halogen i włącznikiem go włączam czy jest możliwość zrobienia na potencjometrze żeby go ściemniać i rozjaśniać???

Bez dodatkowego sciemniacza sterowanego PWM - nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2022, 08:43 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
Ściemniacz mam pwm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2022, 18:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9552
Lokalizacja: Polska
pablojarocin pisze:
Ściemniacz mam pwm

Sciemniacz z WEJSCIEM pwm?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 kwie 2022, 23:19 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
Teraz nie pamiętam, ale jak wcześniej miałem apke turnigy to włączałem Ledy a potencjometrem mogłem regulować jasność świecenia. A tej apki frsky to mi ciężko tyle opcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 kwie 2022, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9552
Lokalizacja: Polska
pablojarocin pisze:
Teraz nie pamiętam, ale jak wcześniej miałem apke turnigy to włączałem Ledy a potencjometrem mogłem regulować jasność świecenia. A tej apki frsky to mi ciężko tyle opcji.

No to jak mogles regulowac na Turnigy, to jest bardzo duza szansa ze bedziesz mogl regulowac i na x9d. Najprosciej by bylo gdybys pokazal zdjecie tego sciemniacza lub podal model/producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2022, 15:35 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
Mam takie pytanko, może i banalne.
Mam włącznik switch podpięty do odbiornika i po załączeniu diody się zapalają, a jak opuszczam przycisk na dół to dalej świecą.
Co może być przyczyną??? Jak odłączę kabel minus od switcha to też diody świecą.
Jak wyłączę model i włączę to nadal świecą???
Switch walnięty??? i tak mam na 2 sztukach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2022, 15:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9552
Lokalizacja: Polska
pablojarocin pisze:
Mam włącznik switch podpięty do odbiornika

Co to za switch (producent, model, zdjecie)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2022, 10:26 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
https://allegro.pl/oferta/wylacznik-elektroniczny-30a-3-7-28v-rc-switch-9657788479?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=Cj0KCQjw4PKTBhD8ARIsAHChzRIhvQ4_q1VlMtJDhU7OJwrc4gTx3_yxP6vIifz9a5Vm5QDswz5IiKoaAtHaEALw_wcB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2022, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9552
Lokalizacja: Polska
pablojarocin pisze:

W opisie tego switcha na Aliexpress jest notka: "This switch is not suitable for controlling led lights", bardzo mozliwe ze jego konstrukcja powoduje efekt jak tutaj



Dwie rzeczy do sprawdzenia:
1) pokaz jak masz skonfigurowany kanal ktorym nim sterujesz w aparaturze
2) podlacz obciazenie w postaci zwyklej zarowki i sprawdz czy dziala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2022, 22:49 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
Kanał chyba jest dobrze skonfigurowany bo jak podłącze serwo to się wychyla jak włączę i jak wyłączę to wraca. Skoro nie można zastosować do diody to mam gdzieś starsze switche na przekaźniku.
Albo kupię przekaźniku i podłącze na wyjściu.
Test z żarówką zrobię jutro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2022, 07:41 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 150
Lokalizacja: Jarocin
test z żarówką działa tzn. włącza się i wyłącza.
Czy jak podłącze do tego przekaźnik i do przekaźnika oświetlenie to będzie to funkcjonowało poprawnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.