Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 cze 2021, 11:10

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 09 sie 2020, 15:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Witam, planuje budowę 250tki jako platformę do zabawy i testów. W innym wątku powolna budowa dużego na Tarotcie 680PRO a ten ma być jego doświadczalną myszka ;)

Planowana spoecyfikacja:
Rama: QAV250 + PDB
Silniki: Readytosky RS2205 2300KV
ESC: Littlebee 30A
FC: Omnibus F4 V3 PRO
Baterie: coś na 4s
Śmigła: Dalpro 5045 3
FPV: kiedyś napewno, póki co teraz przy nodze
Aparatura: Turnigy TGY9X z softem ER9X i modułem FRSKY XJT (do tego jakiś odbiornik będzie trzeba dobrać)
Ładowarka: Redox Alpha V3

Czytałem już że ta rama to stary czołg i są nowsze i lżejsze, ale ta ma być budżetówka na nauki i do niej ramiona itd tanie są. Jak będzie postęp to zawsze można zmienić ;)
Silniki to niby kopie emaxów, ale to zobaczymy jak sobie poradzą z potrójnymi śmigłami :)
FC... Czytając o ramie odradzano też naze, cc3d sp3 itp że to już stare i w zamian polecano omnibusa stąd ten pomysł a ceny podobne...

Wątek założony w sumie dla pytania.... Na płytce PDB z zestawu sa otwory pod lutowanie pinów dla FC CC3D, Naze i SP3, czy można wyprowadzić np z miejsca CC3D przewody jak w "instrukcji" http://abc-modele.pl/13-budowa-drona-fpv-klasy-racing-250-w-oparciu-o-rame-qav-250-zmr-250/ i do tego podłączyć omnibusa czy ta płyta tylko pod te wymienione FC...?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 sie 2020, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
lesnik.michal pisze:
Wątek założony w sumie dla pytania.... Na płytce PDB z zestawu sa otwory pod lutowanie pinów dla FC CC3D, Naze i SP3, czy można wyprowadzić np z miejsca CC3D przewody jak w "instrukcji" http://abc-modele.pl/13-budowa-drona-fpv-klasy-racing-250-w-oparciu-o-rame-qav-250-zmr-250/ i do tego podłączyć omnibusa czy ta płyta tylko pod te wymienione FC...?

Pytanie zasadnicze - po co Ci to PDB?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 sie 2020, 16:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Myślałem nad małym ale to znowu wydaje mi się, że będzie plątanina kabli a tu tak fajnie wygląda, że będzie "czysto" po montażu wszystkiego. Gniazda mają swoje miejsce, ledy już są, miejsca lutowania fpv na przyszłość ale oczywiście krytyki rozwiązania chętnie wysłucham i ew wstawi się zwykle PKB ;) Jestem w tym jeszcze trochę zielony a w takim układzie wydawało mi się czytelniej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 sie 2020, 16:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
lesnik.michal pisze:
Myślałem nad małym ale to znowu wydaje mi się, że będzie plątanina kabli a tu tak fajnie wygląda, że będzie "czysto" po montażu wszystkiego. Gniazda mają swoje miejsce, ledy już są, miejsca lutowania fpv na przyszłość ale oczywiście krytyki rozwiązania chętnie wysłucham i ew wstawi się zwykle PKB ;) Jestem w tym jeszcze trochę zielony a w takim układzie wydawało mi się czytelniej :)

Wiekszosc rzeczy pod ktore masz miejsce na tym PDB sa juz na FC (OSD, filtr, zasilanie), wiec duplikowanie tego jest troche bez sensu. Poszukalbym czegos lepiej dostosowanego pod Twoje potrzeby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 sie 2020, 16:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
pawelsky pisze:
Wiekszosc rzeczy pod które masz miejsce na tym PDB sa juz na FC (OSD, filtr, zasilanie), wiec duplikowanie tego jest troche bez sensu.


Nawet nie zwróciłem uwagi, że się duplikuje ;)

pawelsky pisze:
Poszukałbym czegoś lepiej dostosowanego pod Twoje potrzeby.

Masz na myśli ramę czy FC? Kontroler z baro bo myslałem by po pewnym czasie dostał GPS do testów plannera, a na racera to wiadomo, że zbędny hehe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 sie 2020, 16:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
pawelsky pisze:
Masz na myśli ramę czy FC?

Mam na mysli PDB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 sie 2020, 19:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Trochę części doszło i składa się całość... ale nie obejdzie się bez pytań... ;)

FC planuję podłączać wg schematu poniżej:
Obrazek

1. Na chwilę obecną nie będzie FPV. i teraz kwestia odbiornika XSR... GND, 5V oraz SBUS kumam, ale S.port teraz potrzebuje podpinać czy wypiąć przewód całkiem razem z CPPM i zostawić tylko potrzebne 3 przewody?

2. Przy ESC przewody sterujące są zakończone wtyczkami, FC ma otwory i teraz jak będzie lepiej... Skrócić przewody i wlutować bezpośrednio czy wstawić piny męskie w kontroler i wpiąć w to wtyczki?

3. Na schemacie zasilanie mnie trochę zdziwiło... Do tej pory byłem przekonany, że oba przewody z LiPo idą w PDB i z niego do FC... a tutaj wychodzi na to, że FC podaje napięcie... Tak ma być?

Na chwilę obecną polutowane tak:
Obrazek
I odnośnie pyt 3. to do FC zasilanie wg schematu czy z tych pól po prawej GND i VCC które są obok napisu LiPo 3-4S? Pola od baterii maja wylutowaną złączkę XT60 ponieważ chcę przewodami wyjść poza ramę by mieć łatwiej dostęp do wpinania aku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 sie 2020, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
lesnik.michal pisze:
S.port teraz potrzebuje podpinać czy wypiąć przewód całkiem

To zalezy czy chcesz miec telemetrie czy nie.

lesnik.michal pisze:
tutaj wychodzi na to, że FC podaje napięcie

Nie podaje tylko mierzy - napiecie i prad.

lesnik.michal pisze:
Tak ma być?

Tak ma byc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 sie 2020, 20:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
pawelsky pisze:
To zalezy czy chcesz miec telemetrie czy nie.

Ogólnie tak, czyli dorabiam wtyczkę JST z jednym pinem tylko I wkładam w port ;)

Cytuj:
Nie podaje tylko mierzy - napiecie i prad.

Cytuj:
Tak ma byc


No to tak będzie hehe, skoro podpinamy tele to trzeba mierzyć ;)

A jakiś pomysł na ESC? Piny czy bezpośrednio? :-|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 wrz 2020, 17:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Wszystko połączone i zaczęły się schody.... nie mogę połączyć aparatury z odbiornikiem... W aparaturze wg instrukcji przytrzymać przycisk F/S i odpalić , dioda zielona świeci, czerwona mruga (jest ok) ale odbiornik już nie tak... przycisk F/S wpinam zasilanie i zielona świeci i czerwona też... a czerwona powinna mrugać ...
Obrazek

niestety nic się nie dzieje i na aparaturze czerwona nadal miga jak szalona i nic...

soft aparatury:
Obrazek

na stronie https://www.dronetrest.com/ był pomysł by zmienić ręcznie port UART na rx i ustawić sbus, ale nie pomogło...
https://www.dronetrest.com/uploads/db5290/original/2X/1/1c0b450db4124d135d274f47b64829510211c5aa.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 12:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Czasu mało ale coś tam się dzieje... ;)

Dron złożony, apka sparowana (teraz już Taranis QX7) i miały być próbne loty... ale nadal jest coś nie tak ;)

1. Lekki wychył drążka i moc silników mocno skacze w górę... W ustawieniach zmieniłem na DSHOT600, niby trochę lepiej... ale tak powinno być?
2. Sprawdzając zachowanie silników w betaflight jest problem... Po uzbrojeniu silniki się kręcą na te 5%, drążek w górę i silniki mocno się rozpędzaja ale tylko 2 i 4, 1 i 3 stoją... Bez aparatury jak ręcznie przesuwam suwak w betaflight to startują wszystkie, niezależnie czy pojedyńczo czy głównym... Gdzie szukać przyczyny? 2 silniki mam w trybie reversed, może to mieć znaczenie i lepiej przelutować kable?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 12:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
lesnik.michal pisze:
Gdzie szukać przyczyny?

Nigdzie, to spodziewane zachowanie na biurku. Jedyne co mozesz zrobic to upewnic sie ze poprawnie skalibrowales ACC i kompas (jesli posiadasz).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 12:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Czyli trzymać kciuki i w powietrze na otwartym terenie i zobaczymy co się stanie bez zawirowań powietrza? ;)

Kompasu brak, jest Gyro, Akcel i Baro...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
lesnik.michal pisze:
Czyli trzymać kciuki

Nie, czyli sprawdzic trzymajac go w reku i majtajac na rozne strony (bez smigiel oczywiscie)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 14:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 37
Jak majtam w różne strony to odpowiednie silniki zwiększają obroty (tryb angle i horizon) czyli próbuje się wypoziomować... Wygląda że wszystko ok tylko martwi mnie ten skok drążka... nawet trzymając w ręce to drążek delikatnie do przodu (max 20%) a obroty już max... Coś mi tu nie gra... Przy kupnym było zależne od wychylenia i jak chciałem delikatnie startować to tak reagował a tu chce się od razu wyrwać z reki...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.