Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 25 lut 2021, 03:32

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 27 sie 2015, 19:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Witam Serdecznie! ;-)

Części które użyłem:

Rama 250 CF 3K http://www.myrcmart.com/rcx-h250cf3k-fp ... -8092.html
Naze32 full http://www.myrcmart.com/mini32-pro-flig ... -8798.html
PCB + ubec'e + minim OSD http://www.myrcmart.com/product_info.ph ... ts_id=8919
Silniki H1806-6 2400KV http://www.myrcmart.com/rcx-h18066-2400 ... -8031.html
Regulatory RCX 20A http://www.myrcmart.com/rcx-20a-super-m ... -8786.html
Kamera mini 600TVL + obiektyw 2.1mm http://www.surveilzone.com/DC5V-plastic ... ns-for-fpv
Nadajnik 5,8Ghz 600mW http://www.myrcmart.com/rcx-ts5828-58gh ... -8515.html
Odbiornik video http://www.myrcmart.com/rcx-rc832-58ghz ... -8518.html
Koniczynki http://www.myrcmart.com/58ghz-fpv-anten ... -8077.html

Elementy po wyjęciu z paczki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kupiłem też GPS NEO-6m (mini) - sądziłem, że będzie miniaturowe, jednak wielgaśne jak... Na razie tego nie montuję może kiedyś... :-?

Zacząłem od przylutowania ubec'ów, usuwając wcześniej "cynowe zworki" z pinów na pcb. Nie było łatwo, po ułożeniu ubec'e zasłaniają piny płytki i ciężko to poprawnie zalać. Dlatego odciąłem rogi ubec'ów i w ten sposób przylutowałem (o wiele sprawniej i pewniej).
Obrazek
Po pomiarach 5V ok, jednak na 12V jest 1V spadku napięcia (nie dziwne w końcu zasilam z 3s, więc ten ubec jest na razie niepotrzebny, jednak w przyszłości może przejdę na 4s). Być może go odlutuję, bo jest zbędny, a na dodatek szkodzi... :evil:

Następnie gold piny do Naze i minim OSD, a na PCB gniazda (przez co oba elementy są w pełni odłączalne):
Obrazek

Obrazek

jeszcze Buzzer wlutowany tam gdzie jego miejsce (będzie pod minim OSD)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Test oświetlenia, jest fabrycznie aż 20 diód, można je wyłączyć jak coś (przewód zasilający - prowizorka, później na gotowo przylutuję XT60):
Obrazek
A w tle moja nowiutka Zhaoxin, kupiona celowo dla tego piżdzika - mega przyjemność z lutowania! :-D

Założenie prowizorycznie ramion i przykręcenie silników oczywiście na klej do śrub:
Obrazek

Czas na regulatory, odlutowałem przewody silnikowe (przylutowałem bezpośrednio z silników) i zbędną masę biegnącą z sygnałem (regulator jest umasowiony z pcb grubym przewodem zasilającym, a żadnej pętli masy nie chcę): :-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie całości lutów na płytce (brakuje minim OSD, wyjęte hehe, ale o tym za chwilę dlaczego), widać przewody od kamery i nadajnika video - wlutowałem je z odpowiednim zapasem (miałem je jeszcze zalewać gorącym klejem, bo mam obawy, że je ukiwam przy ustawieniach - są takie cieniutkie):Obrazek

Przykręcenie dolnego laminatu (na gotowo), za pierwszym razem zapomniałem sobie przykręcić tulejek dystansowych do górny pokładu i musiałem wszystko jeszcze raz odkręcać/skręcać, trochę kur@@ się posypało, więc radzę o tym pamiętać:
Obrazek

Obrazek

Pierwsze uruchomienie instalacji FPV, małe zdziwko... :shock:
Obrazek

Nie dość, że cały ekran znaków, to w dodatku obraz z zakłóceniami... Potem jednak się okazało, że źle ustawiłem kanał w nadajniku (dwuznaczny schemat jest w instrukcji, przez co ustawiłem na odwrót przełączniki kanałów). Obraz stabilny, jednak znaki nadal są:

Obrazek

Uwaga :!: Nadajnik się cholernie mocno grzeje, nie można chwycić bo parzy! Zupełnie o tym zapomniałem... Kolejne testy już z radiatorem (złota obudowa od Fox'a), finalnie zamontuję jakiś mini radiatorek.

Obrazek

A tu bez OSD (wystarczy wyjąć osd i dać zworkę w przeznaczone miejsce na płytce PCB):
Obrazek
Obraz malina! Już sobie wyobrażam jak siedzę na fotelu przed tv i latam quadzikiem koło domu... :-P

Miał ktoś taki problem z tym OSD??? Jest coś chyba oprogramowanie pomieszane, bo jak ruszę quadem to cyferki zmieniają się tworząc coś na wzór sztucznego horyzontu. Będę musieć podpiąć to pod PC i się trochę pobawić. Proszę o jakąś pomoc w tym aspekcie.

Na koniec model w obecnym stanie, zdjęcie zrobione podczas ustawień:
Obrazek

Kilka spostrzeżeń: Wszystko malutkie, leciutkie, oprogramowanie bogate, podzespoły naprawdę dobrej jakości, relatywnie prosty montaż, bo wszystko jest mega kompatybilne. Z płytki PCB jestem mega zadowolony, niezła wygoda, nawet za bardzo nie trzeba myśleć jak podpiąć Naze, OSD, bo wszystko ma swoje przemyślane miejsce, diody, filtr AV, ubec'e, no czego chcieć więcej? Śmigła wybrałem węglowe (razem z silnikami były), lekkie i sztywne, jednak na pierwsze loty raczej założę gemfany (kurde w HK akurat wykupili...), carbony, tak bardziej dla "bo chciałem". Aku też wykupili z HK, jednak kupiłem używki turnigy 1300 30C na pierwsze loty wystarczą. Kamerę do nagrywania mam mobiusa, więc uwiecznienie lotów też będzie. Myślę, że wszystkie moje przygody będę relacjonować w tym wątku. 8-)

Teraz tak... Podłączyłem Naze pod baseflight (trzeba było zewrzeć piny "boot", aby zaktualizować oprogramowanie, inaczej program nie widział kontrolera), ustawiłem odpowiednią orientację (Naze na tym PCB jest przekręcona o 90 stopni w lewo, więc przy "Yaw" zmieniłem wartość z zero na -90 i jest ok.

Podłączyłem regulatory do blheli i ustawiłem odpowiedni kierunek obrotów dla każdego silnika.

Ustawiłem w baseflight PPM (pojedynczy przewód SUM z odbiornika wlutowany do Naze na pierwszy kanał), w zakładce "Receiver" widzi ruchy drążków, silniki przy teście w programie startują prawidłowo (trzeba je będzie jednak wyważyć, bo są wibracje), jednak nie mogę odpalić silników poprzez aparaturę... O co chodzi??? Dla mnie to jest bardzo dziwne. Trzeba coś jeszcze ustawić? Nie mam pojęcia jak to uruchomić. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, pewnie to jest jakiś drobiazg, ale nie mam pomysłu. Może przez Sbus połączyć? Aparatura to Graupner MX-16 Hott, odbiornik GR-16. :roll:

Pozdrawiam!

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 sie 2015, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 16:16
Posty: 182
Bardzo ładnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 sie 2015, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9225
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak już ulotnisz, zdaj relacje jak się sprawuje barometr i kompas w tej wersji. Jak możesz to nagraj krótki filmik w bs, cf po kalibracji, jak działa kompas.
Walczę u siebie, ale nie mam na fc, tylko zewnętrzny. A potrzebuję kolejne fc, do nowego koptera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 sie 2015, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3509
Lokalizacja: Olsztyn
skatkier pisze:
Miał ktoś taki problem z tym OSD??? Jest coś chyba oprogramowanie pomieszane, bo jak ruszę quadem to cyferki zmieniają się tworząc coś na wzór sztucznego horyzontu. Będę musieć podpiąć to pod PC i się trochę pobawić. Proszę o jakąś pomoc w tym aspekcie.


Wgrałeś odpowiedni soft do tego OSD oraz fonty ?
Jeśli tego nie zrobiłeś to właśnie może być tego efekt.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 sie 2015, 15:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Ok, wszystko będę relacjonować.

Co do OSD to jeszcze nic z nim nie robiłem, priorytetem jest poustawianie podstaw, OSD w każdej chwili mogę dołożyć. Dzięki za utwierdzenie, że wystarczy się softem pobawić.

Dlaczego nie ruszają te silniki??? Przecież w programie widzi ruchy drążków i silniki na teście ruszają. Tak jakby jest jakaś blokada i silniki w ogóle nie widzą apki. Nie rozumiem tego... Jak to u Was wyglądało? Może coś trzeba zaznaczyć jeszcze w głównym menu? Proszę o jakieś rady, bo bez rozwiązania tego nigdzie nie zajdę. :roll:

Podłączę jeszcze odbiornik RC do kompa i sprawdzę czy wszystko jest ok (z Sum), jednak jak tu winić link RC, jeśli w baseflight suwaki reagują na aparaturę... Próbowałem też coś z reglami podziałać, ale przecież w teście działają, więc niby wszystko ok, a nie działa...

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 sie 2015, 15:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1050
Lokalizacja: Gliwice
Pewnie limity masz za daleko ustawione. Powinno być około 1100-1900 na każdym kanale. U mnie tak było z cc3d

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 sie 2015, 16:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Limity mam ok.

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 sie 2015, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 09:05
Posty: 222
Lokalizacja: Gdańsk
Musisz wgrac fonty do osd. Pisalem u siebie o tym. link w stopce.

_________________
Rama GEP-ZX5
XK X252
FPV RACER DUBAI 210
Mini Racer 130
FrSky X4R CPPM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 sie 2015, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9225
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
1020-1980
Przepustnica w dół i w prawo
Masz ustawione uzbrajanie za pomocą drążków, czy przełącznika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 sie 2015, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3105
Lokalizacja: Warszawa
Adrián pisze:
1020-1980
Przepustnica w dół i w prawo
Masz ustawione uzbrajanie za pomocą drążków, czy przełącznika?

Np. u mnie z przłącznika ruszyły bez problemu, z drągów ni huhu :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 sie 2015, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 gru 2010, 20:20
Posty: 215
Lokalizacja: Siemianowice
Trzeba rozszerzyć zakres kanału w aparaturze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 13:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Witam, dzięki wszystkim za rady, okazały się trafione! Silniki ruszyły! Trzeba było je po prostu uzbroić, aż wstyd się przyznać, że od razu nie brałem tego pod uwagę (właściwie w żadnym poprzednim modelu nie spotkałem się z jakąś procedurą uzbrajania, multirotory to jednak coś innego).

Uzbrajanie to przepustnica w dół i w prawo (ja uzbroiłem dając w lewo, bo miałem zły kierunek rudder), ustawiłem reversy jak powinno być, uzbrajanie działało jak należy, jednak rozbrajanie nie, więc ustawiłem zakresy tak jak Adrian napisał od 1021 do 1980 (Równego 1020 nie mogę uzyskać, jednak to raczej szczegół i nie zamierzam się tym przejmować). Wtedy rozbrajanie zaczęło działać, czyli zakresy są bardzo istotne, aby Naze wszystko rozumiała!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak mam to poustawiane... Wiecie co to jest ustawienie Brushed Motor? Można wybrać OFF, 8000, 16000, 32000. Ja mam na OFF, bo inaczej silniki nie startują, tylko regle wydają dźwięk jak podnoszę przepustnice... Dziwne, bo jak patrzyłem na filmiki jak mają to ustawione, to nie mieli takiej opcji.

Silniki startują równo, wygląda na to, że wszystko ok, jednak jak coś Wam nie pasuje w ustawieniach to proszę mnie poinformować.

Zauważyłem, że 3 silniki mają włączony hamulec, a jeden nie, oczywiście ustawić to żaden problem, jednak jak lepiej w quadro, z hamulcami czy bez???

A tu jeszcze fota po wylutowaniu zbędnego ubec'a 12V, zworka zalana:
Obrazek

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 13:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 lis 2014, 10:57
Posty: 40
Lokalizacja: Olsztyn
No ja się nie znam, ale brushed motor wygląda mi na sterowanie silnikami szczotkowymi, więc nic dziwnego że bezszczotki nie startują :lol: :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 13:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
gast pisze:
No ja się nie znam, ale brushed motor wygląda mi na sterowanie silnikami szczotkowymi, więc nic dziwnego że bezszczotki nie startują :lol: :lol:

Teraz już startują - jak jest na OFF ta opcja. Przy wybraniu 8000, 16000, 32000 nie startują tylko regiel pika przy dodaniu gazu.

To jest chyba coś od częstotliwości pracy silników, tak przypuszczam.

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 sie 2015, 23:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2012, 11:45
Posty: 705
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
skatkier pisze:
No ja się nie znam, ale brushed motor wygląda mi na sterowanie silnikami szczotkowymi, więc nic dziwnego że bezszczotki nie startują

Dokładnie, ta funkcja pozwala na sterowanie silnikami szczotkowymi (takimi jak w biedronkach). Poszczególne wartości to częstotliwość PWM, można też ją ustawić z konsoli, domyślnie jest 400hz, ale jak da się wiecej niż 500hz, to cleanflight przestawia się na tryb brushed i wtedy PWM leci od 0 (gaz 0%) do 8000/16000/32000 (gaz 100%). Przydatna opcja, w nano quadach CJMCU ;)
skatkier pisze:
Zauważyłem, że 3 silniki mają włączony hamulec, a jeden nie, oczywiście ustawić to żaden problem, jednak jak lepiej w quadro, z hamulcami czy bez???


Silniki? Silnikami można hamować, ale za to odpowiada sam regulator, a konkretnie soft. W BLHeli można ustawić "damped" czyli zwieranie wszystkich 3 faz, albo "damped light" czyli zwieranie 2 faz. Oczywiście nie w każdym regulatorze.

_________________
S500 | ZMR250 | HK FPV250 | Sky Surfer II 1400 | Wing Wing Z-84 | Reely Rhino II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.