Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 31 lip 2021, 18:44

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 14:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 34
Lokalizacja: Waltershausen
Witam.
Zakladam ten temat bo jestem ciekaw czy drodzy forumowicze używają aplikacji do symulowania lotów FPV. Jestem już posiadaczem jednego droga z kamerą na gimbalu. Ale nie można nim latać w trybie FPV. Więc postanowiłem zbudować sobie drona do latania FPV. Ale zanim go poskładam i zacznę latać chciałbym najpierw polatac na jakimś symulatorze, i z tąd zainteresowanie tymi aplikacjami na smartfona. Pierwsza z nich to
FPV Freerider
https://play.google.com/store/apps/deta ... rider_FREE
Druga to DRS Drone Racing Simulator
https://play.google.com/store/apps/deta ... gSimulator
A trzecia to Drone Simulator 2017
https://play.google.com/store/apps/deta ... y.Hotprops
Na wszytkich aplikacjach próbowałem latać ale bez rezultatu. Kilka sekund po stracie się rozbijalem o przeszkody. I teraz nie wiem czy te aplikacje są do niczego, czy też moje umiejętności latania w trybie FPV są zerowe. Jeżeli ktos używa tych aplikacji (bądź innych) to proszę o informację, czy te aplikacje w 100% oddają realne latanie FPV. Czy na nich można się nauczyć latania bezpiecznego bez uszkodzenia drona bądź innego mienia. Jeżeli te w/w aplikacje nie nadają się, to czy są inne aplikacje które nadają się do tego celu. Pozdrawiam i czekam na odp.

PS. Prosiłbym jeszcze o poradę w temacie budowy drona. Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=27&t=39812


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9265
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
mcmajcher79 pisze:
I teraz nie wiem czy te aplikacje są do niczego, czy też moje umiejętności latania w trybie FPV są zerowe

Latałem fpv Freerider i nie było problemu z lotem. Obstawiam, że nie potrafisz latać acro (tylko z tego co pamiętam, dało się tez latać ze stabilizacją, więc nie wiem w czym problem, chyba, że nie potrafiłeś włączyć tej opcji).

Co to za kopter, którym chcesz latać z fpv? Typu kamerun czy racer? Jesli racej, to lataj od razu w trybie acro, bo latanie ze stabilizacją mija się z celem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ogólnie apki na telefon to takie średnie są. Lepiej do kompa podłączyć aparaturę i kupić np velocidrone (chociaż jeśli ma być racer to chyba nie ma sensu, ale z drugiej strony po co w ogóle symulator nie do racera? :?: )

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 17:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 cze 2018, 09:44
Posty: 98
Lokalizacja: Ełk
Ja używałem DRS. Najbardziej mi przypadła do gustu jako symulator trybu acro. Na niej poznałem co to tryb acro. Z apką wszystko w porządku, po prostu nie umiesz latać. Może zamiast budować jakiegoś gniota, kup na początek Tiny Whoopa i fajną aparaturę. Jak skumasz o co chodzi, i jakie masz oczekiwania od sprzętu, to łatwiej będzie coś zbudować. Osobiście do nauki kupiłem Eachine EX2 mini, wsadziłem Caddx Turtle V2 i nadajnik i póki co wystarcza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 17:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9265
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Majk99 pisze:
Ogólnie apki na telefon to takie średnie są.

Aaaa faktycznie, tez używałem na kompie. Na telefonie jeszcze nie latałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 19:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 34
Lokalizacja: Waltershausen
Adrián pisze:
mcmajcher79 pisze:
I teraz nie wiem czy te aplikacje są do niczego, czy też moje umiejętności latania w trybie FPV są zerowe

Co to za kopter, którym chcesz latać z fpv? Typu kamerun czy racer? Jesli racej, to lataj od razu w trybie acro, bo latanie ze stabilizacją mija się z celem.

witam
chciałbym zbudować racera dlatego też napisałem o tym w temacie który podałem wyżej. Link do tematu w pierwszym moim poście. Więc jakbyś mógł rzucić okiem na to co tam napisałem byłbym wdzięczny.

Majk99 pisze:
Ogólnie apki na telefon to takie średnie są. Lepiej do kompa podłączyć aparaturę i kupić np velocidrone (chociaż jeśli ma być racer to chyba nie ma sensu, ale z drugiej strony po co w ogóle symulator nie do racera? :?: )

To już wiem co w pierwszej kolejności kupie. Mój wybór padł na FlySky I6. Na YT widziłem fimik z możliwości I6 wraz z aplikacją FreeRider Simulator. A tu link do filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=jgV_YlA9pxo :-)

LordOfTheDeath pisze:
Ja używałem DRS. Najbardziej mi przypadła do gustu jako symulator trybu acro. Na niej poznałem co to tryb acro. Z apką wszystko w porządku, po prostu nie umiesz latać. Może zamiast budować jakiegoś gniota, kup na początek Tiny Whoopa i fajną aparaturę. Jak skumasz o co chodzi, i jakie masz oczekiwania od sprzętu, to łatwiej będzie coś zbudować. Osobiście do nauki kupiłem Eachine EX2 mini, wsadziłem Caddx Turtle V2 i nadajnik i póki co wystarcza.

Kupować gotowego drona nie chce. Chce zbudować coś od podstaw. W cenie tych dronów co podałeś mogę zbudować własnego i to w wersji Pro. Dlatego też napisałem o tym. Link do tematu w pierwszym poście. Jakby kolega mógł spojrzeć na ten temat, to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 20:43 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
1. Po przeglądnięciu forum i ofert sklepów nie zadawałbyś pytań "czy flysky da się podłaczyć do komputera".

2. Używam dwóch symulatorów, VELOCIDRONE i DRL SIMULATOR - uważam, że oba są dobre, z tym że bardziej popularny w Polsce jest Velo.
DRL posiada b. rozbudowaną naukę latania FPV "od podstaw" - testowały to moje córki, velo nie testowałem pod tym względem.

3. Pamiętaj, że przed odpaleniem musisz sobie skalibrować/skonfigurować aparaturę w danym symulatorze - bez tego od razu będziesz leciał w kosmos albo w ziemię.

_________________
mini talon, Matek F405 Wing, crossfire, Caddx Tarsier V2
MOMENTUM, F60ProIV 1750kV, matekf7, SpedixGS45A
SUPRA v2, F60ProIII 1750kV, FlightOne, SpedixGS45A
SUPRA, F40ProII 2600kV, DYSf4PROv2,Tekko32 ESC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 20:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 34
Lokalizacja: Waltershausen
mcrakus pisze:
1. Po przeglądnięciu forum i ofert sklepów nie zadawałbyś pytań "czy flysky da się podłaczyć do komputera".

2. Używam dwóch symulatorów, VELOCIDRONE i DRL SIMULATOR - uważam, że oba są dobre, z tym że bardziej popularny w Polsce jest Velo.
DRL posiada b. rozbudowaną naukę latania FPV "od podstaw" - testowały to moje córki, velo nie testowałem pod tym względem.

3. Pamiętaj, że przed odpaleniem musisz sobie skalibrować/skonfigurować aparaturę w danym symulatorze - bez tego od razu będziesz leciał w kosmos albo w ziemię.

Przejrzałem dlatego post edytowałem. Zamieściłem nawet link do filmiku :-). Jak nabędę aparaturę to na pewno ją skalibruje. Dzięki za za radę. Te symulatory VELO i DRL to wydają się być najlepszymi symulatorami FPV. Dlatego w pierwszej kolejności nabędę aparaturę a potem któryś z programów, ale zdaje się że będzie to DRL SIMULATOR. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 253
Lokalizacja: Sierpc
mcmajcher79, od siebie mogę Tobie jeszcze polecić symulator LiftOFF.
Jedyny minus - dostępny tylko na platformie Steam i nie da się w niego grać bez wcześniejszego wykupienia dostępu...
Grałem też w Freerider - tutaj również całkiem dobre wrażenia, ale jednak pozostałem przy LiftOFF.
Freerider jest dobry do poczucia, co to jest tryb Acro i oswojenia się z nim.
Natomiast LiftOFF i te, które wcześniej zostały wymienione - pozwolą Tobie iść do przodu, gdy masz już opanowane podstawy Acro ;)
Co do symulator na smartfonie - dla mnie to już nie było to... Smartfon miał za mały ekran, by było to komfortowe rozwiązanie...

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 19:57 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2019, 14:56
Posty: 12
Lokalizacja: Świętochłowice
Ja mam z Liftoffem problem- na większości map strasznie klatkuje grafika niezależnie od ustawień i rozdzielczośći (na GTX 1080Ti)

Za to DRL działa doskonale i mogę polecić:) -trzeba kupić za ok. 70 zl
Do tego ma fajny edytor map i tras z wieloma obiektami dekoracji, różnymi typami bramek, przeszkód itp

ale jest jeszcze inna, darmowa póki co możliwość- DCL - The Game na Steam

Bardzo fajny sim i na ten moment jestem nastawiony na zakup jak wyjdzie oficjalnie (jakoś koniec stycznia)

czy simy są do niczego? zdecydowanie nie
lata sie praktycznie tak samo i można uniknąć początkowych iluś set kraks :D, zacząć z prawdziwym racerem mając już nad nim kontrolę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 20:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 34
Lokalizacja: Waltershausen
Witam.
Jak zakupię aparature to zastanowie się jakiego programu będę używał. Ale widzę ze wybór jest spory więc będę miał w czym wybierać i zobaczę który program mi podpasuje. Dam znać co i jak. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.