Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 03:17

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 07 lut 2021, 15:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 paź 2013, 20:16
Posty: 15
Lokalizacja: Łódź, Kutno
Witajcie,

Poszukuję symulatora samolotów RC, który umożliwi lot z perspektywy FPV wraz z nakładką OSD (parametry lotu jak w popularnych systemach OSD). Chciałbym możliwie mocno odtworzyć loty FPV na skrzydłach/motoszybowcach.
Przeszukując internet znalazłem dużo różnych produktów, które w większości są nastawione na drony-quadcopter'y. Jednym znanym mi wyjątkiem jest AeroSIM RC. Czy znacie podobne rozwiązania w innych, nieco bardziej ciekawych symulatorach?

https://www.aerosimrc.com/en/fpv.htm
Obrazek

Pozdrawiam,
bpetera


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 08:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4266
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Możesz to zobaczyć jeszcze
https://www.youtube.com/watch?v=z5isnyizUhY

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2024
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Phoenix SIM RC miał też taką możliwość dla niektórych lokalizacji.
Produkt już niedostępny, ale można kupić używkę za nieduże pieniądze.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jw polecam phoenix rc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 17:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4266
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Phoenix chyba jest abadonware i gdzieś go można było ściągnąć (tylko pytanie o klucz)
Ale kolega się pytał o symulator z OSD, a nie pamiętam, zeby był w Phoenix.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2024
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Tu jest do pobrania: https://www.rc-thoughts.com/phoenix-sim/
Trzeba mieć tylko specjalny interfejs - do dostania.
OSD jest w misjach FPV - ale jak wspomniałem to tylko na niektórych lokalizacjach: https://www.youtube.com/watch?v=AAuYGbjDpcQ
OSD włączało się gdzieś w opcjach (chyba, że coś pomyliłem i ściemniam - dawno to było ;-))

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jutro sprawdzę dokładnie i napiszę co można włączyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2021, 20:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 paź 2013, 20:16
Posty: 15
Lokalizacja: Łódź, Kutno
Byłem na tyle pod wrażeniem materiałów o Wings Simulator (drugi post), że kupiłem od razu (36$ więc bardzo dobra cena).
Będę na dniach testować, ale już z informacji na start jestem dobrze nastawiony - można latać z widokiem FPV wraz z parametrami OSD jak w popularnych tego typu systemach. Są dość rozbudowane scenografie, pomyślane tak, żeby poza lataniem w chmurach można było pobawić się między drzewami, budynkami.

https://www.facebook.com/KitchenSinkGames/videos/vb.105209607726210/1474629299393405/?type=2&theater


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lut 2021, 19:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 paź 2013, 20:16
Posty: 15
Lokalizacja: Łódź, Kutno
Panowie,

Bawię się już kilka dni tym symulatorem i pod kątem widoku OSD jestem mocno zadowolony. Widoczne jest większość wymaganych parametrów OSD, pole widzenia jest w pewnym stopniu do modyfikacji, zrobiona jest także symulacja utraty zasięgu po zbyt dużym oddaleniu się od miejsca bazowego. Ze wszystkich, które znalazłem jest również najtańszy - tylko 36$.

Jako ciekawostkę przedstawiam swój setup do ćwiczeń na tanich googlach (bez wejścia HDMI).
To raczej żadna nowość, ale może dla kogoś startującego w temacie będzie to przydatne.

Opis:
Po stronie PC ustawiam rozdzielczość równą / bliską natywnej dla googli. Jakość przy połączeniu analogowym przez budżetowy konwerter (40zł) jest dość przeciętna, podczas gry na symulatorze gdy model jest w ruchu nie jest to istotnie odczuwalne.
Podłączenie to: PC (HDMI Out) -> konwerter HDMI do CVBS (VIDEO RCA) -> AV IN w googlach

Pozdrawiam,
Bartłomiej


Komentarz: Wings Simulator (screenshot)
wingsFPV.jpg
wingsFPV.jpg [ 298.1 KiB | Przeglądany 300 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.