Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 maja 2022, 08:57

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 31 gru 2021, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 199
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Próbuję zmusić Ramps`a do sterowania wycinarką do styro (dwuosiową XY), sęk w tym, że chciałbym sterować bez udziału komputera, G-kod odczytywany z karty SD.
Jestem na etapie prób z softem Marlin wgranym do Arduino 2560 + Ramps 1.4 + wyświetlacz 20x4 z czytnikiem kart SD.
Ktoś ma doświadczenie z konfiguracją Marlina?
Jest jakiś firmware bardziej przyjazny ploterowi? W tej chwili wszystko co znalazłem jest stworzone pod drukarki 3D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 sty 2022, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4527
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jak chcesz generowac g-code? Z tego co wiem to co generuje profili się nie nadaje do "normalnego" kontrolera.

odpowiedni g-code zadziała, potrzebujesz przecież tylko 4 osie.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 sty 2022, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 wrz 2012, 17:36
Posty: 11
Lokalizacja: Józefów
Napisał dwuosiową. Sztywna brama tylko X,Y i załączenie drutu.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 sty 2022, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4527
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Osa pisze:
Napisał dwuosiową. Sztywna brama tylko X,Y i załączenie drutu.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Wtedy nie wytniesz zbieżnych skrzydeł. Nie ma to sensu.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sty 2022, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 wrz 2012, 17:36
Posty: 11
Lokalizacja: Józefów
Widocznie nie potrzebuje, dla mnie to też bez sensu ale to nie moje założenia.
Myślę, że spokojnie Ramps z Mega obsłuży 4 osie i załączenie drutu.
Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sty 2022, 10:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4527
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Pozostaje pytanie czym generować g-code, choć jakby obrócić osie w rampsie to może slicer byłby to w stanie wygenerować.

Pozatym wystarczą 3 osie :) 1 x X + 2 x Z

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sty 2022, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 199
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Dzięki Panowie za odpowiedzi, wybór padł na GRBL Mega, co prawda soft jest pod frezarkę ale obsługuje wyświetlacz LCD 20x4, odczyt g-kodu z karty SD, oraz kilka innych przydatnych funkcji.
Co do generowania g-kodu to z tym raczej nie będzie problemu, jeżeli chodzi o funkcjonalność dwuosiowej maszyny to już wyjaśniam; mam ploter 4-osiowy i 90% elementów które wycinam wymaga pracy tylko w 2 osiach, stąd pomysł na budowę maszyny 2 osiowej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sty 2022, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4527
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
marcinoc pisze:
Co do generowania g-kodu to z tym raczej nie będzie problemu


No to się pochwal czym będziesz generował

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sty 2022, 07:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 199
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
myślałem o Fusion360


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sty 2022, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4492
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
To do "rysowania", a co do generowania g-code ?

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sty 2022, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 wrz 2012, 17:36
Posty: 11
Lokalizacja: Józefów
Fusion ma CAM-a

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sty 2022, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 199
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
pozostaje trochę grzebania żeby wyłączyć oś Z i wszystko powinno zagrać, ale okaże się w praktyce ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.