Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 17 wrz 2021, 11:20

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 wrz 2021, 13:18 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
brązowy to trig, pomarańczowy to echo reszta n.c.


pixhawk.jpg
pixhawk.jpg [ 144.51 KiB | Przeglądany 382 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9416
Lokalizacja: Polska
I do ktorych pinow podlaczasz ESC, zaznacz kropkami na obrazku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 13:29 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
Od 3ciego do 8mego od lewej.

pixhawk.jpg
pixhawk.jpg [ 75.58 KiB | Przeglądany 384 razy ]


Edytuj posty!!

Na tym obrazku bedzie lepiej widać.

kolejnosc.png
kolejnosc.png [ 93.66 KiB | Przeglądany 280 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9416
Lokalizacja: Polska
xaxxa pisze:
Na tym obrazku bedzie lepiej widać.

Twoja konfiguracja kompletnie nie uzasadnia takiego zachowania...

Czy jak przestawisz np. na Hexe X (zdejmij smigla) i zrestartujesz pixa, to rowniez sygnal masz na portach 3-8 zamiast 1-6?

Masz jeszcze jakies inne urzadzenia skonfigurowane oprocz czujnika ultradzwiekowego i odbiornika?

P.S. to co zaznaczyles na obrazku to piny GND a nie sygnalowe, jestes pewien ze nie patrzysz na piny "do gory nogami"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 14:46 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
Sprawdziłem, po restarcie nadal sygnały są tylko na wyjściach 3-8, nie nic więcej nie mam, tak było od momentu zakupu pixhawka od majfriendów.
P.S. jakoś tak odruchowo oczywiście podłączam pod dolny rząd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9416
Lokalizacja: Polska
xaxxa pisze:
Sprawdziłem, po restarcie nadal sygnały są tylko na wyjściach 3-8, nie nic więcej nie mam, tak było od momentu zakupu pixhawka od majfriendów.
P.S. jakoś tak odruchowo oczywiście podłączam pod dolny rząd.

No to bardzo dziwne zachowanie. A powiedz mi jeszcze w jaki sposob okreslasz na ktorym pinie masz sygnal a na ktorym nie oraz jaki rodzaj ESC masz skonfigurowany (zakladka ESC calibration). Moze zrzuc gdzies cala konfiguracje, bedzie prosciej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 16:56 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
Sprawdzam oscyloskopem na ociążeniu 1kOhm.
Oto link do pliku konfiguracji: https://drive.google.com/file/d/1YqPtV9 ... sp=sharing


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 17:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9416
Lokalizacja: Polska
xaxxa pisze:
Sprawdzam oscyloskopem na ociążeniu 1kOhm.

Nie widze racjonalnego wytlumaczenia takiego stanu rzeczy. Jedyne co mi przychodzi do glowy to albo cos nie tak mierzysz (zakladam ze mierzysz z wylaczonym safety) albo cos masz fizycznie nie tak wewnatrz samego Pixhawka. Otwierales go moze? Nie ma jakichs zwarc miedzy pinami PWM?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 17:46 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
Sprawdzę w dniu jutrzejszym, czy nie ma żadnych zwarć, chociaż to raczej nie możliwe, ponieważ 6 silników działa niezależnie. Chyba pozostaje mi tylko podłączenie traktując 3ke jako jedynkę i zaryzykować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9416
Lokalizacja: Polska
xaxxa pisze:
Sprawdzę w dniu jutrzejszym, czy nie ma żadnych zwarć, chociaż to raczej nie możliwe, ponieważ 6 silników działa niezależnie. Chyba pozostaje mi tylko podłączenie traktując 3ke jako jedynkę i zaryzykować.

Mozesz jeszcze zresetowac wszystkie parametry (zrob sobie oczywiscie backup), ustawic tylko rodzaj ramy i zrobic test wyjsc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 18:07 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
Czyli mam wgrać np plane i z powrotem hexe, czy jest bardziej prosty sposób, teraz nie ma mnie przy komputerze więc nie mam jak sprawdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9416
Lokalizacja: Polska
xaxxa pisze:
Czyli mam wgrać np plane i z powrotem hexe, czy jest bardziej prosty sposób, teraz nie ma mnie przy komputerze więc nie mam jak sprawdzić.

Masz opcje "Reset to Default" w "Full Parameter List/Tree".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 wrz 2021, 22:32 
Online

Rejestracja: piątek 24 sie 2018, 18:46
Posty: 22
Lokalizacja: poznań
Tak jak myślałem, żadnych zwarć, dodatkowo sprawdziłem omomierzem i także brak zwarć
Nie wiem dlaczego, lecz mój post opisujący to iż pomogło zniknął. Dziękuję bardzo koledze za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: xaxxa i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.