Panowie. Teraz jestem w pracy i po krótce powiem. Wyliczenia ostatnie dokonałem na podstawie wzorów odpowiednich do promienników mikropaskowych, z tą róznicą, że obliczenia były z dokładnością do minimum 5miejsc po przecinku. Nie popełniłem tego błędu co wielu konstruktorów i nie przyjąłem prędkości światła w próżni 299tys. km/s tylko w powietrzu 290 tys. km/s. W związku z tym wychodzą inne długości fal. Bardzo istotne jest odległośc promiennika od ekranu i tu trzeba zachować precyzję. Jeśli podkładamy pod promiennik coś na całej powierzchni to musimy uwzględnić przenikalnośc dielektryczną tego izolatora juz w obliczeniach promiennika. Chodzi o odbicia fal. Jeśli tego nie uwzględnimy to antena będzie działała, tylko nie z taką sprawnością i na tym paśmie co chcemy. Będzie działała na szerszej częstotliwości, a co za tym idzie w istotnej dla nas będzie miała mniejszy zysk, gorsze dopasowanie impedacyjne i będzie nam sie grzał nadajnik, lub nie wypromieniuje tej mocy co chcemy. Wieczorkiem zamieszczę dokładny opis jak znajde chwilkę czasu.
EDYTA:
bazowałem na poniższym pliku
https://dl.dropbox.com/u/57139523/anteny/ProjektTPA.docRobert. Twoje podejście jest również słuszne w niewielkim zakresie jednakże. Spróbój swoim sposobem wyliczyc w ten sposób antenę dla 35GHz. Prawdopodobnie wyjdą ci jakieś bzdury. Poza tym w tym niewielkim zakresie częstotliwości Twój sposób jest zapewne dobry, ale powielasz tylko czyjś błąd. Należy projektować antenę do materiału z którego chcemy ją wykonać i w zależności od tego co chcemy osiągnąć. Czy szerokość wiązki w poziomie , pionie czy szerokie pasmo działania anteny. Jeśli zaprojektujemy antenę na jedną częstotliwość to dla tej częstotliwości powinniśmy uzyskać maksymalną jakość odbioru i nadawania. Trzeba zdać sobię sprawę że każda drobna zmiana w budowie anteny drastycznie zmienia jej parametry. Jeśli coś zmienimy w antenie że jej zysk spadnie o 3dB to wydaje nam się że to niedużo. Każde 3dB oznacza sygnał słabszy o połowę. Tłumienność kabla H155 w przedziale 1-1,3GHz to około 0,3- 0,35 dB spadek sygnału na każdy metr długości kabla. Jeśli do tego dodamy sobie tłumienie - straty na złączach to wyjdzie nam jak mało doskonały tor antenowy zrobiliśmy.
Mnie do szczęścia projektu brakuje wyliczeń toru sprzęgającego promienniki ze sobą. Tak bym mógł sobie zrobić antenę z dowolną ich ilością. Poza tym niekoniecznie muszą mieć kształt prostokąta czy kwadratu.
Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe materiały odnośnie budowy anten mikropaskowych to z chęcią zapoznam się z nimi. Mnie jeszcze sporo zostało do nauki w tej dziedzinie. Na bieżąco podaje co wiem już i tej wiedzy jestem pewien (dopóki ktoś mi nie udowodni że się mylę

).
EDYTA:
Artur ten pasek o któy mi chodzi to jest ten kwadracik na rysunku ktory zamieścił Robert. Ta antena którą tu widzimy to antena mikropaskowa. Należy ją "wzbudzić" przez dołączenie kabelka w połowie długości dłuższego boku. W zależności od tego czy umieścimy ją poziomo czy pionowo uzyskujemy odpowiednią polaryzację fali. Podczas skrętu modelu zmienia się często polaryzacja fali co jest przyczyną osłabienia sygnału. Spróbujcie zrobić testy. Anteny helikalne pozwalają odbierać sygnał z polaryzacją pionową i poziomą, nie tylko skrętną, ze stratą 3 dB.
EDYTA:
Robert, różnica w iwlekości pasków wzięła się z tego że najpierw obliczyłem je dla kwadratów, a potem dla prostokątów. Ty masz wyliczenia graficzne , a ja numeryczne z uwzględnieniem materiału PCB i prędkości światła w powietrzu. Twoje wyliczenia byłyby słuszne na dużych wysokościach - mała gęstość powietrza.
EDYTA (ostatnia):
Przy projektowaniu anten na 1,2-1,3GHz trzeba zwrócic uwagę by pasmo promieniowania nie było za szerokie bo zakłócimy pracę GPS, który jest odbierany na L1=1575.42 MHz. Sygnał GPS jest poniżej poziomu szumów!Więc bardzo łatwo go zagłuszyć, trzeba go umieszczać z dala od nadajnika video.
Pozdrawiam i miłej lektury