Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 kwie 2021, 07:20

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 15 paź 2019, 19:50 
Offline

Rejestracja: sobota 12 paź 2019, 06:48
Posty: 1
Lokalizacja: POLSKA
Witam.
Robił ktoś może modyfikacje zasilacza DPSN-186CB-1A ?
Jest podobny do zasilacza misia, ale na jego fotkach nie mogę rozczytać ścieżek .
Może ktoś wie jak zrobić pełny mod. Lub chociaż podbić napięcie do 13.5V.

Dzisiaj odnalazłem « scalak » 431 odpowiedzialny (tak mi się wydaje) za regulację napięcia , ale jest w takim miejscu że ledwo go widać.


IMG_20191011_170541.jpg
IMG_20191011_170541.jpg [ 294.29 KiB | Przeglądany 3306 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 kwie 2021, 20:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 76
Lokalizacja: Wrocław
Panowie, pytanie z trochę innej beczki :)

Ostatnio zbudowałem maszynkę do cięcia styropianu. Urządzenie proste jak drut (oporowy :) ). Ogólnie sprawdza się dobrze, ale do tej pory działała na starym zasilaczu od laptopa (90W) - stosunkowo wolno tnie.

Wpadłem na pomysł, że podepnę pod to mój stary zasilacz od xBoxa, którego kiedyś używałem do ładowarki - w końcu to 175W, prawie 2x więcej niż ten, który jest podpięty obecnie.

Połączyłem wszystkie żółte ze sobą, czarne ze sobą, a niebieski i czerwony podpiąłem do przycisku, żeby dało się włączać i wyłączać bez wyciągania wtyczki z prądu.

Po włączeniu dioda z pomarańczowej zapala się na zielono, włącza się zasilacz, na wyjściu jest 12V, czyli niby jak być powinno...

Ale maszyna nie tnie, drut się nie nagrzewa...ale też dioda nie zapala się na czerwono. Podejrzewam jakieś zabezpieczenie.

Czy da się to jakoś sprytnie rozwiązać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 10:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 487
To coś z maszyna, nie tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 882
Lokalizacja: Kraków
A napięcie podczas pracy jakie masz? Jaki prąd płynie? Jaką masz rezystancję tego druta?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4442
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zasilacz wykrywa zwarcie, i nic z tym nie zrobisz.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
Kowal pisze:
Zasilacz wykrywa zwarcie, i nic z tym nie zrobisz.


Zwarcie powinien zasygnalizowac czerwona dioda...
Ja-Bo pisze:
Ale maszyna nie tnie, drut się nie nagrzewa...ale też dioda nie zapala się na czerwono.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 13:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 76
Lokalizacja: Wrocław
rika2017 pisze:
To coś z maszyna, nie tak

Z maszyną wszystko ok, bo działa, kiedy podpinam zasilacz ze starego laptopa - 19V 4.74A. Tylko tnie stosunkowo wolno. Xboxowy zasilacz miał być "usprawnieniem", czyli przyspieszeniem.

Kowal pisze:
Zasilacz wykrywa zwarcie, i nic z tym nie zrobisz.

Myślałem, że to może jakieś zabezpieczenie prądowe, które można obejść.

volender pisze:
A napięcie podczas pracy jakie masz? Jaki prąd płynie? Jaką masz rezystancję tego druta?

Jeszcze nie pomierzyłem, sprawdziłem tylko wczoraj na szybko. Sprawdzę jeszcze dzisiaj dokładnie czy zapala się czerwona dioda, ale wydawało mi się, że się nie zapalała.

Drut to - Kanthal D-0.6
Rezystancja przy temperaturze 20oC: 4.77 Ω/m
Temperatura maksymalna pracy: 1300°


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
Ja-Bo pisze:
Myślałem, że to może jakieś zabezpieczenie prądowe, które można obejść.

Zabezpieczenie pradowe zadziala rowniez przy zwarciu, ale brak czerwonej diory sugerowalby ze to moze co innego.

A ile masz tego drutu tnacego, bo przy metrze to dla 12V bedziesz bral niecale 3A (czyli jakies 35W), wiec zasilacz od laptopa w tym przypadku jest lepszy bo przy 19V masz okolo 4A, czyli 75W.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 14:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 76
Lokalizacja: Wrocław
No, drutu mam ok. 1.5m pewnie.

W takim razie pytanie, czy jest jakiś sposób, aby wykorzystać ten zasilacz, aby chodził jak w zamyśle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
Ja-Bo pisze:
No, drutu mam ok. 1.5m pewnie.

Wiec nie wykorzystujesz nawet pelnej mocy zasilacza od laptopa.

Ja-Bo pisze:
W takim razie pytanie, czy jest jakiś sposób, aby wykorzystać ten zasilacz, aby chodził jak w zamyśle?

Masz dwie opcje, albo zwiekszyc napiecie (czytaj dodac step-up wysokiej mocy) lub zmniejszyc rezystancje drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 15:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 76
Lokalizacja: Wrocław
Nawet zastosowanie drutu 1,0 (1,71 Ohm/m) w takim wypadku nie da mi oczekiwanych rezultatów.
Trzeba w takim razie szukać innego transformatora. Rozumiem, że pewnie >24V i chociaż 8-10A. Pytanie, czy macie pomysł na coś takiego, budżetowego? Gdzieś występuje taki transformator? Głównym założeniem tej "maszynki" był jak najmniejszy koszt. :) Bo oczywiście mogę kupić nowy transformator za 150-200 zł, ale też nie o to chodzi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
Dokup sobie step-up.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 15:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 76
Lokalizacja: Wrocław
Coś możesz polecić?

PS. Wówczas jakieś ew. zabezpieczenia z zasilaczu nie będą problemem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 15:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9222
Lokalizacja: Polska
Ja-Bo pisze:
Coś możesz polecić?

Najlepiej jakis z regulacja napiecia/pradu i wlasnymi zabezpieczeniami. O mocy wystarczajacej do parametrow jakie dobierzesz (z pewnym zapasem).

Ja-Bo pisze:
PS. Wówczas jakieś ew. zabezpieczenia z zasilaczu nie będą problemem?

Zabezpieczenia beda problemem tylko wtedy gdy przekroczysz dopuszczalne parametry zasilacza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 kwie 2021, 15:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 76
Lokalizacja: Wrocław
Rozumiem, że coś takiego byłoby potrzebne:
https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 0138267819

Tak?

Pytanie, czy da się w podobnych pieniądzach wyrwać jakiś "gotowy" zasilacz o potrzebnych parametrach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.