Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 22 kwie 2021, 19:14

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 08 lis 2014, 10:36 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lis 2014, 09:37
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Witam, wczoraj przyszło do mnie multiwii z HK i mam problem z konfiguracją.
Problemem są informacje z odbiornika obserwowane w multiwiiGUI które są niezgodne z ruchem drążków na aparaturze, są nie stabilne i zachowują się jakby włączony był by jakiś mixer. Zrobiłem na szybkości filmik żeby pokazać jak to wygląda:

i to tylko jedno z dziwactw jakie tam się dzieją
Sprawdziłem aparaturę milion razy i to nie jej wina


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 lis 2014, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4445
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
szopen pisze:
Sprawdziłem aparaturę milion razy i to nie jej wina

Chyba jednak jej :-P Włącz sobie monitor kanałów w aparaturze, i Sprawdź jak "chodzą" kanały :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 08 lis 2014, 10:52 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lis 2014, 09:37
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdzone, aparatura nadaje normalnie. Podpinałem też serwa po odbiornik i też pracują normalnie, bez mixów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Jak dla mnie, to skalibruj sobie aparaturę. Bo nie wiem czemu ale słupek pitch masz prawie na maxa, pomimo tego, że drążek w aparaturze jest na środku.

Najpierw sprawdź, że wszystkie krzywe kanałów masz proste (dual rate wyłączone, odcięcie gazu- throttle cut - nieaktywne), trymery kanałów na 0.

Teraz wchodzisz do zakładki z EndPointami i ustalasz takie wartości graniczne, żeby w MWiiGUI zakres każdego kanału mieścił się w granicach 1020 - 1980.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 14:36 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lis 2014, 09:37
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Aparatura jest skalibrowana, nie ma żadnych krzywych, trymów, dual rate, odcięcia, wychylenia 100%na wszystkich kanałach.
End pointy ustawione tak ,że bez "magicznego mixowania mieszczą się w zakresach 1020 - 1980.
Mimo przy pewnych kombinacjach wychyleń odczyty potrafią sięgać poza polecane zakresy.
Dzisiaj jeszcze zauważyłem ,że przy szybkich ruchach odczyty się gubią i nie wracają na środek po puszczeniu drążka. . Jeszcze raz powiem ,że aparaturę prześwietliłem pod każdym względem i jestem pewien ,że to wina multiwii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 21:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sie 2014, 14:46
Posty: 25
Lokalizacja: Opole
Jaki masz soft w Multiwii ?
Wgraj może jakiś inny, bo wiesz jak to z chińczykami bywa :D

_________________
QAV 250 na MultiWii i emaxach 1806 | 5.8 Ghz 200mW
Hexa na APM 2.6 i Emax'ach 2216 | gimbal Xiaomi Yi
NightHawk Pro - składa się do kupy
Easy Star z kk 2.1 na OpenAero - zakurzony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
A masz właściwy typ modelu wybrany w configu?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 23:42 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lis 2014, 09:37
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Próbowałem multiwii 2.0; 2.2; 2.3; też szkiców ze strony produktu na HK, nie pomogło.
Ustawione mam na QUADX, ale to chyba nic nie zmienia bo odczyty wskazują dane z odbiornika a nie na wyjściach serwa/esc. (przynajmniej tak mi się wydaje)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 00:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Odczyty z ESC będziesz miał dopiero jak uda ci się uzbroić silniki (te słupki w tle silników).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 16:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sie 2014, 14:46
Posty: 25
Lokalizacja: Opole
Jakiej wersji programu używasz ?
Może źle interpretuje sygnały z Multiwii lub coś z programatorem ?

_________________
QAV 250 na MultiWii i emaxach 1806 | 5.8 Ghz 200mW
Hexa na APM 2.6 i Emax'ach 2216 | gimbal Xiaomi Yi
NightHawk Pro - składa się do kupy
Easy Star z kk 2.1 na OpenAero - zakurzony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Szopen a ja błagam zacznij od tego :evil: :evil: :evil:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 18:01 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lis 2014, 09:37
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Próbowałem GUI 2.1 i 2.2, zachowują się tak samo. Programator chyba jest ok skoro szkice wchodzą.
Za pionowe filmy szczerze przepraszam ale moim telefonem jedną ręką inaczej się nie da, próbowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Nagraj filmik na którym będzie jednocześnie widać (WYRAŹNIE WIDAĆ) monitor kanałów na wyświetlaczu aparatury i monitor kanałów na ekranie MultiWii.
Jaki masz odbiornik? Czy aparatura/moduł/odbiornik pracują w prawidłowym reżimie PWM ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9214
Lokalizacja: Bytom
No i endpointy w aparaturze muszą być tak ustawione aby słupki chodziły w zakresie ok. 1020 do 1980. Pod żadnym pozorem nie mogą schodzić poniżej 1000 i powyżej 2000

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 lut 2014, 15:26
Posty: 69
Lokalizacja: Ciechanowiec
Wejdź przez Arduino-configure h -kolejność kanałów
Aile Elev Throt Rud


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.