Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 cze 2021, 11:48

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 16 maja 2021, 10:58 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1131
Lokalizacja: Toruń
Cześć,
Wszystko wskazuje na to, że młodzież, której udostępniam swój nadajnik Flysky FS-TH9x z modułem Frsky XJT niestety powoli go zajechała. Po lotach na których nie było żadnego problemu, uruchomiłem nadajnik i nie działał kanał rudder (stałe wychylenie w jedną stronę). Sprawdziłem luty, kable, podlutowałem na test inny potencjometr - było ok. Zamówiłem gimbal do 9x z HK (tylko tam znalazłem) celem pozyskania potencjometru, a ponieważ wysyłka potrwa złożyłem apkę do kupy, sprawdziłem, że nie działa i odłożyłem na półkę. Dzisiaj wziąłem ją do ręki i znowu działa. Oznacza to, że nie można jej już ufać.
Czas więc na zmianę nadajnika. Można kupić znowu taką samą, lub wymienić na inny model - czujniki Halla by się przydały.

Do wyboru są:
1. Flysky FS-TH9x - zostajemy na tym samym,
2. Taranis X9D Plus.
Za powyższymi przemawia ilość manuali/tutoriali (także w języku polskim - co jest istotne) oraz cena - sponsora nie mamy. ;)

Ewentualnie:
3. Radiomaster TX16s,
4. Jumper T18 Lite (nie potrzebujemy 900MHz),
5. Radioking TX18S.

Będę wdzięczny za sugestie do wyboru (także inych modeli).
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4402
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Ja bym ograniczył wybór do X9D i TX16
Mam oba, latam na obu. OpenTX jest w zasadzie taki sam, więc tutoriale tu i tu zadziałają.

Dla mnie:
- X9D na trochę płynniej działające drążki (bardzo subiektywne)
- W X9D mam 6 pozycyjny przełacznik do trybów lotu, w TX16 nie ma gdzie go sensownie wsadzić
- przełacznik na górze w TX16 jest bezużyteczny do latania FPV, nie wiadomo co się wciska
- w TX16 jest ładowarka i co jest b. fajne to robisz pakiet z 2 lipo 21700 (5000mAh)
- kolorowy wyświetlacz w TX16 jest fajny, i da się go zobaczyć w słońcu ale ten z X9D zdecydowanie czytelniejszy jak latasz klasycznie i chcesz sprawdzić napięcie
- w X9D musisz mieć odbiorniki z tą samą wersją FW albo v1 albo v2.1 więc z B&F jest potencjalnie problem jeśli są D16 to zwykle v1

pytanie na czym ci zależy w radiu

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Ja bym ograniczył wybór do X9D i TX16

Warto by bylo wyjasnic dlaczego ograniczalbys wybor akurat do tych dwoch. To za akurat je posiadasz jest slabym argumentem...

pma_ pisze:
W X9D mam 6 pozycyjny przełacznik do trybów lotu

Zapomniales dodac ze Ty moze i masz, ale standardowo w X9D Plus takiego przelacznika nie ma. Trzeba go sobie zainstalowac ryzykujac utrate gwarancji.
W TX16S zas taki przelacznik jest fabrycznie, to czy pokretas jest lepszy od guzikow to juz kwestia indywidualnych preferencji.

pma_ pisze:
w TX16 jest ładowarka

W X9D Plus tez jest ladowarka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4402
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pma_ pisze:
w TX16 jest ładowarka

W X9D Plus tez jest ladowarka.[/quote]
W sensie wbudowana w radio przez USB??

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
W sensie wbudowana w radio przez USB??

W sensie dolaczona do zestawu pozwalajaca ladowac dolaczony pakiet bezposrednio w radiu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4402
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
No to prawie na to samo wychodi, u mnie trzeba wyjmować pakiet.

A co sprzętu to nie są to jedyne nadajniki, które mam, tylko to są te, których używam. Więc mówię z doświadczenia.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 17:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Radio Frsky X9D+ (stara wersja) to radio legenda jednak pytanie czy zależy na nowym radiu czy używanym czy radio ma być kupione w Polsce (gwarancja) czy za granicą (np. chiny). Stara wersji X9D+ chyba jest nie dokupienia w sklepach w Polsce jako nowe radio po za tym fabrycznie nie posiada gimbali Halla nie wiem jak nowa wersja 2019. Jumper T18 miałem i sprzedałem zostawiając sobie jednak starego Frsky X9D+ (mam zamontowane gimbale halla) kolorowy ekran w Jumperze jest fajny jednak mi lepiej sterowało się aparaturą frsky niż Jumper T18, slidery w Jumperze mi nie odpowiadały (nawet modyfikacja z dołożeniem oringa nie wiele poprawiła sytuację - tu frsky wygrywa bezspornie). Z junmerem miałem problem że czasem jak wyłączyłem radio i szybko uruchomiłem to wyświetlacz fiksował podświetlał się ale nic nie wyświetlał (wyłączenie odczekanie chwile i włączenie rozwiązywało problem czasem za którymś razem. Z radiomasterem nie miałem do czynienia więc się nie wypowiem.

Tak po za oceną aparatur wydaje mi się że frsky X9D+ chyba najbardziej wizualnie i gabarytowo przypomina twoje poprzednie radio Flysky FS-TH9x a dla niektórych osób to duża zaleta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
No to prawie na to samo wychodi, u mnie trzeba wyjmować pakiet.

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli przez "prawie na to samo".

I w jednym i w drugim radiu mozesz ladowac pakiet bez wyciagania go z radia. Warto jeszcze wspomniec ze X9D+ byl sprzedawany z akumulatorem w zestawie, do TX16s musisz sobie akumulator dokupic dodatkowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 maja 2021, 19:18 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1131
Lokalizacja: Toruń
Wyjmowanie pakietu do naładowania nie jest problemem. Teraz jest koszyk na 8szt. AA eneloop i ładujemy je wyjmując. Przynajmniej każde ogniwo jest indywidualnie ładowane.
Co do trybów lotu raczej przyciski, bo przyzwyczajenie robi swoje. W Flysky FS-TH9x też nie było ani 6 poz. przełącznika ani przycisków i mamy na logo FlySky przyklejone pudełeczko z diodami i przyciskami z Arduino w środku, zasilanie z modułu XJT, a sygnał podawany na wejście trenera i tam miksowany z jednym z kanałów.
Sęk w tym, że aparatura ma być do wszystkiego. Młodzież lata z dronów od FPV małą Mobulą, do prawie 3kg własnoręcznie zrobionej heksy F550 na Pixhawku i od metrowych deproniaków do 1,8m samolotów. Kompatybilność wstecz z odbiornikami FrSky D8 i serii X wymagana aby nie zmieniać odbiorników.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 maja 2021, 04:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
No to jeżeli zdecydujesz się Frsky X9D+ to musisz szukać raczej używanej starej wersji ACCST bo nowa nie obsługuje trybu D8. Jeżeli zależy ci na zakupie w Polsce (raczej używane modele) to najtaniej i najszybciej i największy wybór będzie w Frsky X9D+ jak mogą być zakupy za granicą to szukałbym radiomastera lub jumera.

Wybiegając poza 3 omawiane aparatury nie myślałeś o zakupie FrSky Taranis Q X7 (ACCST )? Obecnie możesz kupić ją na Banggood z wysyłką z Czech za 130$ czyli poniżej 500zł. a w Polsce używane nawet taniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 maja 2021, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4402
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
pma_ pisze:
No to prawie na to samo wychodi, u mnie trzeba wyjmować pakiet.

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli przez "prawie na to samo".

I w jednym i w drugim radiu mozesz ladowac pakiet bez wyciagania go z radia. Warto jeszcze wspomniec ze X9D+ byl sprzedawany z akumulatorem w zestawie, do TX16s musisz sobie akumulator dokupic dodatkowo.

Ładowanie przez USB czy przez dołączony zasilacz to prawie to samo. Prawda? O ile możesz nim łądować LiPo.


Ja mam X9D (bez plusa) i do niego mam LiPo i LiFe, którego nie mogę ładować w radiu. Nie wiem czy X9D+ miały lipo czy koszyk. Jeśli koszyk to do kosza bo jest zbyt ryzykowany (możliwość rozłączenia zasilania).

Do TX16s zrobiłem sobie pakiet 2xLiOn 5000 (21700) i łąduję go przez usb w radiu.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 maja 2021, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9261
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
pma_ pisze:
Nie wiem czy X9D+ miały lipo czy koszyk.

Ani jedno ani drugie. Miały pakiet ale z nimh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 maja 2021, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9344
Lokalizacja: Polska
Tamat zasilania X9D+ dobrze podsumowuje ten artykul: https://77hobby.pl/zasilanie-nadajnikow-frsky-n-32.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.