Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 12 cze 2021, 18:42

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 maja 2021, 14:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 cze 2015, 10:48
Posty: 8
Cześć, zbieram się do skompletowania mojego pierwszego 5 calowego quada - wcześniej latałem/latam na cinewhoopie ale chcę spróbować też 5 calówek

Uprzedzając propozycje - wiem, że bardziej polecacie budowę takich konstrukcji na pakietach 6s, ale z racji tego, że posiadam już kilka pakietów 4s 1500, postanowiłem zostać przy tym co mam:

A mam:
Pakiety 4S Funfly 1500
Silniki XING 2207 2750KV
R9 Mini
Śmigła GEPRC 5040

W planie do zakupu:
Dji Air Unit

Oraz największe niewiadome:
stack i rama

Wstępnie myślałem o ramie iflight TITAN XL5
natomiast co do stacka tylko jedno jest pewne - ma być kompatybilny z air unit

mam też kilka fajnych kuponów na aliexpress, i to tam chciałbym kupić stacka
Pewnie będziecie polecać F7, ale może lepiej wybrać F4 z DSHOT1200 ?

Nie chcę też przepłacać przyszłościowo, gdy tak naprawdę to samo zaoferuje mi platforma F4
Co powiecie o tym ? KLIK

Na dronie ma być zamontowany gopro 7 black, i ma to być coś do swobodnego latania, ale nie koniecznie long range - filmowo, ale w akro :)
Jest sens tam montować gps ?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
to jest stack 20x20, to Esc może być trochę słabe.
możesz rzucić okiem w to https://www.youtube.com/watch?v=WNupJaraP3Y
gps w BF daje rescue mode czyli copter podlatuje niedaleko od ciebie i spada, jeśli chcesz iNav to gps z mag.
tani gps w takiej małej ramie jest problemem więc jeśli już to raczej jakiś dobry (np. matek)
każdy stack jest kompatybilny z air unit jeśli latasz na 4S
ten odbiornik nie ma uninverted smart port więc raczej FC z F7
DSHOT 1200 nie jest konieczny i zarówno F4 jak i F7 da radę

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9340
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
ten odbiornik nie ma uninverted smart port więc raczej FC z F7

Oj tam zaraz nie ma ;-)

r9-mini-receiver-uninvert-smartport-original.jpg
r9-mini-receiver-uninvert-smartport-original.jpg [ 123.26 KiB | Przeglądany 300 razy ]


Oczywiscie prosciej bedzie kupic R9 MM zamiast R9 Mini...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 maja 2021, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
pma_ pisze:
ten odbiornik nie ma uninverted smart port więc raczej FC z F7

Oj tam zaraz nie ma ;-)

Oczywiscie prosciej bedzie kupic R9 MM zamiast R9 Mini...


o qrde ale miejsce do lutowania :)
najtaniej to chyba F7 jednak wyjdzie :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 07:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 cze 2015, 10:48
Posty: 8
Dshot1200 - niepotrzebny, ok
Za słabe esc - nie byłem przekonany czy wyrobi, ok poszukam większego.
Dzięki

Lecąc dalej:
R9 mini dostałem przy zakupie r9m, także narazie go zostawiam bo działa.

w cinewhoopie podpiąłem pin sport/fport odbiornika do gniazda sbus w stacku i przekonfigurowasem go w betaflight z sbus na taranis fport i ładnie mi to działa bez lutowania univerted sport
(w cinewhoopie mam rcharlance f4 pro v2 o ile dobrze pamietam)

Air unit gada po uarcie, czyli w sumie jedyne czego mi trzeba to faktycznie wolny aurt
Trochę mnie zaskoczyła oferta sklepu diatone na Ali, tam są oferty stacków podzielone na kategorie:

Mamba Basic
Mamba AIO
Mamba APP
Mamba DJI
Mamba Race

Myślałem, że musi być to DJI bo może ma jakieś wsparcie hardwarowe

Chyba, że lepiej kupić osobno esc i osobno kontroler lotu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 07:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
kup sobie gotowy stack, będzie prościej i zwykle taniej, sprawdź ceny w PL bo czasem są podobne do chińskich.
jedyne wsparcie dla DJI to jest wtyczka, ale jeśli masz vistę zamiast air unit to i tak trzeba lutować.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 07:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 cze 2015, 10:48
Posty: 8
pma_ pisze:
jedyne wsparcie dla DJI to jest wtyczka, ale jeśli masz vistę zamiast air unit to i tak trzeba lutować.


Krótko i treściwie :)
A co powiecie na temat tej ramy? pewnie rama jak rama, brać nie wydziwiać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 maja 2021, 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4398
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
nie do końca, niektóre ramy mają za mało miejsca na air unit, trzeba to sprawdzić bo się możesz zdziwić.
Ja ostatnio kupiłem klona catalyst banggod, który niby jest pod air unit i skończyło się złamaną wtyczka viewtopic.php?f=39&t=47726
w tej chwili zmieniam ramę na diatone roma i jestem nią zachwycony

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.