Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 01:00

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 31 sty 2021, 15:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2021, 14:39
Posty: 3
Lokalizacja: Częstochowa
Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post, także bardzo mi miło tutaj do Was zajrzeć :) Zdaję sobie sprawę, że podobne tematy gdzieś już tu krążą aczkolwiek sytuacja zapewne zmienia się na tyle dynamicznie, że te odpowiedzi dziś mogą już być nieaktualne :)

Chce rozpocząć moją przygodę FPV od symulatora i od kupna na razie samej aparatury. I tak trafiłem w sieci na model FrSky Taranis QX7, który podobnież nie ma sobie równych w tym przedziale cenowym. Niestety w Polskich sklepach nie ma nigdzie tego modelu dostępnego, a na dostawę z Chin nie chcę czekać. Dodatkowo trafiłem gdzieś w jakimś sklepie na opinię, że ten model ma problem z bindowaniem oraz podobno ten sytem ACCESS jest nowy i problematyczny jak na razie. Czy polecacie coś innego? Ogólnie rzecz biorąc to chciałem na początek coś budżetowego w stylu FlySky F-I6X, a gdy nauczę się latać na symulatorze to tą aparaturę sprzedać i kupić coś lepszego. Ma to sens?

Czy może lepiej od razu kupić coś lepszego bo i tak jak nie "poczuje tematu" to sprzedam to w podobnych pieniądzach? Jeśli by iść w tym kierunku to myślałem z kolei nad Taranisem X-Lite. Co myślicie od tym modelu?

Zważywszy na fakt, że głównie latałbym tym na symulatorze to podobno dedykowany przewód do podłączenia FlySky i6x do PC sprawia problemy pod Win10, prawda to?

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 sty 2021, 18:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 250
Lokalizacja: montreal.kan
kaishaku pisze:
a gdy nauczę się latać na symulatorze to tą aparaturę sprzedać i kupić coś lepszego. Ma to sens?

nie to nie ma sensu .
a co do aparatury ,wpisz w wyszukiwarce "aparatura na poczatek ",otrzymasz 1.280 hasel na zgodnosc z tytulem,wystarczy poczytac zamiast drazyc temat setny raz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 sty 2021, 21:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 433
Lokalizacja: wlkp
jesli chcesz isc w Frsky, to zamiast kabelka polece poszukac info o czyms takim:
https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-f ... 0126602688
pomijam cene i sprzedajacego - chodzi o pokazanie samego dongla - z ali czy innego sklepu kosztuje ok. 20$. wygoda bez kabla bezcenna

aparatura to rzecz dobierana pod uzytkownika i warunki - dla uzytkownika to zalecam pomacac i sprobowac przed zakupem jak lezy w lapkach. Ale tez sprecyzuj sobie jak i gdzie chesz latac (zasieg, penetracja przeszkod, opoznienia) a potem poszukac troche na forum przez wyszukiwarke szczegolow ;) to zawezi Tobie grupe interesujacych systemow.

tylko grubosc portfela i zylka "sprzedawcy" sprawdzi, czy Twoja droga kup>sproboj>sprzedaj jest wlasciwa. Ja tam nie widze w takim podejsciu nic zlego :)

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +MavicAir +XK X380 +a moze hexa?
RX: QX7, X-Lite, +frsky +eleres +multiprotocol
Gogle: FS HD3, DJI FPV+caddx, Skyzone 04X
4x4: A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4266
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Poszukaj RadioMaster T16S, komatybilny na frsky (oprócz access) i działa z większością chińskich zabawek i zdecydowanie lepszy niż Q7.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 14:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2021, 14:39
Posty: 3
Lokalizacja: Częstochowa
lesz pisze:
jesli chcesz isc w Frsky, to zamiast kabelka polece poszukac info o czyms takim:
https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-f ... 0126602688
pomijam cene i sprzedajacego - chodzi o pokazanie samego dongla - z ali czy innego sklepu kosztuje ok. 20$. wygoda bez kabla bezcenna

aparatura to rzecz dobierana pod uzytkownika i warunki - dla uzytkownika to zalecam pomacac i sprobowac przed zakupem jak lezy w lapkach. Ale tez sprecyzuj sobie jak i gdzie chesz latac (zasieg, penetracja przeszkod, opoznienia) a potem poszukac troche na forum przez wyszukiwarke szczegolow ;) to zawezi Tobie grupe interesujacych systemow.

tylko grubosc portfela i zylka "sprzedawcy" sprawdzi, czy Twoja droga kup>sproboj>sprzedaj jest wlasciwa. Ja tam nie widze w takim podejsciu nic zlego :)


Ok rozumiem, a czemu polecasz akurat to? Kable pod symulator dla tej aparatury juz widnieja po 30zl u chinczykow, wiec o wiele taniej.

https://allegro.pl/oferta/kabel-adapter ... 8819227294

Co do Radiomaster, rowniez sie z nim zapoznac, dzieki wielkie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4266
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
do radiomastera nie potzrbujesz kabla, podłączasz po usb-c i działa
masz ładowanie akumulatora w tym radiu

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 15:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 433
Lokalizacja: wlkp
kaishaku pisze:
lesz pisze:
jesli chcesz isc w Frsky, to zamiast kabelka polece poszukac info o czyms takim:
https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-f ... 0126602688
pomijam cene i sprzedajacego - chodzi o pokazanie samego dongla - z ali czy innego sklepu kosztuje ok. 20$. wygoda bez kabla bezcenna

aparatura to rzecz dobierana pod uzytkownika i warunki - dla uzytkownika to zalecam pomacac i sprobowac przed zakupem jak lezy w lapkach. Ale tez sprecyzuj sobie jak i gdzie chesz latac (zasieg, penetracja przeszkod, opoznienia) a potem poszukac troche na forum przez wyszukiwarke szczegolow ;) to zawezi Tobie grupe interesujacych systemow.

tylko grubosc portfela i zylka "sprzedawcy" sprawdzi, czy Twoja droga kup>sproboj>sprzedaj jest wlasciwa. Ja tam nie widze w takim podejsciu nic zlego :)


Ok rozumiem, a czemu polecasz akurat to? Kable pod symulator dla tej aparatury juz widnieja po 30zl u chinczykow, wiec o wiele taniej.

https://allegro.pl/oferta/kabel-adapter ... 8819227294

Co do Radiomaster, rowniez sie z nim zapoznac, dzieki wielkie!


Na pewno czytales moja odpowiedz? Chyba dosc wyraznie zaznaczylem, ze brak kabla jest warty takiej ceny ;)
Od kiedy sprobowalem wireless nie wyobrazam sobie sima na uwiezi :) idzie to samo osiagnac podlaczajac stary FC z odbiornikiem przez usb i BF, ale jak wspominales o frsky - oni maja gotowe rozwiazanie, wg. Mnie sensowe. Tym bardziej, ze dopiero zaczynasz hobby i nie masz jakis zapasow/czesci luzem.

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +MavicAir +XK X380 +a moze hexa?
RX: QX7, X-Lite, +frsky +eleres +multiprotocol
Gogle: FS HD3, DJI FPV+caddx, Skyzone 04X
4x4: A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 23:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2021, 14:39
Posty: 3
Lokalizacja: Częstochowa
Dobra, super :) Mam wszystko co chcialem i dziekuje za pomoc :) Dzieki za cierpliwosc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lut 2021, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4266
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
lesz pisze:

Na pewno czytales moja odpowiedz? Chyba dosc wyraznie zaznaczylem, ze brak kabla jest warty takiej ceny ;)
Od kiedy sprobowalem wireless nie wyobrazam sobie sima na uwiezi :) idzie to samo osiagnac podlaczajac stary FC z odbiornikiem przez usb i BF, ale jak wspominales o frsky - oni maja gotowe rozwiazanie, wg. Mnie sensowe. Tym bardziej, ze dopiero zaczynasz hobby i nie masz jakis zapasow/czesci luzem.


OK nie wiedziałem, że piszesz o tym odbiorniku z symulatorem, nie próbowałem tego ale będzie działał z każdym radiem kompatybilnym z FrSky i śmiem twierdzić, że z RM będzie działał lepiej bo nie trzeba w razie czego softu zmieniać :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.