Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 18:25

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: niedziela 24 sty 2021, 21:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
20210124_212609.jpg
20210124_212609.jpg [ 209.52 KiB | Przeglądany 513 razy ]
:
20210124_212559.jpg
20210124_212559.jpg [ 278.85 KiB | Przeglądany 513 razy ]


na dronie moze tego nie widac ale na module xm + pali sie ciaglym swiatlem dioda zielona a czerwona nie swieci

Czerwona mryga podczas gdy aparatura nie jest wlaczona , z momentem wlaczenia przestawia sie na ciagla zielona


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
Moj blad, zapomnialem ze XM+ nie ma telemetrii.

A Ty kalibrowales drazki w aparaturze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 21:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Nie nic takiego nie robilem, ale mam innego drona thootpick f15 ktory latal i byl polaczony z aparatura, sprobuje skopiowac ustawienia modelu zmienie z d8 na xjt d16 i zbinduje z mobula moze cos z tego bedzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Nie nic takiego nie robilem, ale mam innego drona thootpick f15 ktory latal i byl polaczony z aparatura

To zrob kalibracje. Z nieskalibrowanymi drazkami w aparaturze to nie ma sie co nawet do roboty zabierac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 22:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Kalibracje z poziomu aparatury czy w BF?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Kalibracje z poziomu aparatury czy w BF?

Aparatury. Masz skalibrowac drazki w aparaturze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 22:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
tak myslalem... wiec juz zrobione, podlaczylem mobule do BF ruszam drazkami i dalej nic , zaden suwak nie drgnie
ale grzebiac w aparaturze zauwazylem ze wczesniej mialem firmware fcc tak jak ponizej na zdjeciu a teraz wgrałem 2.1.0 LBT, z tego co pamietam to bez zgodnosci zdrona z wersja firmware aparatury nie udalo by sie zbindowac no ale moze ma to cos wspolnego ze nie dziala ?
20210124_221054.jpg
20210124_221054.jpg [ 106.91 KiB | Przeglądany 488 razy ]

20210124_221105.jpg
20210124_221105.jpg [ 149.43 KiB | Przeglądany 488 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
Tak jak pisalem Ci wczesniej - firmware w aparaturze i w odbiorniku musza byc zgodne co do wersji i co do regionu (czytaj zarowno do nadajnika jak i odbiornika musisz wgrac odpowiadajace sobie firmware). To absolutna podstawa bez tego nie ma nawet co sie bawic po omacku.

Przy okazji pokaz gdzie jest podlaczony odbiornik do mobuli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 sty 2021, 23:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Tak dla jasnosci (moze cos to zmienia) aktualizowalem tzn wgrywalem nowe firmware tylko w aparaturze , w mobuli nie bawilem sie z oprogramowaniem, est takie jakie przyszlo ze sklepu, ale wszystko sie zbindowalo wiec nawet nie pomyslalem ze moze byc cos nie tak w tej kwesti.
ponizej podlaczenie modulu XM+
czerwony i czarny ida w jedno miejsce a zolty gdzie sie chowa pod modul

20210124_225259.jpg
20210124_225259.jpg [ 330.42 KiB | Przeglądany 481 razy ]

20210124_225312.jpg
20210124_225312.jpg [ 289.12 KiB | Przeglądany 481 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 sty 2021, 02:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Tak dla jasnosci (moze cos to zmienia) aktualizowalem tzn wgrywalem nowe firmware tylko w aparaturze , w mobuli nie bawilem sie z oprogramowaniem, est takie jakie przyszlo ze sklepu, ale wszystko sie zbindowalo wiec nawet nie pomyslalem ze moze byc cos nie tak w tej kwesti.

FC/ESC zostaw w spokoju. Masz zaktualizowac firmware odbiornika. Mozesz sie oczywiscie bawic na slepo probujac losowe kombinacje (czesc bedzie sie zachowywac jakby sie zbindowala, ale dzialac nie bedzie), ale ja na takie zabawy czasu nie mam, wiec wroc jak bedziesz mial pewnosc ze w nadajniki i odbiorniku masz zgodne wersje.

kaczor3752 pisze:
ponizej podlaczenie modulu XM+
czerwony i czarny ida w jedno miejsce a zolty gdzie sie chowa pod modul

"Gdzies sie chowa" niczego nie mowi, trzeba sie upewnic ze jest podlaczony we wlasciwym miejscu. Tak przy okazji - w CLI przypadkiem nic nie grzebales?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 sty 2021, 03:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Ok porobie porzadek z firmware mobuli .W Cli w przypadku mobuli nic nie ruszalem
We wczesniejszym dronie zmniejszalem czulosc drazkow ( dron za agresywnie reagowal na throtle i nie dawalem rady latac wewnatrz ) ale to pewnie nie ma zwiazku.
Co do zoltego kabelka to nie jestem w stanie zajrzec gdzie idzie , musialbym rozlutowac modul xm+ bo wszystko zrobione na sztywno, ale pewnie pozniej tego nie poskladam.
Tak czy inaczej z tego co sie zorientowalem i tak bede musial go wyciagnac zeby zrobic aktualizacje firmware, nie ma jakiegos innego sposobu na wgranie nowego oprogramowania do odbiornika poza tym z podlaczeniem go pod aparature i wgranie z karty sd poprzez smart port?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 sty 2021, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
W Cli w przypadku mobuli nic nie ruszalem

A nie ustawiles sobie przypadkiem FAILSAFE w BF->Modes?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 sty 2021, 06:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Nie nic nie ruszalem nie znam sie na tym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 sty 2021, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Nie nic nie ruszalem nie znam sie na tym.

Nie twierdze ze zrobiles to celowo, byc moze przypadkiem - sprawdz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 17:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Wyslalem aparature i dwa drony do avifly i mam juz wszystko ustawione i dzialajace.
Problemem bylo niezgodne oprogramowanie.
Dzieki Panowie za pomoc, mimo wszystko duzo ogarnalem, jakby ktos inny z forumowiczow mial podobny problem to bede mogl porobic screeny co i jak mam ustawione. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.