Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 18:40

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 20 sty 2021, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
Czyli masz wersje z XM+

kaczor3752 pisze:
Czyli co teraz zrobic ?

Skonfigurowac i bindowac DOKLADNIE (szczegolnie jesli chodzi o kolejnosc podlaczania zasilania i wciskania guzikow) zgodnie z instrukcja adekwatna do modelu.
http://www.happymodel.cn/wp-content/upl ... Manual.pdf

Pamietaj ze firmware w odbiorniku i w aparaturze musza byc kompatybilne (zarowno jesli chodzi o wersje 1.x vs 2.x jak i o region (FCC vs EU LBT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2021, 22:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Ok robie wedlug instrukcji wciskam bind w dronie , podlaczam zasilanie , zapalaja sie dwie kontrolki czerwona i zielona jak w instrukcji
Wlaczam aparature ustawiam d16 klikam bnd
No i powinna zaczac mrygac czerwona dioda na kontrolerze a nie zaczyna mrygac , co jeszcze moze byc nie tak ? Niezgodnosc wersji oprogramowania ? Jak sprawdzic jakie mam ?


20210120_215928.jpg
20210120_215928.jpg [ 279.69 KiB | Przeglądany 338 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2021, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Niezgodnosc wersji oprogramowania ?

Tak

kaczor3752 pisze:
Jak sprawdzic jakie mam ?

Nie ma takiej mozliwosci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2021, 06:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Na stronie kontrolera xm+ pisze :

UWAGA: Odbiornik posiada najnowszy, europejski firmware EU-LBT. Do poprawnego działania z posiadanymi nadajnikami może być wymagane ujednolicenie wersji firmware.

Myslisz ze wystarczy jak zrobie aktualizacje w aparaturze ? Czy raczej bede musial tez w dronie?

Z aktualizacja taranisa to chodzi o to ? :

https://hellodronerc.pl/aktualizacja-op ... y-taranis/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2021, 09:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 129
Lokalizacja: lubuskie
Zmianę firmware wewnętrznego modułu nadawczego masz opisana tutaj w podpunkcie Aktualizacja FW odbiorników RC i modułów JR FRSKY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2021, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Z aktualizacja taranisa to chodzi o to ? :

Nie, tak jak napisal kiu86 chodzi o aktualizacje firmware w module nadawczym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2021, 20:38 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
ok Panowie udalo sie zbindowac mobule z aparatura (dziękuję bardzo ! ) , w sumie pliki ktore pobralem wygladaly troche inaczej niz na instrukcji no ale wgralem FM i zbindowalo sie.
Kolejnym moim problemem jest to ze nie moge uzbroic mobuli tzn wlaczam arm jak przy innym dronie czyli SF na aparaturze i nic sie nie dzieje :/.
na instrukcji jest cos napisane o CH5 itd itp ale moj ang jest na 3- i nie ogarniam.

Zauwazylem ze mimo zbindowania zielona dioda na odbiorniku xm+ po podlaczeniu baterii czasem mruga czasem mruga sama czerwona a czasem zielona swieci ciaglym swiatlem tak jak ma byc , jakby nie do konca cos laczylo bo jak poruszam mobula to sie zmienia raz czerwona raz zielona, ale zbindowane jest napewno bo po wlaczeniu bnd na aparaturze i wejsciu mobuli w tryb bindowania czerwona dioda w dronie zaczyna mrygac , czyli binduje sie z aparatura.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2021, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Zauwazylem ze mimo zbindowania zielona dioda na odbiorniku xm+ po podlaczeniu baterii czasem mruga czasem mruga sama czerwona a czasem zielona swieci ciaglym swiatlem tak jak ma byc , jakby nie do konca cos laczylo bo jak poruszam mobula to sie zmienia raz czerwona raz zielona, ale zbindowane jest napewno bo po wlaczeniu bnd na aparaturze i wejsciu mobuli w tryb bindowania czerwona dioda w dronie zaczyna mrygac , czyli binduje sie z aparatura.

Zapewne masz aparature za blisko drona.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 12:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Faktycznie aparatura byla za blisko , jak oddale drona wszystko jest ok.
Co do uzbrojenia drona : podlaczam mobule do betaflight , odpalam aparature , przechodze w BF do zakladki z aparatura i niby powinienem widziec na ekranie ruszajace sie suwaki gdy poruszam drazkami w taranisie , a nic sie nie dzieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Co do uzbrojenia drona : podlaczam mobule do betaflight , odpalam aparature , przechodze w BF do zakladki z aparatura i niby powinienem widziec na ekranie ruszajace sie suwaki gdy poruszam drazkami w taranisie , a nic sie nie dzieje.

A skonfigurowales odbiornik w BF zgodnie z instrukcja ktora Ci podalem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 12:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
Reciver konfiguratin robie wedlug instrukcji.
Pierwszy podpunkt arm/disarm tez robie.

A 2 i 3 podpunkt arm disarm nie wiem oco chodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Reciver konfiguratin robie wedlug instrukcji.

Czyli konkretnie jak? Pokaz screenshoty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 13:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
w ten sposob:


20210122_124528.jpg
20210122_124528.jpg [ 478.74 KiB | Przeglądany 233 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 9045
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
w ten sposob:

A zakladka "Receiver"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2021, 13:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 37
Lokalizacja: Lubań
receiver:


20210122_132148.jpg
20210122_132148.jpg [ 167.9 KiB | Przeglądany 230 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.