Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 wrz 2021, 18:50

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 lip 2021, 11:18 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 81
Lokalizacja: Częstochowa
FC zasilam z Power Module.
Zmienna boardvoltage w zakładce Status w MP waha się od 4772 do 4785.
Ale trzeba też wziąć pod uwagę to, że np. OSD, GPS oraz odbiornik jest podłączony więc jakieś tam małe skoki napięcia zawsze będą.
Natomiast napięcie aku wynosi:

20210713_112922.jpg
20210713_112922.jpg [ 247.6 KiB | Przeglądany 495 razy ]

_________________
Pierwszy Quadcopter 650 DIY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lip 2021, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2063
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jak podłączasz zasilanie? Niektóre Pixhawki miały chyba wejścia zasilające redundantne z diodą zabezpieczającą i wymagały wyższego napięcia.
Jakie faktycznie napięcie daje ci PowerModule? Sprawdzone miernikiem? Widziałem różne cuda ;-)
Zbyt niskie lub niestabilne napięcie zasilania daje czasami takie nietypowe, trudne do zdiagnozowania objawy.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lip 2021, 15:44 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 81
Lokalizacja: Częstochowa
Nie używam żadnej diody. Wtyczka z PM jest podłączona bezpośrednio do gniazda POWER w Pixhawku.
Skoro mówisz, że widziałeś różne cuda, to sprawdziłem nawet kolejność przewodów we wtyczce zasilającej.
Jest identyczna jak na rysunku:
Obrazek

Przed chwilą zmierzyłem multimetrem napięcia na końcach przewodów wychodzących z PM.
Patrząc na poniższy rysunek pominąłem pomiar na pinach 3 oraz 4 bo to czujniki.
pix.PNG
pix.PNG [ 18.98 KiB | Przeglądany 476 razy ]


Napięcia między pinami wynoszą (odłączony FC)
Piny 1 i 6 = 5,09V
Piny 1 i 5 = 5,10V
Piny 2 i 6 = 5,10V
Piny 2 i 5 = 5,10V

Napięcia między pinami wynoszą (wszystko podłączone tak jak do lotu)
Piny 1 i 6 = 5,02V
Piny 1 i 5 = 5,02V
Piny 2 i 6 = 5,02V
Piny 2 i 5 = 5,02V

Przypominam sobie, że już kiedyś mierzyłem i też podobnie było...
Włączam Mission Planner i widzę parametr boardvoltage z wartością oscylującą w granicach 4780,
czyli jeśli dobrze interpretuje wynik, oznacza to 4,78V...

_________________
Pierwszy Quadcopter 650 DIY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lip 2021, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2063
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Z tego co pamiętam moduły zasilające do Pixhawka dawały 5,3V a nie 5V.
5V powinno być podawane, jeżeli zasilamy od strony AUX.
ALE MODUŁÓW PIXHAWK JEST WIELE - SPRAWDŹ DOKŁADNIE DOKUMENTACJĘ TWOJEGO.

Ale dane się zgadzają - podajesz 5,1V, PX widzi niecałe 4,8V.

Moduły zasilające do PX które widzę w necie też podają przeważnie 5,3V. Czyli być może PX ma jakieś zabezpieczenie które obniżają przy okazji napiecie.
Przykłady modułów zasilających z neta:
https://abc-rc.pl/product-pol-6652-Czuj ... M-2-6.html
viewtopic.php?f=60&t=44575
https://www.amazon.com/Pixhawk-Module-C ... ljaz10cnVl
https://store-drotek.com/806-voltage-cu ... upply.html
https://store-drotek.com/493-apm-power- ... -Plug.html

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lip 2021, 19:38 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 81
Lokalizacja: Częstochowa
Dzisiaj rano zmieniłem w MP ustawienia DShot na 150 oraz 300 tak jak pma_ mówił.
Po uzbrojeniu drążkami silniki osiągają prędkość minimalną i.... to tyle. Zero reakcji na dodanie gazu.
Wróciłem do DShot 600 i też zero reakcji na dodanie gazu, pomimo tego, że wartości AETR zmieniają się zarówno w Taranisie jak i MP...
BLHeliSuite nadal rozpędza silniki. Motor Test w MP też działa.

Potem dopiero wykonałem pomiary, które przedstawiłem w poprzednim poście, a teraz na koniec dnia wykonałem kolejne pomiary z tym, że zmieniłem PDB,
na takie, które ma Kuczy w swoim Tarocie.
old_pdb.PNG
old_pdb.PNG [ 120.38 KiB | Przeglądany 446 razy ]


Podłączyłem owe PDB do akumulatora 12V z paneli słonecznych, żeby nie odlutowywać wszystkiego póki co.
To PDB posiada gniazdo zasilające FC, więc sprawdziłem napięcia i wynoszą 5,14V bez podłączonego FC i 5,11V przy podłączonym.
Co prawda to nie 5,3V, ale i tak o 0,1V więcej niż z PM.
Minimalne napięcie FC przy uzbrajaniu silników, domyślnie jest ustawione na 4,3V.

boardvoltage wynosi teraz około 4835, niewiele więcej ale zawsze coś.

Pod linkiem producenta znalazłem tylko taki zapis: Operating Voltage of Power Module: 5,1V
http://radiolink.com.cn/doce/product-detail-116.html
Były tam też rozpiski napięc na poszczególnych pinach w gniazdach FC. Są takie same jak te z dokumentacji ArduPilota, które wstawiłem w poprzednim poście.
Tak wiec niewiele zdziałałem dzisiaj. Jest tak jak było wczoraj, a nawet gorzej bo teraz silniki nie reagują w ogóle na dodanie gazu, a wszystko jest wykrywane... Dziwne.

_________________
Pierwszy Quadcopter 650 DIY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lip 2021, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 2063
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
To proponuję odłącz wszystkie inne urządzenia (GPS, itp) i spróbuj wtedy tylko na FC i ESC.
Może coś Ci sieje zakłócenia albo robi inne problemy...
Wrzuć jeszcze fotkę całości - może masz coś nietypowego.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 lip 2021, 10:58 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 81
Lokalizacja: Częstochowa
Niestety nadal nic. Wgrałem nowy firmware ArduPilot V4.0.7 Official (fmuv3) - także bez zmian, a zrobiłem tylko kalibrację akcelerometru, kompasu i radia po updacie
oraz zmienilem kanały dla silników na AUX. Nic więcej. Nadal bez zmian.

Przy prawie całkowitym dodaniu gazu MP pokazuje komunikat Potential Thrust Loss (3)

_________________
Pierwszy Quadcopter 650 DIY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.