Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 05 mar 2021, 01:47

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 15:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Cześć,

Tym razem samodzielnie usiłuję dorobić możliwości fpv do mojego bugsa ;)

Polutowałem wszystko wg następującego schematu:

https://i.imgur.com/5uBQUAb.png

Zasilanie idzie z wtyku dla diody LED.

Wygląda to tak (wiem, że porobione amatorsko):

https://i.imgur.com/8ZAP0mz.jpg

W efekcie czego nie mogę sparować zupełnie częstotliwości. Początkowo myślałem, że jest źle polutowane albo coś ale jak sobie na odbiornik przełączałem kanały to na niektórych łapie obraz jednak bardzo zaszumiony i zniekształcony.

Dodam, że ani razu nie uruchamiałem nadajnika bez antenki :-D

https://i.imgur.com/U8AFrtv.jpg
https://i.imgur.com/J8jNgl9.jpg

Czy jest szansa, że to wina za słabe zasilania przez to, że idzie wszystko z portu dla diody? Chociaż na którymś tutorialu widziałem, że gość tak właśnie swoje FPV podpiął.
Sprzęt to:
• nadajnik TS5823 kupiony tutaj na forum
• kamerka to jakaś podróbka Foxeer HS1177 kupiona tutaj na forum ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Damian6 pisze:
Czy jest szansa, że to wina za słabe zasilania przez to, że idzie wszystko z portu dla diody?

To akurat łatwo sprawdzić - wypnij się z portu dla diody i daj jeść urządzeniu bezpośrednio z pakietu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlaczego zasilanie idzie z wtyku od led?
Jakie jest tam napięcie?

Bugs jest zasilany 2s czy 3s?
Dlaczego nie podłączysz pod baterie?

Sprawdź, ale nadajnik i kamera powinna znieść 12V
Tylko sprawdź w specyfikacji przed podłączeniem czegokolwiek.

Jesteś pewny, że dobrze ustawiłeś częstotliwośći?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 16:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Adrián pisze:
Dlaczego zasilanie idzie z wtyku od led?
Jakie jest tam napięcie?

• najwygodniej :D gotowy port
• nie wiem jakie, zakładam że faktycznie niewielkie, w końcu to tylko LED.

Adrián pisze:
Bugs jest zasilany 2s czy 3s?

Nie wiem

Adrián pisze:
Dlaczego nie podłączysz pod baterie?


Adrián pisze:
Sprawdź, ale nadajnik i kamera powinna znieść 12V
Tylko sprawdź w specyfikacji przed podłączeniem czegokolwiek.


A co by się mogło stać? Iskry i ogień? ;-)

Widziałem na necie, że bezpośrednio pod port zasilania podłączali ale nie byłem do tego wcale przekonany. Widocznie coś w tym jest.

Adrián pisze:
Jesteś pewny, że dobrze ustawiłeś częstotliwośći?


Tak, nawet z nudów poprzestawiałem wszystkie możliwe częstotliwości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
:roll:

To sprawdź w specyfikacji bugsa, nadajnika i kamery. Bo z takim podejściem, to lepiej nic nie ruszaj, bo zepsujesz.

Druga sprawa, to miernik w łapę i sprawdź jakie są napięcia na wyjściu.
Nie masz? Czas na zakupy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Damian6 pisze:
akładam że faktycznie niewielkie, w końcu to tylko LED.

Zakładanie czegokolwiek w elektronice nadzwyczaj często kończy się upuszczeniem magicznego dymu i koniecznością wykonania nieplanowanych zakupów.
Damian6 pisze:
Nie wiem

No to lepiej się dowiedz, chyba że jesteś bogaty z domu i stać cię na eksperymenty na pałę.
Damian6 pisze:
A co by się mogło stać? Iskry i ogień?

Nie, delikatne "cyk", albo "psst" i swąd spalenizny świadczący o tym że posiadany przez ciebie przedmiot właśnie stał się przyciskiem do papieru.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 21:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Dzięki za odpowiedzi :D Dostosowałem się do waszych porad i w sumie odkryłem, że bugs ma specjalny port do zestawów FPV. Wcisnąłem do niego kamerę i szukam częstotliwości. Dziwna sprawa, bo gdy ustawiłem odbiornik i nadajnik na pozycje FR3 CH1 to był szum, natomiast jak sobie przeskakiwałem to na losowych częstotliwościach łapał obraz a na jednej albo dwóch był czysty sygnał ale urywał się parę kroków dalej. Podejrzewam, że po prostu źle ustawiam albo nie wiem. Próbowałem też wszystkie możliwe kombinacje z wyżej opisanym rezultatem.

Może ktoś mnie odnieść do materiałów, z których dowiem się coś więcej? Nie ukrywam, że googlałem ale wszędzie gdzie trafiałem temat jest traktowany po macoszemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jaki masz odbiornik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 22:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
SKY-700D

W nadajniku ustawiam tak:
Obrazek
czyli 5705M (1,2,3,4 w górę, 5 w dół)

W odbiorniku
Obrazek
Czyli 3 w górę i 2 w dół.

Dodaję jeszcze zdjęcia obecnych ustawień, które zdaje mi się powinny ze sobą współgrać ale wychodzi tylko biały szum:
https://imgur.com/a/5RH2AjO

Tak jak wspomniałem gdy na nadajniku przełączam losowe częstotliwości to czasem trafię na częstotliwość, przy której z bardzo bliska jest idealny i klarowny obraz co pozwala mi sądzić, że nadajnik i kamera są prawidłowo podpięte. Ale ustawianie tego ryje mi banię :-D przy innym nadajniku w innym dronie też obraz mi załapało na innej częstotliwości niż tej, którą wyczytałem z manuala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
W nadajniku, nie masz ustawionego 5705 patrząc na zdj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 23:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Jak to? Zdaje mi się, że mam ustawione dokładnie jak na schemacie powyżej (zaznaczone na czerwono). 1,2,3,4 w górę, 5 w dół. Chyba, że biały to jest pozycja zworki chociaż z tego co czytam, to przyjmuje się, że czarny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 sie 2018, 04:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Damian6 pisze:
z tego co czytam, to przyjmuje się, że czarny.

W normalnym świecie tak ale ty jesteś w świecie chińskiej elektroniki. Nie wiem jak w tym twoim nadajniku ale SKY-700D miał w niektórych egzemplarzach zrąbaną instrukcję tj. pozycja wyboru kanału była faktycznie na czarno ale zakresu już na biało. Ot, taki psikus.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 sie 2018, 09:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Wot tiechnika! Czyli zostały mi strzały na oślep? :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 sie 2018, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie na oślep - mając tą wiedzę możesz bardzo szybko rozgryźć jak jest u ciebie.
Ustawiasz jedną częstotliwość w nadajniku.
Ustawiasz tą samą częstotliwość w SKY-700D zakładając że pozycja suwaczka to czarne
Jak nie działa robisz lustro czyli zakładasz ze pozycja suwaczka to białe
Jak dalej nie działa robisz mieszankę czyli czarne dla BAND'u, białe dla kanału
Jak dalej nie działa robisz lustro mieszanki
Na podstawie otrzymanych wyników robisz weryfikacje czy się sprawdza dla innych częstotliwości bo rozpiska w nadajniku też mogła przyjąć odwrotne wartości (biały zamiast czarnego). Zapisujesz sobie gdzieś spostrzeżenia żebyś nie musiał odwalać tego manewru więcej razy...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 sie 2018, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
A nie jest czasem odwrotnie? 1-4 do dołu a 5 w górę?
Jeśli nie, to jest ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.