Polskie Forum FPV
https://rc-fpv.pl/

PPM Expander - sposób na 12 kanałów
https://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=4&t=5945
Strona 12 z 16

Autor:  Jakub_RC [ piątek 30 sie 2013, 12:38 ]
Tytuł: 

Piotrowy,

Masz możliwość sprawdzenia z innym dekoderem?

Autor:  Piotrowy [ piątek 30 sie 2013, 14:41 ]
Tytuł: 

Jakub_RC pisze:
Piotrowy,

Masz możliwość sprawdzenia z innym dekoderem?

Tylko na 8 kanałowym dekoderze Zimiego, jak go dorwę po urlopie ;-)

Robię jeszcze chińską kombinację retransmisji sygnału PPM 12 kanałów w Futaby do modułu nadawczego DL nadajnikiem Yeti i odbiornikiem Satelite (tylko wyjście PPM) po 2,4 G i jest podobnie :-/ .

EDIT: Sprawdzę jak chodzi właśnie na tym samym Yeti 2,4 G. Wywalę DL i zobaczymy :-)

Autor:  Bihtus [ niedziela 10 lis 2013, 10:43 ]
Tytuł: 

No i udało sie mój stary Graupner dostał drugie życie .....

Autor:  Piotrowy [ czwartek 28 lis 2013, 20:54 ]
Tytuł: 

Dorzuciłem 12 kanał do swojej platformy na sterowanie klap.

Niestety, po regulacji end piontów i subtrimów nie mogę zapisać ustawień. Pojawia się komunikat "Błąd zapisu konfiguracji" :-(
Mam jakiś stary soft 0.00 jednego z pierwszych prototypów PPM Expandera.

Wujku Dobra Rada poratujcie :->

Autor:  miś [ czwartek 28 lis 2013, 22:09 ]
Tytuł: 

Taki błąd często pojawia się przy współpracy z interfejsami PL2003 i CP2102. Na FTDI zdarza się rzadko.
Ale jeśli w expanderze masz soft poniżej 1.00 to on nie będzie współpracował z PPM_Station 1.02.
W pierwszym poście dodałem najnowsze firmware do expandera. Zrób aktualizację przy pomocy PPM_Station. Wcześniej zrób sobie screenshoty z konfiguracji.
Po aktualizacji załaduj ustawienia defaultowe, potem kliknij na "Bank2", dalej klik na "Write to eeprom", potem jeszcze na "Bank 1" i znów na "write to eeprom" Po tych czarach już wszystko powinno hulać bez problemu.

Autor:  Henryk_s [ czwartek 28 lis 2013, 22:19 ]
Tytuł: 

Romku, trzymaj się ciepło, noś czapkę, bo jak Ty kiedyś głowę przeziębisz , to koniec z naszymi zabawkami :mrgreen: ;-)

Autor:  Piotrowy [ czwartek 28 lis 2013, 22:31 ]
Tytuł: 

Cytuj:
Romku, trzymaj się ciepło, noś czapkę, bo jak Ty kiedyś głowę przeziębisz , to koniec z naszymi zabawkami :mrgreen:

Zadziało od strzała :-) . Przyłączam się do prośby kolegi Henryka :-D

Autor:  miś [ środa 09 kwie 2014, 14:20 ]
Tytuł: 

W pierwszym poście jest do ściągnięcia nowy program konfiguracyjny PPM-Station 1.03. Posiada możliwość zapisu/odczytu ustawień Expandera do pliku. Teraz można bezstresowo eksperymentować z ustawieniami, a w razie czego w prosty sposób przywrócić poprzednie ustawienia. Można też stworzyć se swoją bazę wielu różnych ustawień i w razie czego załadować z pliku do banku 1 lub 2.

Autor:  gazor [ poniedziałek 21 kwie 2014, 23:36 ]
Tytuł: 

Pysznie mi działa jako samodzielny generator PPM

Filmik

Autor:  jelcyn [ sobota 31 maja 2014, 13:58 ]
Tytuł: 

Przy próbie zapisu konf kanałów jak i ppm do expandera mam błąd zapisu konfiguracji. To dlatego że nie podaję ppm na wejście?

edit: Nie działa na max232 wpiętym w com(może trzeba rezystory wywalić), natomiast działa na ftdi w usb :lol:

Autor:  miś [ niedziela 15 cze 2014, 15:17 ]
Tytuł: 

W pierwszym poście uaktualnione firmware do Expandera wraz z kompatybilnym konfiguratorem PPM-Station.

Autor:  Piotrowy [ niedziela 15 cze 2014, 22:39 ]
Tytuł: 

Miś, podobno ma być retransmisja PPM przez eleresa w połączeniu z Expanderem :->

Autor:  miś [ niedziela 15 cze 2014, 23:01 ]
Tytuł: 

Temat na długie zimowe wieczory...

Autor:  HIRO [ niedziela 15 cze 2014, 23:38 ]
Tytuł: 

miś pisze:
Temat na długie zimowe wieczory...
a nie zapadniesz w zimowy niedźwiedzi sen :idea:

Autor:  miś [ wtorek 09 wrz 2014, 22:02 ]
Tytuł: 

W międzyczasie:
Jeśli ktoś chciałby zrobić z Expandera samodzielny modulator PPM (aparaturę), to dorobiłem możliwość trymowania pierwszych 4 kanałów expandera przy pomocy dorobionych mikrostyków.
Mikroprzełączniki musimy sobie zamontować, połączyć według poniższego schematu i przylutować 6 przewodami do odpowiednich nóżek procesora na Expanderze.

Obrazek

Teraz do Expandera ładujemy odpowiedni soft:
http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/PP ... _v1_10.zip
i gotowe (w paczce z softem jest też schemat).

Trymery mają funkcje autopowtarzania o dynamicznie zmiennej szybkości, więc można przytrzymać naciśnięty przycisk dłużej dla szybszej zmiany, nie trzeba "klikać" po jednym oczku. Po podłączeniu expandera do PC na głównej stronie PPM Station widać na słupkach kanałów wewnętrznych i wyjściowych efekty działania trymerów.
Oczywiście trymery są zapisywane w pamięci Expandera w aktualnie wybranym banku, czyli mogą być dwa różne ustawienia - modele.

Strona 12 z 16 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/